Tradisjonsmusikk og folkjazz på Fjølstadtrøa Husmannsplass

Med to kritikerroste album i bagasjen har Ljom turnert flittig i Norge, Sverige og ikke minst i USA. Nå er det Malvik som står for tur, og den 24. juli vil bandet som spiller musikk basert på tradisjonsmusikk og folkjazz holde konsert på Fjølstadtrøa Husmannsplass.

– Jeg fikk øynene opp for stedet selv, fordi jeg hadde lyst til å bli med på dugnaden som de har hver tirsdag. Så utviklet ideen om å ha konsert der ganske kjapt, da det er nettopp slike steder Ljom liker aller best å spille. Vi skal ellers spille på Eggenseteren i Snåsafjella denne sommeren, som vi har gjort hver sommer siden 2015, forteller vokalist Kjersti Kveli til Malviknytt.no.

Kvintett med røtter i Snåsa
Ljom er en kvintett med de fem musikerne, Kjersti Kveli på vokal, Sivert Skavland på klarinett og cello, Per W. Ohls på trekkspill og akustisk gitar, Nils Andersson på el-gitar og akustisk gitar og Anne Marte Eggen på elbass og kontrabass. Alle fem musikerne har røtter fra Snåsa i Nord-Trøndelag. Ljom mener selv de har funnet gull under gamle tufter på Snåsa, og at de får det edle metallet til virkelig å skinne.

Foto: Privat

Leken og naturlig – grenseløs og sjangeroverskridende
Ljom spiller folkemusikk, men sier selv at de ikke er et tradisjonelt folkemusikkband. Med elementer av visesang, norsk folkemusikk og jazz lager Ljom en tekst og toneverden som både er lokal og universell. Med et materiale som er skapt i et tidsspenn på over 200 år formidler de flotte melodier, gripende tekster og spennende arrangementer som nok både berører, lodder dypt og oppleves relevant i vår samtid. Og ikke minst er selve formidlingen av detaljer og helhet beundringsverdig leken og naturlig.

Ljom omtaler seg selv som grenseløs og sjangeroverskridende med musikere som har fordypet seg i jazz, samtidsmusikk, klassisk og folkemusikk. Dette setter nok et tydelig preg på musikken, og i tillegg har Ljom en interessant historie å fortelle.

En del av melodistoffet på den nye plata «Stundom» og samtlige arrangementer er skapt av gruppa selv. På plata hyller Ljom tre Snåsa-kunstnere, født i hvert sitt århundre, med folkemusikkinspirert visesang. Her presenterer de tekster og musikk av tre helter fra Snåsatraktenes kulturliv. Spellemannen Gunnar Dæli (1783-1862), poetene Lina Jørstad (1881 – 1967) og Reidar Sandnesmo (1925 – 2008).

Ljom gjort den bragden å holde fram noen viktige kunstnere som aldri ble kjent utenfor noen bygder i Trøndelag, samtidig som kvintetten gjør et nyskapende arbeid med å utforske ennå uoppdagede landskap i grensetraktene mellom folkemusikk og andre populære sjangere.

Seterkauk
Ljom debuterte med albumet ”Seterkauk” med toner fra Snåsafjella i 2014. Vokalisten deres, Kjersti Kveli utga også solo-plata ”No e tida” i 2015. Den ble nominert til Spellemannprisen i viseklassen.

På plata «Seterkauk» lagde gruppa nye komposisjoner basert på kauker/kulokker fra hjemkommunen, Snåsa. Resultatet ble hyllet av kritikere som blant annet beskriver musikken som personlig og nyskapende.

Konsert i Malvik
– Vi gleder oss veldig til å få debutert i Malvik kommune, og det på selveste Fjølstadtrøa, skriver Ljom på arrangementets Facebook-side.

Nå inviterer altså denne gjengen til konsert på Fjølstadtrøa Husmannsplass, tirsdag 24. juli. Konserten vil være utendørs, og de krysser fingrene for godt vær. Det oppfordres til å ta med noe å sitt på, og de tar både vipps, kort og kontanter.