Den ulykksalige dagen – fredag den 13.

Fredag den 13. – Den ulykksalige dagen, nå er den her igjen.

Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Det er når måneden begynner på en søndag, at den 13. havner på en fredag. Fredag den 13. er en nok blitt kjent som en internasjonalt ulykkesdag.
Vi skremmer og spøker nok hverandre litt med hva som kan skje på en fredag 13, og kanskje tar vi det litt roligere for eksempel i trafikken denne dagen.
Noen har panisk angst for fredag den 13. og lidelsen kalles da for paraskavedekatria. For disse er fredag den 13. overhode ingen spøk, de har nemlig en fobi for fredag den 13.
Mysteriet tallet 13

 • Mange mener tallet 13 betyr ondskap og overtro. Dette kan vise seg å stamme til tilbake for 4-5.000 år siden og fra Sumerne som bodde i Mesopotamia. Sumerne var gode på stjernetydning og de fant ut at året er på 365,25 dager og at tiden fra nymåne til nymåne er 30 dager, altså 12 måneder i året. De fem dagene som ble til overs ble satt i en 13. måned. Dermed kom tallet 13 i fokus som et tall som avviker.
 • Det heter for eksempel at man ikke skal være 13 til bords, for da vil en dø i løpet av året. Ved den siste nattverd med Jesus og hans disipler var det 13 til bords. Den 13. ulykkelige rundt bordet kan være enten forræderen Judas eller Jesus selv som ble korsfestet dagen etter.
 • Mange har prøvd å unngå tallet 13. Enkelte hoteller og andre bygninger har ikke 13. etasje. Noen sykehus har ikke operasjonsstue nummer 13 og enkelte lufthavner har ikke gate nummer 13. På fly kan man oppleve at det er umulig å få setenummer 13.
 • I Tornerose blir kun 12 av 13 feer invitert til bords fordi kongen kun har 12 gulltallerkener. Det kastes en forbannelse over Tornerose, som må sove i 100 år.
 • Også i nordisk mytologi er tallet sentralt. I Valhall var 12 guder invitert til selskap, men så dukker også Loke opp og myrder Balder.
 • Ikke minst har filmbransjen holdt liv i myten. Ikke minst gjelder det de 12 filmene i serien «Fredag den 13.» hvor ungdommer blir drept på bestialsk vis hver gang kalenderen viser fredag 13.
 • Helt siden oldtiden har fredag 13. vært forbundet med ulykker og lidelse. Her er syv grunner til at fredag 13. er en ulykksalig dato.

Tempelridderne går under fredag den 13.
Frankrikes konge, Filip IV sto på starten av 1300-tallet i bunnløs gjeld til de mektige tempelridderne, som var blitt enormt rike under korstogene i Midtøsten. Kongen var derfor ute etter en måte å bli kvitt kreditorene på.
Fredag den 13. oktober 1307 arresterte Filip IV av Frankrike ledelsen for Tempelridderne og anklaget dem for lovbrudd :

 • Ha satt ordenens velferd foran moral og religiøse prinsipper.
 • Ha hemmelig brevveksling med muslimer.
 • Spytte på korset og avskrive seg Kristus.
 • Myrde medlemmer som avslørte ordenen.
 • Forakte kirkens testamenter.
 • Umoral og homoseksualitet.
 • Ha forrådt det hellige land.
 • Dyrket djevelen, som regel i form av en katt.

Mange franske tempelriddere ble arrestert. Antall medlemmer er svært usikkert, og hvordan det gikk med dem som ikke ble arrestert er også usikkert. Mange tempelriddere tilsto å ha tilbedt djevelen Baphomet, og ha forbannet Jesus med mer. Flere ble drept under avhørene.
Samtidig tvang kongen pave Clemens 5. til å støtte opp om prosessen mot ridderne­ og oppløse ordenen.
Krakk i Tyskland
Etter nederlaget i første verdenskrig ble Tyskland kastet ut i økonomisk kaos og galopperende inflasjon. Fra midten av 1920-årene opplevde imidlertid tysk økonomi et kraftig oppsving, som fikk mange til å spekulere uhemmet i aksjer.
Fredag 13. mai 1927 sprakk finansboblen. Det tyske aksjemarkedet kollapset i det som senere er blitt døpt «svart fredag». Kollapsen var det første varselet om den store depresjonen som skulle ramme hele verden i 1930-årene.
Den økonomiske katastrofen i Tyskland ble en avgjørende forutsetning for Adolf Hitler, og for at millioner av vanlige tyskere sluttet opp om nazistpartiet.
Australia i brann på fredag 13.
Fredag 13. januar 1939 brøt en av historiens verste skogbranner ut i den australske delstaten Victoria. De neste dagene ble 20 000 km2 skog flammenes rov, og nærmere tre firedeler av delstaten Victoria ble etterlatt i komplett kaos.
Kommisjonen som etterforsket brannen, skrev i sin rapport at «det virket som om hele staten sto i flammer». 3700 bygninger forsvant i den enorme brannen. Det verste var at 71 menneskeliv gikk tapt i katastrofen. Dagen ble senere kjent som «Black Friday».
To admiraler drept på samme dag
Fredag 13. november 1942 sto det blodige saget om Guadalcanal som var av avgjørende betydning for Stillehavskrigen. Det blodige slaget endte med en stor seier for amerikanerne. Men det var en triumf med bismak. For første gang i USAs militærhistorie mistet to admiraler livet samme dag. Admiral Callaghan ble drept på skipet San Francisco og admiral Scott på flaggskipet Atlanta.
Svensk spionfly forsvant sporløst
Fredag 13. juni 1952 var et svensk spionfly på tokt nær grensen til Sovjetunionen. Radiokontakten brutt på ettermiddagen. Flyet og de åtte besetningsmedlemmene var sporløst forsvunnet. Først i 1991 vedgikk russerne offisielt at de hadde skutt ned flyet.
Heavy metal ble født fredag 13.
Fredag 13. februar 1970 ble det nye tiåret innledet med torden, kirkeklokker og mørke gitarakkorder. Da ga bandet Black Sabbath ut sin mørke og okkultinspirerte debutplate. Heavy metal-musikken var skapt.
To flykatastrofer på samme dag
Fradag 13. oktober 1972 var et rugbylag som var på vei til en turnering i Chile. Det 45 personene om bord. Noen timer etter avgang nødlandet flyet i Andesfjellene. Dette var imidlertid bare begynnelsen på prøvelsene for de overlevende, for flyet hadde ikke proviant om bord. Mer enn to måneder etter ulykken ble 16 passasjerer endelig reddet. De hadde overlevd ved å spise sine døde medpassasjerer.
Samme fredag som ulykken i Andesfjellene styrtet et russisk Iljusjin Il-62-fly da det skulle lande i Moskva. Alle de 176 personene om bord ble drept.
Ha en fin dag! 😉