Nora danset seg til København

Malviknytt har avtalt et møte med Nora Eek. Nora er 18 år og kommer fra Vikhammer.

Nora starter til høsten opp på København Contemporary Dance School i Danmark. Skolen ble etablert i 2005 og har et sterkt fokus på fysisk evne i forhold til mental og kunstnerisk refleksjon. Denne kombinasjonen skal gi studentene mulighet til, på den ene siden fordype seg i dans som et håndverk, og på den andre til å bruke skolen som et kreativt utgangspunkt for fremtiden.

Nora skal etter planen gå ett år i København, og året vi være et forstudium innen sjangrene samtidsdans, men det vil også være klasser i klassisk ballett.

Målet med de pedagogiske programmene ved København Contemporary Dance School er at studentene skal utvikle seg til dyktige og bevisste dansere som kan ta fullt ansvar for sin egen utvikling og håndtere sine karrierer som profesjonelle dansere og kunstnere.

Malviknytt har tidligere skrevet reportasjen om Nora Eek og hennes klassekamerater fra Trondheim Katedralskole, da dem i juni  danset for kongen i Stiftsgårdsparken.

DSC_0648

 

Nora er oppvokst på Vikhammer, og har gått både på barneskole og ungdomsskole der. Hun er 18 år og bor sammen med mamma Wenche, pappa Espen, lillebror på 15 år og lillesøster som snart blir 13 år. Ingen andre i familien danser, og ifølge Nora er familien Eek en aktiv, men helt vanlig familie.

Nora Eek (55)– Dansen er nok blitt min i familien, forklarer Nora.

Hvem er Nora, spør jeg.

– Hvem er jeg, responderer Nora med, tenker litt og svarer. En veldig stor del av meg er rett og slett dans. For dansen er det jeg gjør, det er mer enn en hobby. Alle venene mine er dansere og dansen har et stort fokus i livet mitt. Spesielt har det siste året vært fylt av dans, faktisk har over halve dagen gått med til nettopp å danse, forteller Nora da vi møter henne.

Nora er akkurat ferdig på danselinja ved Trondheim Katedralskole, eller Katta som elevene selv kaller skolen. Hun og flere klassekamerater har vært på flere auditions, både i Stockholm og Oslo.

– Faktisk var vi en hel gjeng som dro til Oslo. For å dra på ulike auditions der. Vi leide oss en leilighet og dro på alle auditioner som var, forteller Nora.

I vinterferien var hun på hele tre auditions i København og gleden var stor da hun fikk e-post fra København Contemporary Dance School om at hun hadde blitt opptatt som elev der.

– Jeg følte selv at audition ved København Contemporary Dance School gikk veldig bra, forteller Nora og legger til at hun la merke til hvor engasjerte lærere var der og at det var veldig artig å danse der.

Drømmen var nok å komme inn på Kunsthøyskolen i Oslo, men Nora ser ikke bort fra at hun kan ta en bachelor i dans der etter at hun er ferdig med året ved København Contemporary Dance School.

– Jeg drømmer om å kunne leve av dansen, men det er vanskelig forteller Nora og legger til at hun iallfall ikke klarer å slutte danse, at hun bare må fortsette. For det er en drøm som blir realisert og hun er ikke villig til gi opp, i alle fall ikke før hun har prøvd.

Nora begynte på dans ved Kulturskolen i Malvik, da hun var 6 år gammel. I tillegg spilte hun håndball og var en aktiv jente. Det var nok først da hun begynte på ungdomsskolen hun virkelig begynte med dans. Hun begynte da i klasse med to jenter fra Saksvik, som begge gikk på Step by Step i Trondheim. Nora valgte da å slutte med håndball og ville prioritere dans.

Nora begynte sammen med sine ny venninner og startet med både jazz og det som da het discojazz, men som i dag omtales som commercial jazz. Etter hvert begynte hun også på klassisk ballett og hun brukte å ta bussen til trening i byen, sammen venninnene.

– Vi har hatt mange artige samtaler på bussturene, faktisk husker jeg bussturene som helt konge, forteller Nora og ler.

Venninnene har nok løftet hverandre gjennom dansen, men det var nok først da Nora begynte ved Trondheim Katedralskole og på danselinja at hun virkelig begynte å utvikle seg som danser.

– Jeg var faktisk dårlig til å danse før jeg begynte på Trondheim Katedralskole, forteller Nora og roser lærere og skolen veldig.

Nora trekker frem en lærer ved danselinja som heter Benedicte Schybaj Antonsen. Det viser seg at Benedicte bor på Bjørnmyra, så Malviknytt avtaler å møte henne for å spørre hva hun syntes om sin tidligere elev ved Trondheim Katedralskole og hennes kommentar til at Nora har kommet inn ved København Contemporary Dance School.

Benedicte Schybaj Antonsen, lærer ved danselinja på Trondheim Katedralskole.
Benedicte Schybaj Antonsen, lærer ved danselinja på Trondheim Katedralskole.

– Nora er ei kjempeflott jente og ei utrolig ærlig jente, forteller danselærer  Benedicte Schybaj Antonsen og legger til at Nora var en elev som stilte mange spørsmål, og det var smarte spørsmål.

Benedicte bor sammen med mann og barn på Bjørnmyra oppe på Sveberg. Benedicte er opprinnelig ranaværing, har lang erfaring innen dans og har jobbet i omlag seks år ved danselinja på Trondheim Katedralskole. Det siste skoleåret til Nora og hennes klasse, underviste Benedicte i dansesjangeren jazz. Hun merket seg raskt at Nora var en elev som jobbet hardt og Benedicte har masse positivt å si om Nora. Det kommer også frem at Nora, som en av to elever har koreografert for Kompani Trondheim, som Benedicte Schybaj Antonsen er en del av.

