Nå kan du sjekke skattekortet ditt for 2019

Alle lønnstakere og pensjonister kan nå sjekke og endre skattekortet for 2019.

Skattetrekksmeldingen (informasjon om skattekortet) viser hvilke opplysninger Skatteetaten har brukt for å lage skattekort og beregne hvor mye skatt som skal trekkes fra inntekten din neste år.

– Hvis opplysningene som er brukt ikke stemmer og du ønsker å unngå enten restskatt eller å bli trukket for mye, må du passe på å justere skattekortet. Når du har endringer i økonomien bør du endre opplysningene slik at skatten blir riktig, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Sjekk skattekortet på nett

Skatteetatens digitale løsning for skattekort gir deg detaljert oversikt over opplysninger om din inntekt og gjeld som er brukt i beregning av skattetrekket.

– For å sjekke opplysningene dine, logger du  deg inn på skatteetaten.no (ekstern lenke) og ser på informasjonen som er brukt i skattekortet. Du kan så endre opplysningenene om du har behov for det, sier Holte.

I løsningen er opplysningene inndelt i temaer som bank og lån, arbeid, trygd og pensjon. Hvis du endrer opplysninger, vil du automatisk se hvordan dette påvirker skattekortet ditt. Du kan endre skattekortet gjennom hele året og bør alltid endre opplysningene, når du har endringer i økonomien din

Arbeidsgiver henter skattekortet direkte

Du trenger ikke å levere skattekortet til arbeidsgiver. Når du endrer skattekortet, får arbeidsgiver automatisk beskjed og henter nytt skattekort fra Skatteetaten.

Frikort

Hvis du har frikort, betyr det at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt dersom du i løpet av året tjener 55.000 kroner eller mindre. For å unngå restskatt bør du bestille skattekort hvis du vet at du kommer til å tjene mer enn dette.  Hvis du hadde frikort i fjor, trenger du ikke å søke på nytt.

Fakta om skattekort:

ca 4 millioner skattytere mottar skattetrekksmelding (skattekort) per år

ca 600 000 nettsøknader om endring av skattekort pr år.

ca 160 000 frikortsøknader pr år