Året 2020

Året da antall fylker i Norge ble redusert fra 18 til 11. Antall kommuner i ble redusert fra 422 til 356, gjennom 42 kommunesammenslåinger.
2020 er året da FrP forlot regjeringen, og gav fra seg sine sju statsråder. Storbritannia forlot EU, og Brexit ble formelt fullført.

Den 11. mars erklærte Verdens helseorganisasjon, Covid-19 for en pandemi. Grand Prix ble avlyst, og den 3. november fikk demokratenes kandidater flertall for Joe Biden som president i USA. Dette er bare noen av hendelsene i 2020.

Her lokalt i Malvik, er jeg engasjert i politikk. I løpet av 2020 har jeg jobbet for at blodåra gjennom Trøndelag og Norge, ny E6, skal bli en realitet. Jeg er sikker på at en ny E6 vil sikre rask og sikker transport av varer og tjenester gjennom regionen. Utbyggingen vil også bidra til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i en vanskelig periode for næringslivet.
Jeg er glad for at vi i Malvik Høyre, fikk igjennom en ny og større undergang under E6, opp til Høybydalen. Dette tar høyde for fremtidens muligheter for utvikling. I september var det en gledens dag, da jeg var så heldig å bli invitert til markeringen av anleggsstart på E6 Ranheim-Værnes. Statsminister Erna Solberg kastet glans over arrangementet, og tok det første «spadetaket».

Kommuneplanens arealdel for Malvik kommune er blitt behandlet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og jeg har jobbet opp mot departementet for å blant annet få godkjent en kolonihage på Herjuan, et nytt boligområde ved Karlslyst gård og etableringen av et nytt næringsområde.
For meg er det viktig å gi mulighet for næringsutvikling, samtidig som det tas hensyn til jordverninteressene.

Jeg vil fortsette å jobbe for at Malvik kommune skal innføre serviceverter. Tanken min er at serviceverter, ved sitt gode humør og serviceinnstilling, skal bidra til det «lille ekstra» for våre pleietrengende. Jeg vil også fortsette jobben for å videreføre mobbeombudet i kommunen. Jeg mener mobbeombudet er en ressurs som skal støtte og veilede barn, elever og foresatte slik at disse får ivaretatt sine rettigheter til et godt psykososialt miljø i barnehage og grunnskole.

På starten av 2020,  tenkte jeg at dette året måtte bli et år hvor vi alle ble mer eller mindre krenket. Jeg opplevde at ordet «krenket» ble mye brukt – ja, både i tide og utide. Det fascinerte meg faktisk hvor mye som skjedde i krenkelsens tegn.
I mars fikk ordet «krenket» en voldsom konkurranse. Ord som pandemi, sosial nedstengning og ikke minst ordet annerledesåret, tok over og fikk fullt fokus.

2020 skulle bli året der mennesker over hele verden fikk livene sine snudd på hodet. Et svært smittsomt virus, med opprinnelse fra den kinesiske storbyen Wuhan, ble en global folkehelsekrise. Nasjonale tiltak og smittevernsregler er blitt innført.
Som en konsekvens av dette, er dessverre flere blitt sittende alene hjemme og mister det sosiale nettverket man ellers kanskje ville hatt. Mennesker har dessverre opplevd sosial isolasjon eller passivitet, som følge av smittevernreglene.
Ensomhet kan være en vond følelse. Jeg tror faktisk bare de som virkelig har opplevd ensomhet, vet hvor inderlig vondt det kan være.
Jeg håper vi alle sammen kan bli litt flinkere til å ta vare på våre medmennesker. Ta akkurat den telefonen, send akkurat den meldingen du så lenge har tenkt du skulle ha gjort. Det kan faktisk endre dagen, i positiv retning, til den det gjelder.

Jeg anser meg selv som veldig heldig. Dette til tross for at 2020, for min del, har vært preget av sykdom. Kreften har dessverre spred seg, til både lever og lunger.
Jeg har nær familie rundt meg, og veldig mange som viser omtanke og bryr seg.
Sammen med mine, må også jeg gjøre tilpasninger i henhold til smittevernsregler, men oppi det hele, så har vi det veldig så bra.
Livet har lært meg å se de positive tingene, og ikke minst; gripe tak i det som er positivt. Det trenger ikke være de store tingene. En god latter, en sms eller det å få server en kopp kaffe og en sjokoladebit, når man våkner etter midddagshvilen. For meg er dette de små positive ting, som gjør dagen min enda bedre.

Gjennom året 2020, har dessverre flere gått ut av tiden. For meg personlig, har to dødsfall gjort sterkest inntrykk; Terje i juni og Ingrid, nå i desember. Ikke fordi de sto meg nært, men de begge to fikk kreft, omtrent samtidig med meg. Selv om ingen diagnose er lik, og ikke kan sammenlignes, så kjenner jeg meg igjen i deres sykdomsbilde. Når disse to nå er gått ut av tiden, så gjør det noe med meg. Mine varmeste tanker, går til de som sitter igjen.

Ingen vet vi hvor lang tid vi har på denne jord. De aller fleste av oss, vet ikke når dagen er kommet og man går ut av tiden. Det å skulle leve, mens man lever – mener jeg faktisk er en kunst.

Nå på tampen av 2020, håper jeg vi alle sammen kan bli litt flinkere til å vise omtanke for andre mennesker. Bli litt flinkere til å se de små positive tingene i hverdagen. Ta akkurat den telefonen du lenge har tenkt å ta, send akkurat den meldingen du har tenkt å sende.
Så får vi satse på at Grand Prix ikke blir avlyst i 2021 og at Joe Biden, smertefritt, kan overta som president i USA.

Med dette ønsker jeg dere alle sammen, et riktig godt, smittefritt og fredfylt nytt år!

Eva Lundemo Fosmo
Malvik Høyre

(For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at innleggsforfatteren er gift med avisens redaktør og at hun et tilknyttet redaksjonen og bidrar med stoff om kultur og sport.)