Det nærmer seg "Sildeslaget"

Lørdag 20. oktober 1951 sto et slag i Hommelvik. Havnen var full av fiskefartøyer med fiskere fra Trøndelags- og Møre-kysten.

På dagen – 67 år etter

Lørdag 20. oktober 2018 – på dagen 67 år etter sildeslaget, setter musikalen opp i regi av det nystartede Proletarteatret. Det er den lokale komponist og operasanger Torstein Fosmo (28) som har skrevet musikalen, som da er basert på hendelsene fra 1951.

Fv. Anne-Britt Haugen Østeraas, Øystein Sneisen, Torstein Fosmo, Gunn Dagmar Frøiland og foran står Viggo Egil Valle.

Proletarteateret ble stiftet 12. mars 2017, og i styret sitter Torstein Fosmo, Øystein Sneisen, Gunn Dagmar Frøiland, Viggo Egil Valle og Anne-Britt Haugen Østeraas.

Smakebiter

Torsdag formiddag inviterte Proletarteateret til en markering i Bruket Kulturhus. Her ble det gitt flere smakebiter på musikken , og rolleinnehaverne ble presentert. Torsdag 21. juni klokke 13:00 ble billettsalget satt i gang, og folk kan sikre seg en billett her.

Viggo Egil Valle

Viggo Egil Valle tok de fremmøtte med på en reise gjennom historien. For på Folkets Hus var det fest der lokalbefolkningen hadde møtt opp i hopetall. Da også de tilreisende fiskerne ville på fest i det overfylte festlokalet, oppsto det tumulter omkring Huset og i gatene i sentrum av Hommelvik.
Det lokale politiet mistet kontrollen, flere lensmannsbetjenter ble slått ned, og en av dem betydelig skadd. Politi fra Trondheim ble tilkalt og fikk etter hvert ryddet opp ut over natta. I den etterfølgende straffesaken ble flere fiskere dømt, både til fengsel og bøter for ordensforstyrrelse. I ettertid er episoden omtalt som nettopp «Sildeslaget i Hommelvik».
Mildred Marita R. Røthe og Børge Sneisen

Mildred Marita R. Røthe og Børge Sneisen fremførte et nummer, hvor ideen, i følge komponisten er «stjålet» fra jernbanegårdan.
Kristin Nybrodahl, Lina Hammer og Dina Venn Iversen

Kristin Nybrodahl, Lina Hammer og Dina Venn Iversen fremførte «Dæm som går på båtan», og det var tydelig at de unge damen hadde øvd godt for fremførelsen. For dette imponerte.

Både lokale og kjente navn

De største rollene er nå besatt, og alle de andre mindre rollene vil bli innplassert etter hvert, opplyser styret i Proletarteateret. Det er mange både lokale og kjente navn på rollelisten. Malviknytt har tatt en liten runde blant rolleinnehaverne, for å høre hva de syntes om både rollen og musikalen.

Kristin Nybrodahl

Kristin Nybrodahl er en ung dame fra Hommelvik. Hun har erfaring både fra Hommelvik Framlag, musikalen Carl Halck og hun har vært elev ved kulturskolen i Malvik helt siden barneskole.

Kristin innehar rollen som Kari, og Kari er beskrevet som ikke mindre enn en «snipsild». Kristin er forholdsvis fersk i rollen, men tar utfordringen på strak arm.
– Det er ikke mer enn litt over en uke siden jeg fikk tilbud om å være med i musikalen, og jeg har fått rollen som Kari. Hun en av tre unge «snipsilder» i Vika, som har det til å være venninner av hovedpersonen, Andrea. De er ikke særlig gode venninner, da de dømmer henne for å gå på «Båtan» og gjør narr av henne og framtiden hennes. Jeg ser fram til å få spille rollen som Kari, da det er morsomt å få en rolle som kan by på en del utfordringer når det gjelder både innlevelse og sang, skriver Kristin til Malviknytt.
– Vi hadde en kjapp øving i forrige uke, hvor jeg fikk høre deler av musikken som er med. Her ble jeg positivt overrasket da musikkstilen var noe annet enn det jeg hadde sett for meg på forhånd. Historien om Sildslaget var for meg ukjent før Torstein og Proletarteateret tok tak i den, og det blir derfor spennende å se og lære mer om historien ettersom vi kommer i gang med øvinger etter hvert. Ekstra spent er jeg på å se hvordan musikken samsvarer med historien. Det blir spennende, skriver Kristin.

Lina Hammer

Lina Hammer er nok en ung dame fra Hommelvik. Hun avslutter nå sitt andre år på Malvik VGS, og sier selv at til tross for at hun har en del skolearbeid, holder hun på med musikk på ulike arenaer på fritiden. Lina innehar rollen som Bjørg, som nok også er en annen av de tre «snipsildan» fra Vika.

