Han ble Årets Malviking

Malviknytt og MalvikSenter har kåret «Årets Malviking 2019».

Prisen ble overrakt en overrasket vinner mandag ettermiddag.

Juryens begrunnelse:

«Rune Jonsdal, er leder for organisasjonen Hockey For Livet, hvor han i mange år har gjort en stor innsats for kreftsyke barn. En ekte hverdagshelt. Rune startet opp Hockey Mot Kreft i 2011 etter et møte med pårørende som hadde barn med kreftdiagnoser. Han fikk med seg flere kjente hockeyspillere til å sykle Trondheim-Oslo, da til inntekt for kreftsyke barn og deres pårørende. Dette ble starten på mange magiske øyeblikk, verdens beste medisin, det vakreste mot det verste og folk bryr seg. I år syklet Rune for 9. gang, ganske så utrent, men full av giverglede og dumskap. Han gjennomførte nok en gang. Til sammen har han og Hockey Mot Kreft/Hockey For Livet samlet inn flere millioner kroner, som blir gitt på sykehus i hele landet. Alt for å skape magiske øyeblikk for syke barn, foreldre, søsken, besteforeldre og venner.»

– Dette var utrolig morsomt! Og overraskende, sier Rune.

– Synes ikke at jeg har fått gjort så mye. Mye halvferdig egentlig. Det var ikke i tankene mine i det hele tatt.

– Det er så mange andre som jeg føler har bidratt mye mer. Og lokalt, sier han og ramser opp Kristine Nøstmo, Sverre Inge Lystrup Ness og Hommelvik Guts og Rakel Sivertsen, som sine kandidater.

Drivkraften

Det er en overrasket Rune Jonsdal som møter oss på MIX-kiosken ved Malvik Senter mandag ettermiddag.

-Kona sa hun måtte på Vinmonopolet før klokka 17. Dessuten måtte jeg bytte genser før vi dro, nå skjønner jeg jo hvorfor, sier Årets Malviking.

Det å gi syke barn og unge en bedre hverdag setter Jonsdal høyt.

– Drivkraften er å se hvor takknemlige og ydmyke barn som faktisk vet hva livet dreier seg om, er. Å få spre glede og oppfylle drømmer til de som kanskje ikke ser noe særlig lys i tunnelen, forteller han.

Han forteller at han gjennom sin gjerning har møtt mange som har gjort uutslettelige inntrykk, en av historiene som har «brent» seg fast deler han med oss.

Det sterkeste jeg har opplevd

– Det absolutt sterkeste, er når jeg var og leverte den første runden med bamser på St Olav. 12 store sekker med bamser. Kanskje 700 bamser.
– Der blant sykepleierne sto det ei lita jente som høyst sannsynligvis hadde hjernesvulst. En tynn slange ned fra hodet og inn nesen. Et lite skjelett av ei jente. Kanskje 6-7 år gammel.

– Hun så akkurat sånn ut, som man tenker på et kreftsykt barn. Hun kikket med store øyne på alle bamsene.
– Da sier den ene sykepleieren: «hvis du spør Rune litt pent, så får du sikkert en bamse».
Hun er kjempesjenert og tørr ikke spørre. Så jeg sier jo at selvfølgelig er det bare å finne en bamse… Hun går litt rundt blant bamsene… Vanlige bamser, små og kjempestore, kjente figurer og andre rare ting.

– Hun ender opp med å velge en av de aller minste. Og trykker den inntil brystet. Hun smiler til meg. Så sier sykepleieren: Hvis du gir Rune en god klem, så får du sikkert en bamse til… Det kan jo være nyfødt gave til broren din. Du skal jo bli storesøster i kveld… Og du har sikkert ikke fått vært ute og kjøpt gave»?
– Det blikket jeg fikk da, var helt fantastisk, forteller Rune.

– Hun gjorde da, noe som jeg ofte ser blant alvorlig syke barn og unge. De unner andre det beste. Ingen er så uselvisk og takknemlig som dem. Det virker klart for meg at de skjønner hva livet egentlig dreier seg om.
– Jenta fant den aller største bamsen til broren sin. Den minste til seg selv. Men ville gi bort noe stort.

Bærer henne med seg

Rune får alltid tårer i øynene og underleppa dirrer når han forteller denne sterke historien

– Jeg synes den er mektig. Denne lille jenta har lært meg mye, og jeg prøver å tenke som henne så ofte jeg kan.

– Når det er tøffe dager, eller man er i kjelleren under Styrkeprøven, så dukker jenta opp. Hun er nok det nærmeste jeg kommer definisjonen på det mektigste mennesket jeg har møtt.

– Jeg har veldig ofte lyst til å spørre etter jenta. Men jeg tørr ikke. Hun husker nok ikke meg uansett. Det er 6 år siden og jeg er livredd for å få høre sannheten.

– Men jeg bærer henne med meg uansett.

– Hun har lært meg mye, og jeg har lyst til å definere meg selv og organisasjonen som henne og i hennes ånd, sier Årets Malviking.

Prisen er et glasskunstverk laget av den lokale kunstneren Mats Aleksander Nilsen, et diplom og en gavesjekk fra Malvik Senter på kr 2.500,-. Vi takker for alle forslag på gode kandidater til årets utnevnelse.

Glasskunstverk laget av den lokale kunstneren Mats Aleksander Nilsen.