Kritisk helsepersonell får vaksinen først, sammen med de eldste

Folkehelseinstituttet (FHI) har bestemt at helsepersonell i nær pasientkontakt også skal prioriteres først. Derfor vil bestemte helsepersonellgrupper få vaksiner samtidig med beboere på sykehjem, skriver fylkesmannen i Trøndelag i en pressemelding.

Til uken starter kommunene i Trøndelag så smått med vaksinering. I den første tiden kommer det få vaksinedoser, men på sikt vil trolig leveransene av vaksinedoser øke. I og med at det foreløpig er snakk om små leveranser, kommer kommunene til å vaksinere i mange uker fremover, står det i pressemeldingen.

Endrer litt i prioriteringsrekkefølgen

I dag varslet Folkehelseinstituttet at de gjør en endring i prioriteringen av hvem som skal få vaksine først.

– Personell i kritiske posisjoner vil få vaksinene først, samtidig med beboere på sykehjemmene, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag.

Vaksinasjon av utvalgt helsepersonellgrupper skal nå skje samtidig med vaksinering av beboere i sykehjem og risikogrupper over 85 år. Primærhelsetjenesten kan få inntil 20 prosent av dosene som blir gitt til kommunene.

Føre vár-beslutning

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier dette er en «føre vár-beslutning», og viser til at det er økende smittetrykk rundt om i landet. På grunn av smittetrykket vil man ikke risikere at kritisk helsepersonell blir rammet.

– Det som skjer nå er at man sidestiller grupper av helsepersonell, forholdsvis små grupper, med pasienter på sykehjem, i forhold til vaksinedoser som er tilgjengelige. Personer som er helt avgjørende for å beholde kapasitet i helsetjenesten også i forhold til økt smitte, opplyses det om at Camilla Stoltenberg sa under pressekonferansen.