Her var det 32 grader på rommet

De varme sommerdagene vi har opplevd i det siste, har ikke bare vært til fornøyelse og glede.

På Hommelvik Helsetun er det målt 32 grader på flere beboerrom, og i omsorgsleilighetene skal temperaturen ha kommet opp i rund 40 grader på det varmeste.

Det har vært utfordrende for både beboere og ansatte.

-Vi er klar over at dette har vært en utfordring, og jeg var selv på helsetunet i går for å snakke med de som bor og jobber der. Og det var veldig varmt, det er sikkert, sier fungerende rådmann i Malvik kommune, Randi Rasmussen, til Malviknytt.

Tiltak

Det er gjort noen tiltak med blant annet å åpne nødutganger for å få til gjennomlufting. Det krever endrede prosedyrer med tanke på sikring av pasienter.

-Tilbakemeldinger jeg har fått fra Helsetunet er at det ble litt bedre med gjennomlufting og med at vi har kjøpt inn bordvifter til rommene, forklarer Rasmussen.

Helsetunet har ikke kjøleanlegg, så den temperaturen det er på lufta som kommer inn er også den temperaturen det blir på lufta som blåses ut i bygget.

-De ansatte har vært flinke til å sørge for at beboerne har fått i seg nok veske, og etter hva jeg vet står det etter forholdene bra til med alle sammen. Vi har vært i daglig kontakt med Helsetunene for å overvåke situasjonen, forklarer hun.

-Jeg har også vært i kontakt med Vikhammer Helsetun som ikke har hatt de samme utfordringene da de bygningene ligger nærmere sjøen og på et sted hvor det er mer trekk enn det er i Hommelvik, sier Rasmussen.

Ser på mulighetene

Varmebølgen de siste dagene er ikke unikt. Vi opplevde omtrent det samme i fjor også, og nå skal de siste dagene og tiltakene mot ekstremvarmen evalueres.

-Vi skal se på dette i etterkant og evaluere situasjonen, forteller fungerende rådmann Randi Rasmussen.

-Et av tiltakene vi må vurdere, i tillegg til elektriske bordvifter, er nok mobile kjølanlegg, som fungerer som en slags air-condition.

-Vi har registrert at det er flere steder i Trøndelag som har hatt de samme utfordringene og vi må kanskje ta inn over oss at disse klimaendringene med varme- og kuldetopper er noe vi må ta større hensyn til enn tidligere.