– Vi jobber så tett med elevene på danselinja, noe som skaper et spesielt forhold, så det er veldig trist når ett kull er ferdige og slutter forklarer Benedicte og sier det oppleves rett og slett dumt at elevene slutter.

Når Benedicte får høre at Nora roser Trondheim Katedralskole og danselinja, nikker hun gjenkjennende.

– Det er et kjempegodt miljø, det bruker det faktisk alltid å være. Vi legger vekt på å jobbe med det helhetlige menneske. Elevene skal ut i et konkurransepreget yrke, så det er viktig at de lærer seg å glede seg på andres vegne og ikke minst lære seg å håndtere sjalusi ved å prate. Når elevene kommer i første klasse er dem som oftest usikre, men så går det seg til og dem tilpasser seg hverandre, forklarer Benedicte.

Når Benedicte får høre at Nora har fortalt at hun faktisk var dårlig til å danse før hun begynte på Trondheim Katedralskole, avkrefter læreren ved danselinja dette.

– Nora hadde masse talent da hun startet hos oss, men hun har nok fått en større forståelse for dans. På skolen har vi bedre tid til å gå i dybden på dansen og vi kan bidra til at eleven kommer seg videre og løfter seg opp på et nytt nivå. Det er det som gjør jobben vår så givende og ikke minst artig, avslutter Benedicte besøket med.

Før sommerferien trente Nora dans, 3 til 5 timer daglig. Nå er det sommerferie, men hun har alt vært på en ukes dansekurs ved operaen i Oslo.

– Her var det en hel gjeng fra klassen ved Trondheim Katedralskole som deltok. Vi leide en leilighet og bodde sammen, det var kjempeartig, forteller Nora.

I slutten av juli skal hun delta på enda et kurs, da i regi av Dansit i Trondheim.

– Kursene er ekstremt lærerike, spesielt siden vi da har ulike lærere og alle lærere har ulike stiler, sier Nora.

Favorittsjangeren til Nora innen dans, er samtidsdans, eller det som omtales også som moderne dans. Hun forteller at det har stil, stor variasjon og ikke minst mye gulvarbeid.

– I tillegg har samtidsdans ofte en god flyt, forklarer Nora og legger til at det er litt vanskelig å forklare hvorfor akkurat det er favorittsjangeren.

Nora Eek (25)

25. august flytter Nora altså til København og et lite flyttelass tar hun med seg på fly.

Det blir selvfølgelig litt trist å skal flytte, men det er nok naturlig når man er fylt 18 år og skal gå på skole, sier Nora og forteller at mamma Wenche, skal være med nedover som reisefølge.

Malviknytt ringer mamma Wenche for å høre hennes mening om at datteren flytter til København.

– Det går nok veldig greit, for Nora er både voksen og ansvarsfull. Selvfølgelig er det litt skummelt, men København er egentlig nært, det er jo bare en forholdsvis kort flytur unna. Så når hun først skulle flytte utenlands, så er København et bra sted, forteller Wenche Eek på telefon.

Wenche Eek hadde lagt ut en etterlysning på sin Facebookside, om det var noen som hadde kontakter i henhold til husrom i København og vi lurte på om dette hadde gitt noe resultat.

– Veldig mange responderte og var behjelpelig med kontakter i København, men det kom ingen konkrete forslag på bosted til Nora, forteller Wenche og legger til at hun er litt overasket over danskene. For det er tre, fire stykker som har sagt at hun må si fra hvis det ikke ordner seg. De skulle da hjelpe Nora med husrom, om ikke annet en midlertidig.

Det har nå ordnet seg med husrom, selv om det skulle vise seg å ikke være en enkel oppgave. Nora forteller at hun skal leie et rom av en dame som leier ut to rom i leiligheten sin.

–  Jeg skal faktisk Skype med hun som leier ut i dag, så det blir spennende, forteller Nora.

Nora Eek (38)

Mamma Wenche trakk også frem det gode miljøet det er på danselinja ved Trondheim Katedralskole og hvor dedikerte de er der.

– Nora har hatt en fantastisk utvikling i den tiden hun har gått ved Trondheim Katedralskole, og hun er nok beviset på at du kan bli knallgod på noe, uansett forutsetning, bare du synes det er morsomt, forteller mamma Wenche Eek og legger til at skolen eies av Fylkeskommunen, så det er egentlig litt rart at danselinja ikke brukes mer på fylkeskommunalt nivå.

Familien Eek er nok en aktiv, men nær familie. At Nora skal flytte er nok verst for lillesøster, men hun har alt bestemt seg for at høstferien skal hun å besøke storesøster i København.

Nora forteller at hun har blitt mer nervøs, jo nærmer avreisen kommer.

–  Først var det veldig spennende, nå er det litt skummelt. København er en veldig stor by, noe helt annet en lille Trondheim forklarer Nora og sier det er jo et helt nytt land. Et land hvor hun ikke kjenner noen.

Det opplevdes nok som veldig trygt og godt på Trondheim Katedralskole og på danselinja. Nå blir klassekameratene spredd på forskjellige steder, både til Oslo, Stavanger, Bergen og England.

– Det er trist å slutte på Katta, men spennende å prøve noe nytt, sier Nora.

Kan jo være at København blir bedre en Katta.

– Nei, det kan umulig bli bedre enn på Katta, svarer Nora meget så raskt.

Malviknytt ønsker Nora lykke til, og gleder oss til å følge med den utviklingen og veien videre for å kunne realisere sine drømmer.