Rockesokk

21. mars er den internasjonale dagen for Downs syndrom. 

«Rockesokk» er et samarbeid, hvor flere organisasjoner har gått sammen med NNDS – Norsk Nettverk for Downs Syndrom om kampanjen.

I år er det Norsk Forbund for Utviklingshemmede, UNICEF Norge, Dagsverk for Down og Norges Handikapforbund som er de organisasjonene som offisielt deltar sammen NNDS i kampanjen.

Hvorfor den 21/3?

Årsaken til at tar vi på oss ulike sokker akkurat den 21/3, er fordi Downs syndrom betyr at du har 3 eksemplarer av kromosom nr. 21.

Ulike sokker

Budskapet er enkelt: Alle oppfordres til å gå med to ulike sokker denne dagen. Dette for å vise at man setter pris på mangfold, og at vi alle er forskjellige. Målet er å løfte frem det faktum at alle mennesker har samme verdi, helt uavhengig av egenskaper og diagnoser.

Hvorfor akkurat sokker? 

Jo, fordi kromosomer ser ut som små kryss, akkurat som sokker som er paret med hælene mot hverandre. Med kraft og glede legger vi vekt på våre unike forutsetninger og gir samfunnet en sjanse til å se og støtte utviklingen av alle menneskers fulle potensial. Man kan også si at med ulike sokker, står man på for å løfte mangfoldet.

Bakgrunn

Initiativet «Rock Your Socks» er opprinnelig fra USA, men drives internasjonalt av Down Syndrom Internasjonal, og heter da «lots of socks». Over hele verden feires verdens Down syndrom dag med ulike sokker. 

I Norge har vi rokket sokkene i flere år med hashtaggen #rockesokk. 

I 2018 kunne vi opplevde at skoler, barnehager, arbeidsplasser og mange privatpersoner markerte verdensdagen med ulike sokker. 

En viktig samarbeidspartner i Norge, er Dagsverk for Downs med Ingrid Bjørnov i spissen. I årets kampanje samarbeider NNDS også med Norges Handikapforbund, Norsk Forbund for utviklingshemmede og UNICEF.

Del bilder

Arrangørene anbefaler alle å legge ut bilde av sine kreative sokke-kombinasjon denne dagen, enten på Instagram eller Facebook, og med emneknaggene #rockesokk og #menneskeverd

Ta på deg to ulike sokker denne dagen, vis omtanke fra tå til topp og delta i kampanjen Rockesokk!