Redder mat fra søpla

Ved Circle K i Hommelvik er de opptatt av å begrense matsvinnet. Det har de gjort noe med og siden november har de solgt dagsfersk mat som er for god til å kastes via appen «Too Goo To Go»

Det er nå litt over ett år siden Circle K Norge og Too Good To Go (ekstern lenke) lanserte sin samarbeidsavtale mot matsvinn. Siden den gang har 43 996 porsjoner mat blitt reddet. Hver eneste måned hindrer bensinstasjonskunder over hele landet at tusenvis av porsjoner med mat ender opp i søpla.

I Trøndelag er det så langt Cicle K i Hommelvik og Circle K Rosten i Trondheim som tilbyr denne tjenesten gjennom Too Good To Go-appen.

God følelse å ikke kaste mat

Ved Circle K Hommelvik begynte å legge ut overskuddsmat på Too Good To Go-appen i november og er svært fornøyd med samarbeidet og resultatene så langt.

– Jeg ble nesten dårlig når jeg så hvor mye mat vi kastet. Nå legger vi ut det vi har til overs på appen, én time før vi stenger og som bonus får vi litt ekstra penger i kassen. Appen fungerer kjempebra, sier Anne Jorid Bjørkli, ved Circle K stasjonen i Hommelvik.

-Helt konkret er det dagens påsmurte baguetter, matpakker, boller og andre ferskvarer som havner i Too Good To Go-posen. Varene har en utsalgsverdi mellom 120,- til 150,- kroner og selges for 39,-, sier Anne Jorid.

-Maten har ikke gått ut på dato, men vi har ikke lov å selge den dagen etter. Av og til kan vi legge oppi snacks eller sjokolade også, som nærmer seg best før dato, forteller hun.

Siden nyttår har de solgt over 100 poser.

-Vi tjener jo ikke noe på dette, men det er bedre å få igjen de kronene vi får enn å kaste maten.

Tilsvarer cirka 88 tonn CO2

– Nasjonalt har Circle K Norge med dette samarbeidet oppnådd et klimakutt tilsvarende om lag 88 tonn CO2. Nesten 16 000 kunder har besøkt Circle K-stasjonene for å redde mat, og vi ser av tilbakemeldingene at de aller fleste er kjempefornøyde, sier Bendik Walderhaug, rådgiver i Too Good To Go.

Vil doble i 2019

Prosjektleder Ida Ulla-Britt F. Burud i Circle K Norge jobber for å utvide satsingen på matredding ved landets stasjoner. I løpet av 2019 er målet hennes en dobling i antall Circle K-stasjoner som bruker Too Good To Go-appen.

– Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter. Ved å samarbeide med Too Good To Go, viser vi at vi tar problemet med matsvinn på alvor. Vi setter stor pris på at så mange kunder vil hjelpe oss med å redde mat som ellers ville blitt til avfall, sier hun.

Ifølge Østfoldforskning og Matvett lå det totale matsvinnet i Norge på minst 385 000 tonn spiselig mat i 2017. Dette tilsvarer om lag 73 kilo per innbygger i året.

Her finner du «Too Good To Go» – appen. (ekstern lenke)