Valgdebatt i Bruket

Å røve tog i skoletida gir ingen god oppvekst

Radio og TV er fulle av ulike debatter i dagene inn mot valgdagen 9.september. Her i Malvik arrangerer Utdanningsforbundet Malvik og Fagforbundet Malvik valgdebatt i Bruket kulturhus, førstkommende torsdag.

Der stiller ni av de ti lokale partiene som har stilt liste ved valget 9.september for å debattere oppvekst i Malvik, spesielt i barnehage og skole.

Filmen «Togrøvere»

Som en introduksjon til temaet «oppvekst», vises kortfilmen «Togrøvere».

-Den handler om en guttegjeng på Ranheim som på 90-tallet røvet øl fra tog. Togrøvere er en 20 minutters nostalgisk og stemningsfull dokumentarfilm om det å havne på utsiden av samfunnet, forteller leder av Utdanningsforbundet i Malvik, Nina Hågensen Venås.

-Filmen er først og fremst en fortelling om utenforskap og omsorgssvikt. Den lar oss som publikum reflektere over hvordan vi som medmennesker kan se, forebygge og snakke om utenforskap.

Filmen er regissert av Martin Walther, som er oppvokst på Ranheim.

Hva er positivt med Malvik

-Panelet utfordres til å starte med hva de mener er positivt med å vokse opp i Malvik, forteller Nina Hågensen Venås.

Videre vil debatten komme inn på tema som innvirker på oppvekst i Malvik, spesielt i barnehage og skole.

-Det kan være alt fra lærertetthet og voksentetthet til bygg, økonomi og andre ressurser. Politikerne utfordres på hva de legger i forsvarlig drift og god kvalitet i skole og barnehage, forteller hun.

Møtet er åpent for alle og et panel med politikere fra de ulike partiene i Malvik skal debattere temaet «Oppvekst». Harry Tiller, politisk journalist i Adresseavisen, leder debatten.

Disse deltar i panelet: Anna Schärer (R), Trond Hoseth (Ap), Thomas Ulstad (SV), Lill Harriet Sandaune (Frp), Ole Herman Sveian (Sp), Per Olav Bjørgum (MDG), Fritz Bade (H), Torgeir Anda (V), Per B. Walset (PP).