Lys opp Malvikstien

Leserinnlegg av Helene Wean, Hommelvik AUF: Oktobermørket har for lengst inntatt landet vårt, men mange av oss foretrekker likevel å bruke marka, og de flotte turområdene som fins i kommunen, til mosjon og trening. Kjipt er det derfor at sentrale turruter i kommunen er mørklagte, slik at om man velger å benytte seg av disse om høsten og vinterenender man ofte med å gå og se seg bak skulderen, med litt ekstra høy puls.

Hanna Sundquist sa det så godt i sin kronikk i VG i forrige uke: «Jeg har ekstra høy puls når jeg jogger ute, og ikke på grunn av treningen, men på grunn av frykt.» En undersøkelse gjennomført av bladet «ShapeUp» viser at 1 av 4 kvinner har opplevd noe ubehagelig på joggetur, mens over 80% svarer at de har følt seg redde av å jogge i mørket. Selv om denne frykten kanskje er ubegrunnet, og at vi vet at sjansen for at noe skal skje er veldig liten, viser undersøkelsen likevel at denne frykten er reell. Det er det ingen tvil om. Mange holder seg heller hjemme, i frykt for å være på feil plass til feil tid. Dette er det på tide å gjøre noe med.

I vinter trenger vi derfor lys turruta langs Malvikstien, i tillegg til lys i alle gater og nabolag. Selv om lys i seg selv ikke nødvendigvis gjør det tryggere å ferdes, er det med på å gi en stortrygghetsfølelse både når man trener utendørs, og når man skal bevege seg fra A til B. Som en så tilrettelagt turrute som det Malvikstien er, skulle det bare mangle at den føles trygg å ferdes på selv om det er mørkt. Det ville igjen ført til at enda flere benyttetseg av turruta, også på vinters tid.

Å lyse opp gater og turstier er derfor, i tillegg til å være et stort tiltak for trafikksikkerhet, et slag for folkehelsa i kommunen. Malvikstien, som vi er så fryktelig stolte av, har et stort potensial for å bli brukt av enda flere dersom det er lys langs ruta. Det er ingen tvil om at frykten for å løpe i mørket gjør det enda lettere å la joggeturen utgå og heller holde seg hjemme.

Da Malvik Kommunes «Lev vel-undersøkelse» spurte om hvor stor grad man følte seg trygg i nærområdet sitt svarte jeg at ja, jeg føler meg trygg her i Malvik. Føler meg trygg på dagtid, i sentrumsgatene og i de områdene som er belyste.

Selvfølgelig skal pulsen være høy når man er ute og jogger, men det på grunn av treningen, og ikke på grunn av ubegrunnet frykt.

Helene Wean

Hommelvik AUF