"Meteoren" en dødsalvorlig komedie

Den svarte og dødsalvorlige komedien «Meteoren» hadde premiere på Gamle Scene ved Trøndelag Teater lørdag.
«Livet er et naturens horehus uten like, en obscøn feiltagelse fra kullstoffets side, en ondartet svulst på jordoverflaten, et uhelbredelig utslett»
Dette er historien om en mann som ikke kan dø – og hans vanvittige kamp for å klare nettopp det, å dø. Friederich Dürrenmatts Meteoren er svart komedie på sitt aller ypperste, skriver Trøndelag Teater om forestillingen.

Foto: Ole Ekker

Kan man male livet?

Meteoren av Friedrich Dürrenmatt er en svart og dødsalvorlig komedie regissert av Angelina Josephine Stojčevska. Og aldri før har Gamle Scene fremstått lignende scenografisk (Katrin Bombe) og lydbildet er en miks av techno, pop og klassisk musikk.

På scenen møter vi seks av teatrets skuespillere og på grunn av hvem de er som type, uavhengig kjønn og kjønnsbalanse, har de fått tildelt rollekarakterene. Skuespiller Stine Fevik spiller derfor Schwitter, en mann som ikke kan dø – og hans vanvittige kamp for å klare nettopp det, å dø.

Se video fra Meteoren her:

(Produksjon: Spætt film)
I Meteoren balanseres det mellom grotesk-komiske opptrinn og sviende satire. Alt med tydelig adresse til tidens dårskap. Dürrenmatt mente samtiden var så kaotisk at det eneste passende var komedien. Likevel står det tragiske som et åpent gap midt i det komiske. Når tilskuernes latter går over i erkjennelse, frykt eller gråt, da er også forandring mulig – om enkeltmennesket er sitt ansvar bevisst.

Foto: Ole Ekker

Betydelig dramatiker
Dürrenmatt er en av de mest betydningsfulle tyskspråklige dramatikerne i det 20.århundre. På Trøndelag Teater stiftet vi bekjentskap med hans univers i suksessen Besøk av gammel dame i 2014. Selv om hans stykker bærer preg av satire og moral, er det som regel hans humoristiske sans som får overtaket. Det blir til sist en refleksjon over verdens absurditeter.
Trøndelag Teater er glade for å ha engasjert Angelina Josephine Stojčevska til å iscenesette Dürrenmatts komedie. Stojčevska er kjent for å arbeide med intrikate filosofiske problemstillinger gjennom en leken og overskridende estetikk. I 2013 laget hun Jeg anser deg for å være et ualminnelig begavet ungt menneske på Trøndelag Teater, og hun hadde i 2017 stor suksess med forestillingen R.U.R – Rossums Universal-Roboter på Nationaltheatret.

Gode kritikker for Carl Halck

Musikalen Carl Halck hadde premiere mandag. (Se video!) Musikalen har utelukkende fått gode kritikker i lokalpressen. Både Adresseavisen og Malvik Bladet roser årets forestilling om den noe usympatiske godseieren.

Malviknytt sin reporter på premieren er også over seg av begeistring. Han har lagd denne videokollagen fra mandagens premiere som en hyllest og takk til Karlslyst Musikkteater.

 

Gode omtaler

MalvikBladet skriver på sin nettside at forestillingen var «Inderlig rørende og vakkert»

– Carl Halck 2015 er et fantastisk vakkert og følelsesladet stykke lokalhistorie som berører både med innhold og fremføring. Det er bare å ta av seg hatten og håpe at kommunens innbyggere kjenner sin besøkelsestid og går mann av huse for å få med seg denne perlen av en musikal, skriver mb.no sin anmelder.

Terningkast fem

Adresseavisen er også framme med de positive ordene og omtaler årets utgave av Carl Halck som en «Mektig musikal med patos og bred pensel.»

De gir forestillingen terningkast fem og framhever de yngste skuespillerne:

– De yngste karakterene bør også brukes mer. For til tross for storslagen musikk, imponerende koreografi og regi, vakker og vemodig sang, og imponerende spill fra de voksne skuespillerne, er det tre unge fattigbarn som stjeler showet.

– Den ene er den syke, lille jenta Karen. De to andre er Anna og Krestjan som kommer til Karlslyst og tror det er et slott.

– Da er «Carl Halck» på sitt vakreste og vondeste. For det finnes ingen nåde hos godseier Halck, selv når synderne er små.

– Da gjør det ingen ting at patospenselen er vel bred til tider.

– Skål for Karlslyst, synger ensemblet på slutten av stykket.

– La oss legge til: Skål for Karlslyst Musikkteater!» skriver Adresseavisen.

 

«KA’ SKJER?» – Musikkvideo

 

Blir dette årets sommerhit? Malviks nye partylåt? Tidenes nachspielsang?

Trubadur R/Roger Strømsnes har laget tekst, melodi og video til ære for Malviknytt.

Klikk «liker» – del, og spill! Dans og syng med!

God fornøyelse!