Besøkte mamma på jobb

Denne uken fikk Emma Andersen Engan, snart 11 år, en drøm oppfylt, da hun fikk besøke jobben til mammaen sin.

Mamma, Wenche Andersen, jobber på Nidar, og det har hun gjort så lenge Emma kan huske. Noe hun også har helt rett i da, mammaen faktisk har stort sett vært ansatt siden i 1991.

Må være 10 år

På Nidar er det satt en 10 års aldersgrense for å kunne være med inn i produksjonen, noe som Emma har vært veldig klar over. Emma er nå blitt 10 år, og skal begynne i 6. klasse ved Hommelvik barneskole nå på mandag. Hun ble veldig glad da mamma hadde spurt om hun ville være med på jobben.

-Nå er jeg jo over 10 år, jeg blir jo snart 11 år – ja i oktober blir jeg 11 år så nå fikk jeg endelig lov til å bli ed mamma og se hvordan hun har det når hun er der på jobb, forteller en ivrig Emma på telefon til Malviknytt.

Rett kledd

På grunn av hygiene må alle som besøker produksjonslokalene kle seg i egnede arbeidstøy og vernesko. Emma var veldig glad og fornøyd over at dem hadde klær som passer og hun skjønte fort hvorfor hun skulle benytte hørselsvern.

-Heldigvis hadde den klær som var små nok til meg. Vi lette litt før vi fant passe størrelse, og jeg kunne skifte på meg i garderoben. Det var veldig bråkete der, så jeg er glad jeg fikk låne sånn hørselvern, forteller Emma.

Fikk smake

På rundturen var det rikelige muligheter til å smake på det som kom rett ut av maskinene. Ferskere kan det vel ikke nytes. Emma innrømmer at hun egentlig ikke er så veldig glad i sjokolade, men Smash er favoritten. Emma fikk se mange av de maskinene der mamma har jobbet, og det var nok litt stas. På en arbeidsplass hører det til med lunsj, og det var heller ikke noe unntak denne dagen.

[metaslider id=»60912″]

-Jeg spiste godteri rett fra maskinen. Bamsemums, Stratos med karamell og Smash, både med og uten sjokolade. Smash er helt klart favoritten min da. Etterpå spiste jeg spagetti med kjøttsaus i kantina, og is. Der møtte jeg mange hyggelig folk, og det var artig, forteller Emma.

30 år på Nidar

Mamma Wenche Andersen, har snart 30 års-jubileum ved Nidar. Karrièren startet høsten 1991, og kun med små avbrekk har hun vært en del av Nidar.

Hun har produsere Smash, Bamsemums, Hobby, Nero, Skumbanan, marsipan og masse karameller og jobbet mange ulike skift i løper av disse årene.

-Jeg nærmer meg 30 års jubileum gitt. Begynte høsten 1991, og da med produksjon av julekonfekt. Det ble litt sesongarbeid og kontrakter en stund, til jeg fikk fast jobb ved Nidar i 1993.

Der er det nå blitt veldig modernisert med roboter som tar de tyngste løftene. Men tidligere, var det veldig tungt arbeid. Men jeg er veldig stolt over å være vær en del av Nidar. Jeg mener de har den beste sjokoladen, forteller Wenche Andersen.

Historien om Nidar

2. mai 1912 startet det som skulle bli ett av Norges største godterieventyr. Sjokoladefabrikken i Trondheim ble grunnlagt, opprinnelig under navnet Munken Chokoladefabrik A/S. Det ble imidlertid kortvarig ettersom det allerede fantes en annen bedrift som het Munken. Navnet ble derfor raskt byttet til Nidar Chokoladefabrik A/S, inspirert av hjembyens opprinnelige navn Nidaros.

Tre år etter stiftelsen var det full produksjon på sjokoladefabrikken i Trondheim. Mange av dagens produkter ble til i mellomkrigsårene, da nyskapingen var spesielt stor. Den var produksjonen håndverkspreget og enkel å omstille. Nidar-fabrikken har aldri hatt flere produkter i sortimentet enn i 1930-årene, og kunne by på 269 sjokolader og andre godterier i 1935.

Årene rundt 2. verdenskrig var vanskelige for den lille sjokoladebedriften med sjokoladeskatt, lite tilgjengelige råvarer og dårlig økonomi i landet. Fabrikken måtte finne kreative løsninger, og i disse årene lagde Nidar-fabrikken mye mer enn bare godteri for å overleve.

På 1960-tallet blomstret norsk industri, og Nidars omsetning økte. Det økte salget førte til et behov for større lokaler, og fabrikken ble flyttet til nye, og større produksjonslokaler på Strindheim i Trondheim.

Dagens Nidar er et resultat av flere fusjoner med godteriprodusentene Lorentz Erbe, Kielland Dropsfabrik og Bergene Chokoladefabrik som skjedde på 1970- og 1980-tallet.

I 1987 ble Nidar selv kjøpt opp av Nora A/S, og fem år senere ble fabrikken en del av Orkla-konsernet. I dag er Nidar-fabrikken en del av selskapet Orkla Confectionery & Snacks Norge. Godterifabrikken ligger fortsatt i Trondheim, og er i dag Norges største fullsortiments godterifabrikk.

Kilde: Nidar.no