Advarer mot Omegle

Politiet i Værnesregionen advarer nå mot chattetjenesten
Omegle.

– Vi har gjennom vårt arbeid sett flere chattetjenester som vi mener er bekymringsfulle.

-Omegle er en av disse. Dette er en anonym chattetjeneste hvor målet er å chatte med fremmede. Man kan også bruke videochat. Aldersgrensen for vanlig chat er satt til 13 år, mens videochat er 18 år. Allikevel ser vi flere mindreårige som bruker tjenesten. Tjenesten krever hverken brukernavn eller passord, skriver Politiet på sin facebookside.

-Andelen av seksuelle tilnærmelser på nettsiden er høy, og Omegle advarer selv brukerne om at overgripere er kjent for å bruke tjenesten. Skal man benytte seg av videochat, får man i tillegg en ny advarsel om seksuelt innhold.

Vær OBS!

En vanlig fremgangsmåte er at overgriperne utgir seg for å være på samme alder, og gjerne av motsatt kjønn, som den man snakker med.

-Vi ser at samtalene starter veldig hyggelig, og er tillitsbasert, som igjen fører til utveksling av personlig informasjon som navn, bosted, telefonnummer, skole, bilder og lignende. Overgriperne ønsker ofte å fortsette samtalen på andre nettjenester, hvor noen unge opplever å bli presset og truet til å dele mer informasjon om seg selv, deriblant nakenbilder eller utføre seksuelle handlinger, skriver Politiet i Værnesregionen.

Ta del i de unges hverdag

-Vi oppfordrer deg som forelder/foresatt til å ta del i netthverdagen til ditt barn. La barna få vite at det er trygt å snakke med deg dersom de opplever ubehagelige ting, da man ofte kan føle skam over det man har opplevd og vært utsatt for, og holder tilbake informasjon.

-Ved å sette deg inn i hvilke sosiale medier, apper, spill og nettjenester som finnes, og hvordan de brukes, kan du bidra til å forebygge at de opplever ubehagelige situasjoner. Du viser at du engasjerer deg i barnas interesser, som igjen styrker din relasjon til ditt barn, skriver Politiet i Værnesregionen.

Skjermdump: Politiet