Malene vil bli rørlegger

Norge opplever en stor mangel på rørleggere, men i Trøndelag ser det lysere ut.

I 2019 økte antall søkere til rørleggerlinjene i videregående med hele 53% i forhold til fjoråret. De gode resultatene skyldes blant annet en offensiv trøndersk rørbransje med mot og vilje til å tenke nytt rundt rekruttering.

Fredag rullet de to rørfagambassadørene Kathrine Horghagen (24) og Didrik Berg Haltvik (23) inn på Hommelvik ungdomsskole med et undervisningsopplegg  skreddersydd for tenåringene. Med seg hadde de en nyutviklet rørfaghenger, fullpakket av  praktiske rørlegger-oppgaver som jenter og gutter kan bryne seg på.

Og engasjementet  og entusiasmen blant elevene er over all forventning.

Vil bli rørlegger

Malene Lervik (15) fikk litt innblikk i rørleggerfaget og likte det hun fikk se og gjøre.

-Dette var veldig interessant. Jeg har jo vurdert å bli rørlegger, det er jo et yrke hvor man får brukt både kroppen og hodet, forteller hun.

Malene fikk være med å montere vask og dusj som ble tett og de fikk varmtvann i kranene.

-Nå driver jeg å bøyer kobberrør som skal loddes sammen til en lysestake, forteller Malene som fikk prøve rør-faget for første gang på fredag.

Og de praktiske øvelsene har ikke skremt henne vekk fra tanken om en yrkeskarrière i rørleggerfaget.

-Dette ga mersmak og jeg er mer interessert nå enn jeg var før dagen i dag, sier hun.

Malene forteller at hun også har vært med på Ung Restaurant hvor de fikk prøve seg i kokk og servitørfaget.

-Det er gøy og lage mat, men jeg tror ikke jeg har lyst til å jobbe med det.

Flere velger praktiske fag

Rådgiver og avdelingsleder for 9.trinn ved Hommelvik ungdomsskole, Mona Sivertsen, er glad for at rørleggerne tok turen til Hommelvik.

-Vi har hatt besøk fra tømrerfaget og restaurant og matfag tidligere, nå kom rørleggerne, det synes jeg er viktig. Ungdommene får et helt annet innblikk i de ulike yrkene og det gir dem bedre forutsetninger for å velge retning for utdannelsen etter ungdomsskolen.

-Vi ser en liten økning i antall søkere til bygg og anleggsfag. Det er positivt for vi trenger håndverkere i årene framover, sier hun.

Malene Lervik får instruksjon i bøying av kobber-rør.