Lina er klar – 67 år etter

Det nærmer seg premiere og forestillinger på «Sildeslaget», og Proletarteateret har lovet publikum et slagferdig musikkspill. Det er den lokale komponist og operasanger Torstein Fosmo som har skrevet musikalen, som da er basert på hendelsene fra 1951.

Proletarteateret

Proletarteateret ble stiftet 12. mars 2017, og i styret sitter Torstein Fosmo, Øystein Sneisen, Gunn Dagmar Frøiland, Viggo Egil Valle og Anne-Britt Haugen Østeraas. Proletarteateret uttrykker selv, at de mener det er viktig å bruke lokale krefter i de fleste ledd, både på og bak scenene.

Styret i Proletarteateret: Fv. Anne-Britt Haugen Østeraas, Øystein Sneisen, Torstein Fosmo, Gunn Dagmar Frøiland og foran står Viggo Egil Valle.

Per Roar Vikhammermo er ansvarlig for kulissene, og Iver Markus Storvik står for fargesettingene på disse.  Til å ta ansvar for servering og restaurant, har Proletarteateret skrevet avtale med Marias kjøkken som tilbyr sildebord, som serveres fra klokken 17:00 alle dagene. Sildebordet kan bestilles ved å sende en forhåndsbestilling til Øystein Sneisen på følgende e-post: oesneis@getmail.no

Les også saken: Proletarteateret byr på det store sildeslaget

Bruker lokale krefter

En av de som er med på «Sildeslaget» er Lina Hammer. Lina går nå tredjeåret på Malvik VGS, og sier selv at til tross for at hun har en del skolearbeid, holder hun på med musikk på ulike arenaer på fritiden. og hun innehar rollen som Bjørg.

Bjørg er beskrevet som en «snipsild». Faktisk er hun en av tre unge «snipsilder» i Vika, som visstnok skal være venninner av hovedpersonen, Andrea. De er nok ikke særlig gode venninner, da de dømmer henne for å gå på «Båtan», og gjør narr av henne og framtiden hennes.

– Det er utrolig spennende og morsomt å være med på Sildeslaget. Spesielt siden det er sammen med så mange dyktige mennesker. Selve prosessen har vært avslappet, men nå setter vi inn det siste støtet før premieren, og det merkes jo selvfølgelig. For min egen del, er jeg i rute med både replikker og sanger, noe de fleste også er. Med premiere på lørdag kjenner jeg jo selvfølgelig på nervene, men samtidig gleder jeg meg mye. Musikken er fengende, og det er selvfølgelig noen rørende øyeblikk der jeg feller en tåre eller to. Dette blir nok bra, forteller Lina Hammer til Malviknytt.

Inspirasjon fra West side story

Komponist og tekstforfatter Torstein Fosmo har tidligere uttalt til Malviknytt at han har hentet inspirasjon fra den amerikanske musikalen, West side story og at Sildeslaget er et musikkspill av det han mener var slutten av gullalderen for Hommelvik.

Torstein Fosmo

– Vi er i rute og har gjennomkjøringer hver dag framover, og stykket blir slik jeg har skrevet det og forestilt meg, forteller Torstein Fosmo til Malviknytt.

Les også saken: Det nærmer seg «Sildeslaget»

Slaget 67 år etter

Historien er fra den 20. oktober 1951, og Proletarteateret ønsker via musikkspillet «Sildeslaget» å formidle en fortelling. En fortelling fra en tid, de syntes er viktig for Hommelvik sin historie. Sildeslaget er et musikkspill hvor hendelsen som preget avisforsidene i oktober 1951, er blitt til inspirasjon for et humørfylt tidsbilde fra etterkrigstidens Hommelvik, nøyaktig 67 år etter.

Illustrasjon laget av Iver M. Storvik

Lørdag 20. oktober 1951 sto et slag i Hommelvik. Et 100 talls båter var kommet til Hommelvik og kaster los ved Djupvasskaia, og havnen var full av fiskefartøyer med fiskere fra Trøndelags- og Møre-kysten.

Hommelvik Mannskor arrangerte fest på Folkets Hus i Hommelvik, og det var alt fullt hus da fiskere fra både Fosen og Møre, ankom huset. Det ble trengsel, fyll og ikke minst slåsskamper. De lokale heltene, likte nok ikke helt at fiskerne kom for å danse med de lokale jentene, og festen ble besluttet avlyst. Dette falt ikke i god jord, og medførte at festen ble flyttet ut på plassen foran Folkets Hus.

Historien sier at det var om lag 400 mennesker som befant seg på plassen foran Folkets Hus, og det tok ikke lang tid før de første slagene falt og et masseslagsmål var en realitet. Lensmannsbetjent Sigurd Lindboe ankommer, og det tar ikke lang tid før også han blir slått ned. Politiet fra Trondheim blir tilkalt, men må visstnok flykte da festdeltagerne forsøker å velte politibilen.

Fiskerne ble drevet ut mot kaia, hvor de bevæpner seg med planker og stein. Politiet forsøker å sperre veien, men fiskerne bryter seg igjennom og angriper. Da benytter politiet batongene, og på Haugenbakken slår politiet fiskerne ned.

Proletarteateret mener selv de nå står bak et både slagferdig og fartsfylt musikkspill. Et musikkspill hvor det musikalske talentet, Torstein Fosmo som står som både komponist og tekstforfatter oppfordrer folk til å se forestillingen for å kunne få et innblikk i en historie som muligens har vært fortiet i mange år.

– Publikum skal se det for å få et innblikk i stedets historie fra en ikke alt for fjern fortid. De får høre blodfersk musikk og forhåpentligvis kose seg med tidsskildringen fra Hommelvik anno 1951, forteller Torstein Fosmo og oppfordre folk til å kjøpe seg billett.

Foruten premiere den 20. oktober, vil det være forestillinger klokken 19:00 både den 21., 23. og 24. oktober, og billetter kan kjøpes HER.