Søndagstur

Kronikk av Alexandra Esdaile: Det er en nydelig sommerdag i Muruvika. Turgåere, familier og vennegjenger er i skjønn enighet om hvor dagen skal nytes. Nemlig ute.

Mange går til Muruvika via Malvikstien, mens andre kjører til Muruvika og går videre derfra.
En familie på fem kjører fra Hommelvika for å bruke tid på idylliske Flatholman. De planlegger å parkere på den store parkeringsplassen i Muruvika, og skal finne seg en rasteplass på Flatholman.

Kanskje blir det til og med bading, det er pålandsvind, og vannet har fått varmet seg noen uker nå. Familien kjører ned Muruvikvegen, svinger til venstre inn flatholmvegen, og øyner p-plassen noen og hundre meter unna. «Det skal bli godt å vasse litt nå», sier far i bilen mens han snur seg mot mor, som sitter i passasjersetet.

«VRÆÆÆL»!! Mor hyler. Far bråbremser. Bilen står stille på tvers i Flatholmvegen. «Hva skjer»?! Barna i baksetet våkner forfjamset fra ipad og minecraft-bobla. ET BARN!!! «Et barn i veien»!

Mor og far river av seg setebeltet, og løper ut. Tusen tanker fødes på en gang i hodet på de voksne. Far lurer på hvordan dette er mulig, han kjørte tross alt i 30 km/t, han fulgte jo fartsgrensa! Mor tenkte det verste, hvordan går det med dette barnet?!
De rekker ikke å tenke så lenge. Der. Der ligger han. En fem-åring som akkurat har lært seg å sykle. Vanskelig å tolke tilstanden, men han er forslått og bevisstløs.

Like etter kommer to voksne løpende mot åstedet. Det er fem-åringens foreldre; «Ring 113»!! Formaner de. Familien fra Hommelvika har allerede ringt. Gutten ble påkjørt, og er hardt skadet. Det virker som en evighet før ambulansen kommer.

Det ble ingen vassing den dagen.

Heldigvis er dette en tenkt situasjon, men det kan fort bli til et mareritt av en virkelighet. Alle barn i muruvika opplæres til å være forsiktige langs veien. Når det er poengtert, bes alle bilister og syklister om å ta deres del av ansvaret.

Vi har INGEN barn å miste, og ønsker ingen medborger en drapsdom. 30 km/t er øverste grense i hele Muruvika, men man skal alltid kjøre etter forholdene.

Og forholdene i Muruvika er sånn at det kryr av barn. Det er ikke alltid de vises så godt, men de er der. Ta meg på ordet, så slipper du å treffe de på annet vis.
Vær så snill, kjør sakte!

-Alexandra Esdaile