Storstilt 30-årsmarkering

Lørdag var det invitert til storstilt 30-årsmarkering til Malvik Taekwon-Do Klubb.

Det ble servert både kake og kaffe, og det var både mange spente medlemmer og foreldre til stede da klubben gjennomførte de ulike beltegraderingene.

Disiplin, grunnprinsipper og verdier

Taekwon-Do har sin opprinnelse i Korea. Taekwon-Do betyr direkte oversatt «fot-hånd-kunst» og benytter både fot- og håndteknikker til selvforsvar. Idretten passer for absolutt alle og har følgende grunnprinsipper og verdier som bærende elementer: Høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd.

Aurora Reinås, er 10 år og bor på Sveberg. Hun har trent Taekwon-Do i omlag 4 år, og lørdag skulle hun få sin tredje stripe på det blå beltet. Andre Tronstad, er 12 år og han bor på Saksvik. Han har trent i 6,5 år og Andre var veldig spent på om han kunne klare graderingen til rødt belte.

Aurora Reinås og Andre Tronstad

– Det kreves jo disiplin. Trenerne «pucher» oss, men egentlig er dem ganske greie, forteller Andre.

– Det at vi trener på disiplin, mener jeg vi kan dra nytte av også i hverdagen. Vi kan for eksempel kontrollere sinne vårt bedre ved å bruke de teknikkene vi har lært på trening, forteller Aurora.

– Ja, vi kontrollerer både sinne og kroppen vår. Vi lærer også at vold ikke er løsningen. Det er ikke feigt å bare forlate. Vold er bare til nødstilfeller, forklare Andre.

Artigst å sparke

Søstrene Nora Caroline og Lily Victoria Hassel var to av medlemmene som skulle graderes denne lørdagen. Caroline er 9 år, har trent siden i sommer. Lillesøster på 7 år har trent i et og et halvt år. Begge to trener hver tirsdag, og de er enige om hva som er det artigste med idretten.

Lily Victoria Hassel og Nora Caroline Hassel

– Det er artig å sparke, men det er også artig å slå, forteller Lily Victoria.

– Det er artig å sparke. Instruktørene er strenge, men samtidig veldig snille. De krever for eksempel at vi er stille når vi blir pratet til, men det er jo egentlig helt greit, forteller Nora Caroline.

Gradering

Beltegraderingen består av flere tester hvor man viser den fremgang man har oppnådd siden forrige gradering. En gradering forutsetter at man har trent jevnlig gjennom semesteret, og at man både teknisk og fysisk er på et nivå hvor man er klar for gradering.

[metaslider id=»51349″]

De ulike gruppene ble bedt om å gjøre ulike teknikker sammen med instruktørene Kristine Opsal og Bjørn Sundfær. I tillegg måtte det ta armhevinger, og fikk en rekke teoretiske spørsmål av hovedinstruktør Gunnar Rugsveen.

Det var en god blanding av både høytid og humor i løpet av dagen. Alvoret, og muligens en tydeliggjøring av en av klubbens bærende elementer, høflighet, ble nok forsterket ved at klubbens «svartbelter» satt foran i svarte dresser. Men det var tydelig at disse hadde en kjærlighet for idretten sin, og ikke minst at de satte stor pris på det de så på gulvet. Smilet, nikket og den positive kommentaren var aldri langt unna.

Hovedinstruktør Rugsveen fremsto både som dyktig, pedagogisk og hyggelig da han spurte de ulike spørsmålene. Så til tross for nerver og spenning, var det en god og harmonisk tone mellom instruktører og unge utøvere i Malvik Taekwon-Do Klubb.

– Dere har alle fått en ny grad i dag. Hvis dere ikke har ryddet rommet deres hjemme på julaften, tar jeg graden tilbake, sa hovedinstruktøren til de første som ble gradert.

