Hvorfor Trøndere ikke kildesorterer

Orker ikke. Mangler et godt system for kildesortering. Resten av familien følger ikke opp. Dette er blant favorittunnskyldningene innbyggere i Trøndelag bruker når de ikke kildesorterer avfallet sitt.

– Her var det mange dårlige unnskyldninger for å ikke gjøre en miljøinnsats, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge i en pressemelding, etter hun har sett listen over våre vanligste unnskyldninger for å la være å kildesortere.

For selv om folk flest er ganske gode til å kildesortere alt fra drikkekartong til plast- og metallemballasje, er det ikke alltid vi er like flinke.

Lett å lage god avfallsløsning
I en spørreundersøkelse YouGov har gjennomført for Grønt Punkt Norge blirfolk spurt om de vanligste årsakene til at de ikke kildesorterer avfallet sitt.

I Trøndelag svarer 17 prosent at de mangler en passende løsning for avfallssortering hjemme, mens ni prosent svarer at de ikke ønsker å forholde seg til flere avfallsposer og -bøtter.

– Det er ikke vanskelig å tilrettelegge for kildesortering hjemme. Du kan enten bygge en løsning selv, eller kjøpe et ferdig system med flere avfallsbøtter i butikken, sier Røine i pressemeldingen.

De fleste nordmenn kildesorterer avfallet sitt, men vi er ikke alltid like flinke.
Foto: Fartein Rudjord

Ikke stress med kildesorteringen
11 prosent svarer at de ikke orker å kildesortere, mens åtte prosent ikke har tid. 13 prosent klager over at familien ikke følger opp. Og fire prosent av trønderne vil heller se på TV.

– Jeg forstår godt at man ikke alltid har tid eller energi til å kildesortere avfall. Det er mange, særlig småbarnsfamilier, som sitter i tidsklemma. Likevel, det går faktisk an å sette den tomme juicekartongen på kjøkkenbenken og heller kildesortere den senere, er rådet fra Jaana Røine.

Vil ha bedre merking
Litt mindre enn én av seks respondenter fra Trøndelag svarer at de av og til ikke forstår hva slags materiale avfallet er laget av. Disse får mer sympati fra sjefen i Grønt Punkt Norge.

– Det er det ikke alltid så lett, særlig siden enkelte emballasjetyper kombinerer ulike materialer. For eksempel er noen snacksposer kledd med aluminiumsfilm på innsiden. Disse lar seg ikke gjenvinne og kan derfor like godt gå i restavfallet og energiutnyttes lokalt. Her arbeider vi for å få produsentene til å merke emballasjen sin bedre, eller aller helst unngå å kombinere ulike materialer, sier hun.

Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.
Foto: Fartein Rudjord

Blant trønderne i undersøkelsen er nesten halvparten – 49 prosent – av det karakterfaste slaget. De kildesorterer etter eget utsagn alltid avfallet sitt, så lenge muligheten er til stede, og får stjerne i boka fra Røine.

– Å være miljøvennlig handler om alle de små og store valgene du tar i hverdagen, enten det er flyturer og bilkjøp eller den tomme maisboksen du skyller og sorterer selv om du egentlig har mest lyst til å synke ned i sofaen. De som alltid kildesorterer fortjener en god, grønn miljøklem, avslutter hun pressemeldingen med.

Her er kildesorteringsunnskyldningene i Trøndelag:
17%: Forstår ikke hva slags materiale avfallet var laget av
17%: Mangler en passende avfallssorteringsløsning
13%: Andre i familien følger ikke opp
11%: Orker ikke
9%: Ønsker ikke forholde seg til mange avfallsposer/-bøtter
8%: Har ikke tid
4%: Synes det blir så rotete på kjøkkenbenken
4%: Vil heller se på TV
2%: Tror ikke kildesortering har noen miljøeffekt
49%: Kildesorterer alltid når jeg har mulighet til det
(Kilde: YouGov-undersøkelse på oppdrag for Grønt Punkt Norge: «De gangene du ikke kildesorterer avfallet ditt selv om du har muligheten til det, hva skyldes det vanligvis?»