Hommelvikpremiere på «Ungen»

Torsdag 17. oktober går teppet opp i Bruket kulturhus for Hommelvikpremieren på musikalen «Ungen» i regi av Proletarteateret. (Se stort bildegalleri neders i saken)

Musikalversjonen av «Ungen» er skrevet av Harald Tusberg (tekst) og Egil Monn-Iversen (musikk), og baserer seg på Oskar Braathens skuespill med samme navn fra 1911. Stykket er filmatisert i ulike utgaver, både for film og fjernsyn, samt musikalversjonen som ble gitt ut i 1974 med Britt Langlie, Sølvi Wang og Bjørn Skagestad i hovedrollene.

Nyrealisme

«Ungen» er basert på Oskar Braathens skuespill fra 1911 og tar for seg arbeidermiljøet langs Akerselva i Oslo. Stykket er et nyrealistisk drama som skildrer arbeidermiljøet med varme, humor og medmenneskelighet.

Stykkets hovedperson er den unge fabrikkjenta Milja, som kommer i ‘uløkka’, men sviktes av barnefaren Julius. Vi møter Hønse-Lovisa, som sammen med den strengt kristne Krestna driver Hønsereiret, der mødrene som jobber på fabrikkene kan få hjelp, omsorg og støtte slik at de kan beholde ungene og fortsatt arbeide. Vi møter et fargerikt persongalleri med alt fra de jordnære nattevaktene Engebret og Krestoffer, den løsslupne Petrina, den myndige og sleipe Doktoren og mange flere (Se rolleliste nederst i saken).

Flytter handlinga til Hommelvik

Proletarteateret har gjort en del manusgrep for å flytte handlinga fra Akerselva til Hommelvik. Det merkes spesielt tekstmessig.

-Hommelvika har en rik industrihistorie, og en del er kanskje ukjent. Alle kjenner til arbeidet på Bruket, kaia og støperiet, men færre kjenner kanskje til veveriet og spinneriet ute på Halstad. Det har vi prøvd å flette inn i historien, forteller regissør Torstein Fosmo.

Manuset er tilpasset den lokale vrien, ikke minst språklig. Sammen med Mildred Marita Ramberg Røthe har regissør Torstein Fosmo oversatt Tusbergs originalmanus til skikkelig hommelviking.

-Her er det mange gode, gamle dialektord fletta inn i teksten, noe vi tenker passer fint for å illustrere også det språklige fellesskapet i arbeidermiljøet og, for vår del, i Hommelvik, sier Fosmo. (fortsetter under bildet)

Her øves det på sang og koreografi (foto: privat)

Stort apparat

Det er et stort apparat i sving med en såpass stor teaterproduksjon som «Ungen» er. Det er en enorm mengde frivillige arbeidstimer som legges ned for å få ferdigstilt prosjektet.

-Per Roar Vikhammermo og Kjell Østeraas har bygd en fantastisk flott scenografi, vi har hatt folk som har brukt dagesvis på å sy kostymer, på å male scenografien, som har leita rekvisitter, og så videre, og så videre. I en slik produksjon er all innsats verdifull innsats, sier regissør Fosmo.

Han anslår at det i alt har blitt lagt ned godt og vel 300-400 dugnadstimer for å få alt på plass, og enda er ikke premieren overstått. I tillegg til all dugnadsinnsatsen, har ensemblet også lagt ned en solid mengde øvingstimer for å terpe dansetrinn, pugge tekst, øve dialog og spikre sceneskift.

-Vi er takknemlige for at vi har med så mange flinke, trivelige, positive og ivrige folk. Uten dem hadde produksjoner som denne vært umulig å få gjennomført. (fortsetter under bildet)

Det er en framtredende scenografi i forestillinga (Foto: privat)

Bred rolleliste

Det er mange roller som skal bekles i et så omfattende stykke som «Ungen». Nedenfor følger rollelista for Proletarteaterets versjon. Før årets oppsetting var det også audition for rollen som «Milja», og den var det Vibeke Høyvik Heggem fra Oppdal som kapret.

-I tillegg til å være vel 20 personer på scenen, har vi også et 14-personers orkester som skal tonesette det hele, under ledelse av Øyvind Jo Heimdal Eik, forteller Torstein Fosmo.

Vi møter en del fargerike karakterer, et eksempel er kroverten på utestedet «Afrika» med det i dag noe oppsiktsvekkende navnet Gurina Neger. Resten får du bli kjent med i Bruket Kulturhus fra og med torsdag 17.oktober. Forestillingen vises også 19., 20., 22. og 23.oktober. (Se flere bilder under rollelista) 

Milja: Vibeke Høyvik Heggem
Julius: Sivert Jullumstrø
Hønse-Lovisa: Mildred Marita Ramberg Røthe
Petrina: Aina Kristiansen
Olina: Ranveig Fosmo Holden
Sersjant-Petra: Renate Engesbak Aasarød
Krestna: Oddrun Engan
Doktoren / Olaves: Jo Arne Fosmo
Engebret: Børge Sneisen
Krestoffer: Roger Engan
Gjendøperen: Svein Terje Aspen
Alvilde: Maren Overvik Thomsen
Lagreta: Liv Aksnes
Gurina Neger: Bente Hansen

[metaslider id=61894 cssclass=»»]