Kjør forsiktig i sommer

Sommer betyr dessverre flere trafikkulykker.

– La feriefølelsen synke inn når du kjører bil også. Ikke stress, oppfordrer fungerende avdelingsdirektør, Dag Ivar Borg.

Dag Ivar Borg (foto: Nina Kjeøy, Statens vegvesen) 

Hvis du spør folk om det skjer flest ulykker vinterstid eller sommerstid, er det mange som svarer vinter. Slik er det ikke. Det er flere trafikkulykker om sommeren. Selv om vegene er tørre og folk har ferie.

Det kan være at du legger inn litt stramt tidsvindu for å nå neste ferje, at det er fristende å trå ekstra hardt på gasspedalen på den rette strekningen, at ungene krangler i baksetet eller at du helst vil komme raskt fram for å sette deg ned og virkelig nyte ferien.

– Det har vært mange ulykker den siste tiden, og det bekymrer oss, sier fungerende avdelingsdirektør i vegavdeling Trøndelag, Dag Ivar Borg.

Det er ingen som ønsker at ferieturen skal ende opp i en trafikkulykke.

– Ikke stress når du kjører bil. La feriefølelsen synke inn. Kjør rolig, hold god avstand til bilen foran og pust med magen, oppfordrer Borg.

Han legger til at det kan være lurt å bestemme seg for å nyte selve bilturen, ikke bare se på den som en transportetappe som skal gjøres unna raskest mulig. Det er flere rasteplasser som er fine å ta en pause på. Planlegg turen godt og sørg for å være uthvilt og oppmerksom når du kjører.

Hvis du kjører i 90 km/t i stedet for 80 km/t over en strekning på 10 km, kommer du bare 50 sekund raskere fram.

– Vi ser at mange ligger altfor tett opptil bilen foran, og at folk prøver å komme seg forbi ei kø som går i jevn fart. Hent heller fram tålmodigheten og hold god avstand. Ikke ta sjanser. Det viktigste er at folk kommer seg trygt fram, sier Borg.