– Jeg vet ikke så mye rundt min egen rolle enda, men historien i seg selv er jo en historie fra lokalsamfunnet som vi ikke hører mye om. Trengsel, fyll, uenigheter og slåsskamper er et godt utgangspunkt for en musikal med humor. Musikalen viser godt samholdet Hommelvikingene hadde når det tydelig er bygdeværingene mot fiskerne.
– Jeg synes musikalen omhandler en interessant hendelse. Ettersom manus og musikk ikke er utgitt enda, har jeg ikke så mange tanker rundt det, men bra blir det nok uansett. Malvik kommune har et godt utgangspunkt for en slik oppsetning med så mange sterke kulturpersonligheter, skriver Lina i en melding til Malviknytt.

Børge Sneisen

Børge Sneisen er nok også et kjent navn for de aller fleste. Børge synger blant annet i mannskoret, og er med i Carl Halck. Han innehar rollen som Arvid. Arvid er far til Andrea og er i tillegg formann i Hommelvik Mannskor som var arrangør for festen i folkets hus denne høstkvelden i 1951.

– Jeg skal spille Arvid i stykket. Han er gift med Jonetta og er formann i mannskoret. Det er forøvrig mannskoret som er arrangør av festen der «Sildslaget» var. Jeg tror det blir en krevende, men interessant rolle og jeg tar utfordringen på strak arm, skriver Børge.
– Men, det er vel nærmere et musikkspel enn en musikal, da stykket innehar både replikker og sang. Jeg har ikke fått studert hele manus enda, men det som jeg har fått innblikk i virker meget bra, skriver Børge til Malviknytt.

Kjell Østeraas

Kjell Østeraas er medlem av koret Cappella, og synger tenor der. Han sier selv han ikke har særlig mye erfaring fra revy eller teater, bortsett fra dramaundervisning på Fosen Folkehøgskole på midten av syttitallet.

Han innehar rollen som lensmannsfullmektig Lindboe. En rolle som nok er krevende på mange måter, til tross for at rollen er ganske liten i denne historien.
Mange som er fra Hommelvik husker muligens den rakryggete og forholdsvis kortvokste mannen som gikk først i 1.mai og 17.mai toget. For det var Sigurd Lindboe, og mange hadde nok respekt for den mannen, som også var aktiv i turnsporten i Hommelvik.
– I utgangspunktet er rollen min beskjeden, selv om det var Lindboe det kanskje gikk verst utover. Så personlig ser jeg ikke så store utfordringer å komme inn på scenen, bli slått ned og båret ut igjen, skriver Kjell Østeraas til Malviknytt og legger til at hvis han kjenner jeg Mr. Fosmo rett så har han vel noe annet på lager.
– Jeg har ikke kommet skikkelig i gang med øvingene ennå, bortsett fra at jeg har prøvd den originale uniformen til Lindboe, den var for liten. Jeg har fått beskjed om å ta av 10 kilo fra Konsul Sneisen. Det blir steinhardt før slutten av oktober, men jeg har satt meg selv på særlig fett og sukkerfri kost for tida. Men det var den ferien da, så jeg ser egentlig svart på det, avslører Kjell.

Svein Terje Aspen

Svein Terje Aspen er nok også et kjent navn for mange. I tillegg til å være lærer ved Hommelvik ungdomsskole, hvor han underviser i språk, musikk og sal & scene, er han aktiv i kulturlivet, spesielt med Mannskoret, revymiljøet i Hommelvik og Carl Halck.

Svein Terje Aspen

Svein Terje har rollen som Sveittlokt-Anders. Sveittlokt-Anders er fisker, og det fortelles at han nok er ekstremt glad i damer.
– Jeg har foreløpig lite kunnskap om min rolle, selve historien og plan for øvinger. Jeg er glad for å få en rolle i «Sildeslaget». Jeg er jo Nordmøring, Kristiansund, født, fora og oppdratt på sild og potet, så det her er midt i blinken for meg. Finner det svært lærerikt og givende å være med på slike prosjekt. Jeg gleder til «Sildeslaget», og det blir garantert artig for både aktører og publikum, forteller Svein Terje.

Mildred Marita R. Røthe

Mildred Marita R. Røthe er nyinnflyttet til Malvik, og Hommelvik. Hun har en bachelor i klassisk sang fra NTNU og studerer ved Stockholm Operastudio. I tillegg jobber hun som jobbar som frilanssanger. Mildred har rollen som Jonetta. Jonetta er mor til Andrea, hun er husmor og da gift med Arvid.

