Kristine Nøstmo nominert til nasjonal pris

Trondheims-ørn-keeperen kan til helgen vinne MOT-prisen for sitt engasjement og åpenhet i debatten om kroppspress og treningspress i toppidretten.

–  Som forbilde for unge jenter har Nøstmo tatt en klar stemme, og er et levende bevis på at du kan bli god – du kan til og med bli best i landet – med den kroppen du har. Kristines budskap om at du er god nok som du er, er svært viktig – og vi mener Kristine er MOT-prisen verdig, forteller Trondheims-Ørn i sin nominasjon.

Nøstmo er en av landets beste keepere, men valgte i 2018 å takke nei til landslaget etter det hun selv opplevde som kroppspress fra landslagsledelsen. Tidligere i år gikk hun ut i media der hun uttalte seg om saken, og beskrev hvorfor gjennom ønsket om å «slå et slag for flere, slik at folk tør å prate mer om det som kan være et tabubelagt tema,» forteller hun til VG.  

Enorm rollemodelleffekt

Det er klubbene som samarbeider med MOT som har nominert sine kandidater til MOT-prisen, både fra Eliteserien og Toppserien.

Prisen deles ut på NISO-awards allerede nå på søndag, og det er spillerne selv som stemmer fram vinneren. Prisen går til en spiller som har utmerket seg ved å vise mot og bry seg ekstra om andre.

– MOT-prisen går til en spiller som er bevisst sin rolle som forbilde for barn og unge, bryr seg om medspillerne sine og viser respekt for både dommer og motspillere. Vi vet at rollemodelleffekten er så enorm, og derfor er det utrolig viktig å løfte frem gode rollemodeller som vi gjør med MOT-prisen, sier ambassadøransvarlig i MOT Ingrid Ness Rolland.

Viktig påminner

Toppfotballklubber har vært en viktig påminner og forsterkning av MOTs budskap inn mot ungdom i alle de 20 årene som MOT har eksistert. Det gjennom at lagene spiller med MOT-logoen på ryggen og ellers er med ut i klasserom landet over for å prate om å skape gode kulturer hvor alle er inkludert.

Her er de nominerte til MOT-prisen:

 • Fra Molde FK: Ohikhuaeme Anthony Omoijuanfo
 • Fra Tromsø IL: Jostein Gundersen
 • Fra Kristiansund BK: Andreas Hopmark 
 • Fra Rosenborg BK: Birger Meling
 • Fra Lillestrøm SK: Fredrik Krogstad 
 • Fra Stabæk: Andreas Hanche Olsen 

Toppserien:

 • Fra Lyn Fotball Damer: Joanna Aalstad Bækkelund
 • Fra IL Sandviken Toppfotball: Ingrid Spord 
 • Fra Trondheims-Ørn: Kristine Nøstmo 
 • Fra Stabæk: Melissa Bjånesøy
 • Fra Arna-Bjørnar: Sandra Stavenes 

Nominasjonsteksten til Kristine Nøstmo i sin helhet:

Kristine Nøstmo har spilt i Trondheims-Ørn siden 2012, og har før det spilt i lokalklubbene sine Hommelvik og Malvik. Hun har 185 A-kamper for Ørn i Toppserien, og har scoret 1 mål. Hun har vært en av Norges beste keepere over flere år, og har fått svært mye rutine – sin unge alder til tross. Nøstmo har med sine kvaliteter på banen spilt aldersbestemte landskamper, og også fått 1 A-landskamp for Norge i 2017. Hun har vært aktuell for landslaget lenge, men har etter nøye vurdering kommet til at hun takker nei til landslaget. Og dette «neiet» til landslaget har hun sine egne personlige grunner til – og de har hun i år valgt å dele. Kroppspresset hun følte på NFFs landslag tappet henne for energi, krefter og motivasjon – og det er hun modig nok til å fortelle om. Det har ikke vært enkelt å dele det, og samtidig utlevere veldig personlige sider rundt det med kropp og vekt. Dette tror vi har vært viktig for jenter i en alder der både kropps- og treningspresset kan være stort. Enten det presset er selvpåført eller ytre styrt – eller kanskje til og med en kombinasjon. Kristines budskap om at du er god nok med den kroppen du har – er svært viktig – og har fått bred oppmerksomhet i media, og vært med å skape en debatt om vekt og kropp hos idrettsutøvere spesielt, men også for andre er dette like aktuelt. Som forbilde for unge jenter har Nøstmo hatt en stemme – og er et levende bevis på at du kan bli god – du kan til og med bli best i landet – med den kroppen du har. Og uansett om du vil bli slik eller sånn, så kan du som Kristine ha veldig bra holdninger – og det kan være med trening og ernæring, disiplin og treningsvilje – men med den kroppen og vekta du har. Vi deler Kristines oppfatning: Du er god nok akkurat som du er. For hennes innsats og engasjement i saken, mener vi Kristine Nøstmo er MOT-prisen verdig, og ønsker å lansere henne som vår klubbs kandidat.