Restarter kroppen i Russland

Rune bruker 500.000,- av egne midler og håper at omstridt behandlingsopplegg i Russland skal gi han bedre livskvalitet. 
Etter å ha levd med diagnosen Multippel sklerose (MS) siden 1995, har Rune Spets fra Hommelvik bestemt seg for å prøve å kurere sykdommen.
Ble ufør

For Rune sin del, har sykdommen ført til at han har problemer med balansen og den høyre foten er en såkalt «dropp-fot».
– Det fører til at jeg ikke klarer å gå så langt, og jeg kjenner at hele høyre side er svekket på grunn av sykdommen.
I 2008 blomstret betennelsene i sentralnervesystemet opp og 54-åringen ble merkbart verre. Det gikk etter hvert ut over arbeidsevnen.
– Jeg jobbet i NSB og etter å ha tatt sluttpakke der, tok jeg utdanning som revisor og fikk etter hvert jobb som økonomileder ved Malvik Produkter i Hommelvik.
Etter mindre enn ett år i jobben, ble han delvis sykemeldt og etter hvert ble Rune erklært 100 % arbeidsufør på grunn av MS.
– Jeg drev og søkte på ulike jobber og var åpen om sykdommen, men fikk meg ikke jobb, forteller Rune.
Rune forteller at han har et bra humør tross sykdommen og de helserelaterte plagene, men at aktivitetsnivået har blitt redusert som følge av MS.
Bremsemedisiner
Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og ryggmargen.
– Med det behandlingssystemet som finnes her til lands, med stort sett «bremsemedisiner», så ligger det i navnet at det bare bremser utviklingen.
– For min del har det vært ganske stabilt de ti siste årene etter at jeg startet med de medisinene, men nå vil jeg prøve en behandling som vil stoppe utviklingen, forteller han.
Behandling i Russland

Etter å ha lest mye om tilbudet på nettet og snakket med en god del bekjente har Rune nå kommet fram til at han skal prøve et behandlingstilbud i Russland.
– De jeg har snakket med og kjenner til, så har behandlingen gitt gode resultat, forteller hommelvikingen.
I pinsen reiser han til Moskva, for å gjennomgå behandlingen som kalles stamcelletransplantasjon.
– Den behandlingen går i utgangspunktet ut på at mine egne stamceller blir tatt ut av kroppen. Stamcellene ligger jo i ryggmargen, og de frigjøres ved en hormonkur og kommer i blodet. Deretter høstes stamcellene fra blodet og de fryses ned.
– Etterpå slåes hele immunforsvaret mitt ut med cellegift. Deretter blir stamcellene tilbakeført, så jeg får tilbake mine egne stamceller. Denne behandlingen fører til at kroppen blir helt nedkjørt og må ligge på isolat i en halvannen ukes tid.
Totalt sett tar behandlingen i Russland fire uker, men også etter hjemkomst blir det rekonvalesenstid for Rune Spets.
Koster en halv million
Behandlingen må han betale selv. Totalt kommer det seg på rundt 500.000,- kroner.
Rune er av den oppfattelse at denne behandlingstypen har gode prognoser, og at han tror ikke han blir verre etter å ha foretatt stamcelletransplantasjonen.
– Risikoen for å bli dårligere er minimal, men sjansen for å få stoppet utviklingen av sykdommen er veldig god, over 90 % faktisk. De har holdt på med dette i mange år nå og har gode resultater å vise til, forteller han.
Men at denne behandlingen ikke kan finansieres av det offentlig, er Rune svært kritisk til.
– Jeg har snakket med mange som har ønsket seg å gjennomføre dette, men som ikke har råd. Og det er folk som er mye kraftigere rammet enn meg, men som rett og slett hverken har, eller kan, ta seg råd til dette.
Pirogov Hospital

Rita Buran Spets reiser sammen med mannen Rune til Moskva før behandlingen starter.

Sammen med kona Rita, drar Rune til den Russiske hovedstaden fredag før pinse. Tirsdag 22.mai skal han møte legen ved Pirogov Hospital.
– Da blir det først tre dager med grundige undersøkelser for å se om jeg blir godkjent til å behandles.
Rune har trent og forberedt seg til oppholdet blant annet med å legge om kostholdet, og trene litt ekstra. Det gjorde han ved å ta fem uker på rehabilitering ved Kastvollen Rehabiliteringssenter på Inderøy.
– Det ga gode resultater og med litt endring i kostholdet har også vekta gått noe ned, forteller han.
Etter tre dager med forundersøkelser, skal han i samtale med lege og blir han godkjent starter behandlingen umiddelbart. Rune regner med å være hjemme i Hommelvik ved St. Hans-tider.
Familien er spent

Rune forteller at familie og venner er spente på hans vegne.
– De er nok nysgjerrige på hva som skal skje, men samtidig er de nok glade på mine vegne også. Målet er å få en ny og bedre hverdag, og kontroll på sykdommen.
Selv har han brukt noen år på å bestemme seg for å gjennomføre behandlingen.
– Jeg var på et MS-seminar og hørte der på en dame som holdt et foredrag, det tror jeg var i 2012. Hun skulle reise til Sverige for den samme behandlingen, og oppnådde fantastiske resultater etterpå.
– Jeg har vært både nysgjerrig og spent på opplegget, for jeg har tross alt vært oppegående og i brukbar form tross sykdommen, men jeg merker at det røyner på kroppen etter hvert dette så valget tror jeg er riktig.
Etter hjemkomsten venter en ny periode som rekonvalesent med opptrening og fysikalsk behandling, noe Rune ser positivt på.
Han har også planer om å lage en blogg om behandlingsoppholdet for å informere venner, bekjente og andre interesserte undervegs.
Følg Rune sin blogg Runes reise for et bedre liv her. (Ekstern lenke)