Driving Home For Christmas

Innlegg av Randi Hagen Eriksrud, Generalsekretær i Av-og-til: Alkoholen spiller en viktig rolle i julehøytiden for mange. Det mangler ikke på anledninger til å drikke alkohol. Akevittesting med kompisgjengen, romjulsfest og sene middager med venner og familie. Alt for mange tar sjansen og kjører bil dagen derpå.

Det er små marginer i trafikken. Når det kommer til bil og promille er det derfor ingen gråsoner. Du må være klin edru. Kun et øyeblikks uoppmerksomhet kan koste liv. En promillekjører risikerer heller ikke bare sitt eget liv, men kan også risikere livet til en rekke andre i trafikken og miljøet rundt.

Få av oss gjør det med overlegg, de aller fleste har gode holdninger. Men det mange kanskje ikke tenker over, er hvor lenge alkoholen henger i dagen etter en fuktig kveld. Den henger i lenger enn du skulle tro. Eksempelvis vil en kvinne på 70 kg som drikker et par glass vin og tre halvlitere øl fra klokken 19 og fram til midnatt, fortsatt kunne ha promille klokken 12 dagen derpå.

Når du kjører bil og fortsatt er påvirket av alkohol påvirker det i stor grad dine evner til å føre bil. En bilsjåfør som er påvirket av alkohol tar større sjanser, for eksempel ved forbikjøring. Sjåføren tenker mindre på konsekvenser, og reagerer tregere om noe skulle dukke opp i veibanen.

Tall fra politiet viser at det i fjor ble anmeldt 9.650 tilfeller av sjåfører som kjørte i ruspåvirket tilstand. Det tilsvarer mer enn 26 anmeldelser hver eneste dag. Og dette er bare toppen av isfjellet: Transportøkonomisk institutt beregner at det hver eneste dag gjennomføres svimlende 14.000 kjøreturer i alkoholrus.

Sånn kan vi ikke ha det. Juletrafikken er full av barn og familier som skal kjøre hjem til jul. Ikke utsett deg selv og dem for farer.