– Eg spelar Jonetta, ho er bekymra for at tenåringsdottera hennar, Andrea, skal rote seg borti sildfiskarane – noko Andrea også gjer. Elles er Jonetta ei slags matrone som ordnar opp for dei fleste i det vesle samfunnet, og eg gler meg veldig til å spele ho, skriv Mildred til Malviknytt.
– Som sparbygg og landkrabbe hadde eg ikkje høyrt om dette før eg vart hyra til rollen. Spennande for meg som ikkje har verken hommelviking eller sild i blodet. Men, det eg har høyrt og sett av stykket syns eg er veldig spennande, med friske rytmar og melodiar som sett seg i øyret. Stykket er som eit tidsvindauge inn til Hommelvika på 1950-talet, det syns eg er interessant. Tenk, at ingen døydde under slagsmålet! Eg syns det er ei snedig historie som eg håpar vi aktørane klarer å framstille på beste mulege vis.
– Det blir nok ein del timar åleine på øvingsrommet og saman med resten av gjengen før dette sitt som det skal, ja, men det er jo som det brukar å vere. Eg meiner «Sildslaget» er ei førestilling som alle musikkteater-og historieinteresserte vil kose seg med, skriver Mildred Marita R. Røthe.

Sivert Jullumstrø

Sivert Jullumstrø er muligens litt mer ukjent for de aller fleste, men han har opptrådd i Hommelvik tdligere. Sivert er en forholdsvis ung mann, som kommer fra Ranheim. Har studerer klassisk sang og begynner sitt fjerde år ved NTNU Institutt for musikk utøvende til høsten. Sivert innehar rollen som Daniel, og Daniel er en fisker som forelsker seg i Andrea.

Foto: Privat

– Jeg tror dette kommer til å bli en flott musikal, og ekstra gøy er det at den baserer seg på lokalhistorie. Jeg skal spille en av fiskerne som kommer fra Fosen. Denne karakteren får et godt øye til en av de lokale jentene og havner mer eller mindre ufrivillig midt oppi slagsmålet. Det er veldig stas å få tildelt en slik rolle, og det blir spennende å begynne de sceniske øvingene og ikke minst koreografien til selve slaget.
– Jeg har vært så heldig å få opptre i Hommelvik noen ganger før, men det er ekstra stas å bli spurt om å være med på dette prosjektet. Jeg har alltid vært veldig fan av musikaler, og kombinasjonen av denne sjangeren og en slik lokalhistorisk hendelse tror jeg er en god oppskrift. Jeg hadde aldri hørt om denne hendelsen før jeg fikk høre at Torstein og Proletarteateret skulle lage musikal av den. Det vil nok bli litt å sette seg inn i, både musikalsk og med tanke på historien. Jeg har veldig sansen for lokalhistorie og gleder meg til å få være med å gjenskape hendelsene. Torstein er en dyktig komponist og jeg tror det kommer til å bli en fryd å få begynne å jobbe med musikken, skriver Sivert i en melding til Malviknytt.

Andre  roller

I tillegg er rollen som betjent Bjerkan besatt av Jo Arne Fosmo, rollen som Sulkjærringa er besatt av Aashild Grønning fra Orkdal og Dina Venn Iversen er tildelt rollen som Bjørg, venninnen til Andrea i stykket.
Rollen som Andrea, fiskerne Anton Kuln og Liedkarl, det nervøse kormedlemmet Arnold og noen andre mindre roller, statister og kor er ikke besatt.

«Sildslaget»

Proletarteateret har tidligere uttrykt at de ønsker å formidle en fortelling via musikkspillet «Sildeslaget». En fortelling fra en tid, de syntes er viktig for Hommelvik sin historie. Fortelle historien som har vært fortiet i 66 år.
Historien fra 20. oktober 1951 er nå tatt frem igjen, og Proletarteateret mener selv de nå står bak et både slagferdig og fartsfylt musikkspill. Et musikkspill hvor det musikalske talentet, Torstein Fosmo står som både komponist og tekstforfatter. Et musikkspill hvor hendelsen som preget avisforsidene i oktober 1951, er blitt til inspirasjon for et humørfylt tidsbilde fra etterkrigstidens Hommelvik.
– Sildeslaget er et musikkspill av det jeg vil si var slutten av gullalderen for Hommelvik. Det er ikke gjort noe kunstnerisk rundt dette tidligere, og da Øystein Sneisen tok kontakt med meg for en tre, fire år siden syntes jeg dette var spennende, har komponist Torstein Fosmo tidligere uttalt til Malviknytt.

Torstein Fosmo

Det meldes nå om at manus og musikk i stor grader ferdig, og manus blir trykket i august, da det skal være klar til Kick-off 1. september. Det er Torstein Fosmo som har ansvar for den kunstneriske framdriften i prosjektet.
Det meldes om at det også jobbes med de kulissene som er nødvendige, og det er Per Roar Vikhammermo som er ansvarlig for kulissene. Iver Markus Storvik skal stå for fargesettingene på disse.  Til å ta ansvar for servering og restaurant, har Proletarteateret skrevet avtale med Marias kjøkken.

Ordføreren fikk første billett

Ordfører Ingrid Aune var invitert, og som et symbol på at billettsalget nå var i gang, fikk hun overrakt billett til premieren.

Viggo Egil Valle, ordfører Ingrid Aune og Torstein Fosmo