Speidere «snakket» med hele verden

I midten av oktober var ca 40 speidere og ledere fra Vikhamar og Charlottenlund speidergrupper samlet på Saksvik skole.

De var deltakere i speidernes årlige verdensarrangement, JOTA/JOTI.

Før internettets tid startet det med «Jamboree on the Air» (JOTA) der speidere fikk, sammen med radioamatører, mulighet til å snakke med andre speidere fra det meste av verden.

Etter en stund overtok «Jamboree on the Internet» (JOTI) mer og mer.

Denne helga var det kontakt med andre lands speidere ved hjelp av internett som var oppgaven. Etter hvert som timene gikk ble verdenskartet fylt opp av lapper som viste hvilke land speiderne hadde kontakt med. (saken fortsetter under bildet)

Speidere fra Charlottenlund arbeider med å finne speidere i andre land de kan kommunisere med. Lappene på verdenskartet viser hvor mange de alt har funnet (Foto: Beate Haugen)

Speiderne får utfordringer med å lete fram mottakere, prøve seg på fremmede språk, og kanskje få noen impulser fra speiding i andre land.

-Vi dekket hele verden med aktivitetene våre i helga, mange land i Europa, New Zealand, India, Argentina og Canada for å nevne noen. Det meste av helgens aktivitet var innendørs med bruk av PC-er. Men lørdag var det tur med orientering, og i tillegg til kart og kompass fikk de også prøve seg med bærbare radiosendere.

Ei intens helg ble avsluttet på søndag, takk til lederne fra de to gruppene som sørget for at teknikken fungerte og forpleiningen ble bra. Takk også til Saksvik skole som lot oss få låne gymsalen i helga, forteller Ingvar Tøndel, som er gruppeleder Vikhamar speidergruppe.

Speidere over hele verden. (Foto: Beate Haugen)