Inviterer til tidenes miljødugnad


Neste uke arrangeres ryddeaksjonen «Coop rydder Norge» og Extra Hommelvik inviterer alle til å bli med på ryddelaget.

Coop rydder Norge

Aksjonen «Coop rydder Norge» skal mobilisere for å ta tak i det som er blitt ett av verdens største miljøproblem, plastforsøpling.

-I neste uke drar vi i gang miljødugnaden «Coop rydder Norge», der vi ønsker å engasjere kunder, ansatte og andre i lokalmiljøet til å delta i små og store ryddeaksjoner for å redusere problemet med plast på avveie, skriver butikksjef ved Extra Hommelvik, Arnstein Bostad til Malviknytt.

Dugnaden gjennomføres som et samarbeid med organisasjonen Hold Norge Rent og Norsk Gjenvinning.

-Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt og Extra Hommelvik har bestilt avfallscontainer utenfor butikken, og deler ut avfallssekker og hansker til alle som vil bidra, forteller Bostad.

Fra ord til handling

Coop rydder Norge skal engasjere kunder, medeiere, ansatte og andre i lokalmiljøet til å delta i små og store ryddeaksjoner rundt om i landet. I fjor førte dette til at tusenvis av frivillige plukket søppel langs strender og bekkefar, langs skoleveier og i parker i løpet av første uken i mai, står det i pressemeldingen.

– Det er på tide at vi gjør ord til handling.  Våre kunder, som også er våre medlemmer, er svært opptatt av miljø og bærekraft. Vi ønsker å bidra ved å gjøre det enkelt å arrangere og delta i ryddeaksjoner, sier Arnstein Bostad, butikksjef hos Extra Hommelvik i pressemeldingen.

Deler ut ryddeutstyr

Aksjonen arrangeres i samarbeid med organisasjonen Hold Norge Rent og Norsk Gjenvinning, og innebærer at man i perioden fra 27. april til og med 4. mai vil kunne hente ryddeutstyr i form av hansker og sekker hos 250 lokale Coop-butikker over hele Norge. 

I tillegg vil det plasseres ut avfallskontainere ved alle butikkene som deltar i aksjonen, slik at det skal være enkelt, og helt gratis, å levere inn det man har plukket.

Coops holdning er at alt avfall på avveie med tiden blir til marint avfall. Derfor stilles det ingen krav til hvor de frivillige plukker søppel, eller hva slags søppel de plukker.

– Plast på avveie er blitt en av de største miljøutfordringene i vår tid. Det er få som ikke har fått med seg bildene av fisk og fugl med mager fulle av plast. Dette er tragisk og bildene gjør inntrykk, sier Bjørn Vik-Mo, viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge i pressemeldingen.

Alle kan gjøre litt

«Coop rydder Norge» er ett av tiltakene Coop har satt i gang for å ta tak i de klimautfordringene vi står foran i dag. I tillegg jobber selskapet målrettet med å optimalisere bruken av emballasje og redusere plastbruken, står det i pressemeldingen.

– Vår innstilling er at alle kan gjøre litt. Vi håper at Coop rydder Norge skal gjøre det enklere å ta med familie og venner ut i frisk luft for å plukke søppel i sitt nærmiljø. Bare én tur kan gjøre en stor forskjell, sier Vik-Mo i pressemeldingen.

Gleder seg

Butikksjef Bostad gleder seg til å møte frivillige som vil være med i aksjonen.

Ryddedugnad (fra venstre): Espen Auran, Synnøve Sandvold og Arnstein Bostad (Foto: Coop).

– Plastforsøpling er noe som engasjerer kunder i alle aldersgrupper. Derfor oppfordrer vi til at man tar med seg familie og venner, og gjør søppelryddingen til en sosial dugnad for miljøet. Med 1,7 millioner medlemmer har vi virkelig mulighet til å rydde Norge, sier han i pressemeldingen.

Slik kan du delta i «Coop rydder Norge»:

1. Hent ryddeutstyr i butikk

2. Fyll sekken med avfall

3. Returner til butikken hvor du hentet ryddeutstyret, og kast avfallet i container der.

4. Se coop.no for informasjon om returpunkter

5. Del bilder av ryddeaksjonen på sosiale medier, og utfordre andre til å også bli med ved å merke bildene #coopryddernorge

Fakta: Om plast som miljøproblem

• I 2020 er det anslått at den totale mengden søppel i havet overstiger 230 millioner tonn. 90 % av dette antas å være plast.

• Bare her i norske farvann er mengden søppel som dumpes i sjøen beregnet til hele 36.000 tonn årlig.

• Av dette synker omtrent 70 % til bunns, 15% flyter og akkumuleres opp i havet og kun 15% skylles opp på land

• Forsiktige anslag viser at omtrent 100.000 marine pattedyr dør årlig som en konsekvens av at de hekter seg fast i tauverk, liner og garn. Dyr som sitter fast drukner som regel eller de sulter ihjel

Kilde: Hold Norge Rent og UNEP