– Dere som nå har fått litt høyere grad, får herved beskjed om at deres foreldre kan be dere om tre ting før jul. Da forventer jeg at dere sier ja, smiler og utfører de tre tingene. Hvis ikke tar jeg også deres grad tilbake, sa Rugsveen til jubel og applaus fra foreldrene i salen.

Ildsjeler gjennom 30 år

Klubben ble startet i 1988, og gjennom årene har det vært flere ildsjeler som har bidratt til at klubben i dag kan feire 30 år. I dag drives klubben av Gunnar Rugsveen som ifølge hjemmesiden til National Taekwon-Do Norway har en bachelorgrad idrett, personlig trener, Topptrener 1, Topptrener 2 og en mastergrad i organisasjon og ledelse. Gunnar Rugsveen har over 20 NM medaljer fra perioden 2000 – 2009. I tillegg har han bronse fra VM, Gull fra EM og Gull fra World cup.

– Jostein Bakmark som var klubbens oppstartsgeneral og primus motor. I 1991 kom Hallgeir Betele inn og drev klubben sammen med Jostein. I 1994 kom Bernt Kjeldsberg til klubben og Bernt drev den fram til 1997 da Jan Inge Vaagland og Marius Warholm Haugen tok over driften. Fra 1999-2001 ble klubben drevet av Carsten Wulff og Jan IngeVaagland.

– Våren 2001 trakk Malvik Taekwon-Do til seg en gammel traver innen Taekwon-Do, Jan Inge Sagmo. Høsten 2001 innså klubben at de ikke lengre kunne drive bare med to instruktører og leide så inn Roy Jensen fra Trondheim. Fra 2004 og frem til 2017 var det Arnt Eggen og Håvard Johan Sørli som sto for driften. I dag drives klubben av Gunnar Rugsveen. Han har 5. dan klubbens hovedinstruktør, og er i tillegg tidligere trener til Cecilia Brækhus som er norsk verdensmester i proffboksing. Klubben har i dag totalt 10 instruktører og hjelpeinstruktører, forteller instruktør Stig Erlid.

Fra nomadiske forhold til panoramautsikt

Det mange malvikinger som har trent og gradert seg i til Malvik Taekwon-Do Klubb, og klubben har hatt en god vekst de siste årene. Siden 2016 har klubben hatt tilhold i flotte lokaler hos Sport og Trim på Saksvik.

– Vi har vokst de siste årene, og har i dag omlag 140 medlemmer fra 7- 48 år. Klubben har hatt en nomadisk treningshalltilværelse gjennom årene og har trent blant annet på ungdomsskolen i Hommelvik, Grendaskolen på Vikhammer og i messebygget på Midtsand. Fra 2016 har klubben valgt å leie treningslokaler her hos Sport og Trim på Saksvik. Her er det stor plass, oppvarmet gulv og panoramautsikt over fjorden, noe som setter en ekstra spiss på trivsel og treningslyst, forteller Stig Erlid.

Disiplin med et smil

Taekwon-Do er en verdibasert aktivitet, med gode rollemodeller som formidler etikk og sunne verdier. Taekwon-Do er en aktivitet som passer for alle, man skal lære å sette mål, oppnå fysisk og mental kontroll, og få en god selvfølelse. I tillegg vektlegges det å opptre høflig mot andre, være ydmyk ovenfor en selv og vise respekt.

Gunnar Rugsveen

– Malvik var en liten klubb, men den har vokst betraktelig. Vi er prisgitt dyktige ildsjeler. Dette er ildsjeler som holder høy kvalitet på klubben. Jeg mener det er viktig med fokus på verdiene til Taekwon-Do. Dette er verdier som kultur, vennlighet og høflighet. Man kan sparke opp til månen, men det hjelper ikke hvis man ikke kan å oppføre seg. Vi har tydelige grenser. Her er det svart/hvit, og ingen gråsoner. Det er en balansegang, men jeg bruker å si at vi har disiplin med et smil. Taekwon-Do gir gode mestringsopplevelser, og hvert medlem kan sette seg sine mål og ikke minst sine egne delmål, forteller Gunnar Rugsveen.