Vi må aldri slutte å se framover

Det var et av budskapene fra Espen Barth Eide som var hovedtaler under den tradisjonelle allsangkvelden, i regi av Arbeiderfestivalen i Hommelvik, kvelden før 1.mai.
Før den tidligere Utenriks- og forsvarsministeren fikk ordet var det et innholdsrikt og tradisjonelt kulturprogram.
Allsangkveld

(Se flere bilder nederst i saken)
Allsangene ble akkompagnert av Hommelvik Musikkorps under ledelse av Harald Byberg. De startet med «Seiren følger våre faner», «Vi bygger landet», «Rampa», «Samholdssangen» og «Frihetens Forpost» før kvelden ble avsluttet med at alle reiste seg og sang «Internasjonalen»
Reiste seg gjorde også salen for Hommelvik Framlag som feier 80 år i år og som startet kvelden med «Vi rekker våre hender», før de leste opp noen av barnas rettigheter og sang «Et lys» fra TV-serien Barnas superjul.
– Reis dere de av dere som klarer det, sa Torstein Fosmo, som tok med både publikum og Framlaget på trening med den velkjente «Rullati-sangen»
Til slutt sang ungene og ungdommen i Framlaget «Til ungdommen»
– Framalget har fostret mange flotte folk som er vant til å stå foran et publikum å snakke eller synge, sa kveldens konferansier Rune Solli.

Rune har selv en fortid på scenen i Framlaget noe også Torstein Fosmo som var neste ut på scenen har.
Torstein som studerer opera i Malmö satte seg til flygelet og framførte «Gategutt» av Rudolf Nielsen og en egen trøndersk tekst «Valget», etter visa «Valet» av Mikael Wiehe. («Song of Choice» av Peggy Seeger originalt)
Ta vare på hverandre

Før kaffepausen var det Vilma Hell (11) sin tur. Hun holdt appell og snakket om saker som var viktig for henne og mange andre barn.
– Det er viktig å ta vare på hverandre. Ikke bare familie og vener, og de vi kjenner, men også de vi ikke kjenner. Jeg tenker spesielt på barn som må flykte fra krig og konflikter. Barn som risikerer å bli drept der de kommer fra.
– Hvorfor kan vi ikke ta imot flere flyktninger? Vi har plass til familier på flukt.
– Jeg vil også snakke litt om miljøet siden jeg er miljøagent. Barna er fremtida og vi vil ta over en verden som er pent brukt uten søppel og forurensning, sa Vilma Hell.
Etter pausen tok Torstein Fosmo plass ved flygelet for Björn Afzelius’ «Sång til friheten», før han avsluttet med «Avanti Popolo! Bandiera Rossa!»

Torstein Fosmo

Vi må aldri slutte å se framover


Kveldens hovedtaler Espen Barth Eide kunne fortelle at han hadde vært i Hommelvik, men aldri vært på Arbeiderfestivalen før.
– Det som imponerer meg med Arbeiderfestivalen er at det er det eneste stedet i landet hvor man feirer 1.mai fem dager til ende. Fem dager er mer enn i ett bryllup i gamle dager. Og tenk, så mye oppmerksomhet rundt min fødselsdag, det er det ingen andre steder i landet, sa Barth Eide.
Han snakket videre om Johan Nygaardsvold og den tiden han levde i og at mye av den ligner på det som er i ferd med å skje i verden nå.
– Det slo meg da jeg hørte alle de flotte arbeidersangene her at man skal tenke gjennom hva de gamle arbeidersangene sier. For de er alvorlig ment. De sier noen viktige ting. Et av budskapene er å gå inn i din tid. Kjenne tiden du lever i. Forstå vår tid, den tiden vi er gitt.
– Jeg ble overbevist om at jeg var sosialist da jeg var femten år og meldte meg inn i AUF. Jeg har aldri tvilt på siden at det er der jeg hører hjemme, men jeg har lyst til å si at i de årene jeg jobbet i utlandet så ble jeg, hvis mulig, enda mer sikker på at det jeg er, er en Norsk sosialdemokrat.
– De svarene vi har funnet i forhold til det store spørsmålet; hvordan skaper vi sammen? Hvordan skaper vi et samfunn som er godt for flest mulig? Der alle får lov å være med og der alle forventes å være med?
– Der er det noe veldig bra i vår tradisjon, sa Espen Barth Eide, som dro en del sammenligninger og tankerekker tilbake til tidligere generasjoner som hadde bygget landet og forvaltet felleskapet på en måte som kommer framtidens generasjoner til gode.
Barth Eide fortalte at siden han sitter i olje og energikomiteen var han litt nerdete og har lest den første stortingsproposisjonen om olje og gass i Nordsjøen.
– Den var på 22 sider, men til tross for det hadde de som gikk foran oss fått med seg mange viktige tanker om hvordan vi skulle forvalte de verdiene som gjorde Norge til et verdens rikeste land.
Vi må aldri slutte å se fremover. De løsningene som var gode før, er ikke nødvendigvis gode nå.
– Nå er vi i en tid som er uforutsigbar. Det er uoversiktlig og mer kaotisk enn før med Trumph, Putin og så videre. Det er en krevende, men viktig tid og forstå, og da tror jeg de verdiene vi har med oss fra de som gikk foran oss er gode å ha med seg.
– Mange av de spørsmålene som avgjør hvordan vi skal ha det om ti, tjue eller tretti år, bestemmes ikke her hjemme, de bestemmes heller ikke bare andre steder. De bestemmes i fellesskap. De er «glokale» altså de er globale og lokale utfordringer. Miljøutfordringer og klimautfordringer kan ikke løses bare i Hommelvika, eller bare i Malvik.
– Men de kan heller ikke løses hvis ikke kommuner som Malvik er med. Og det er jo heldigvis Malvik, for Malvik har en ordfører som er bevisst på disse tingene.
– Vi skal gjøre som Nordahl Grieg sier, vi skal gå inn i vår tid. Vi skal gjøre som «Samholdssangen» sier, vi skal finne fellesskapsløsninger og vi skal gjøre som sangen sier, når den sier at «Vi bygger landet». Alle disse sangene er skrevet i vanskeligere tider med et blikk mot fremtiden. Og alle har en slags optimisme i seg, og det er en optimisme jeg gjerne vil at skal prege oss på 1.maidagen.
– Og så er det fantastisk gøy da, for å lande her i Hommelvika. For det er så mye spennende som skjer her, og jeg har ikke blitt bedt om å si dette, men det er fantastisk å se en kommune som på mange måter er en mønsterkommune. Som bruker eiendomsskatten til å bygge en flott ny ungdomsskole, som setter heltid på den nasjonale agendaen og som har orden på økonomien.
– Jeg har jobbet mye med nasjonal politikk og jeg har jobbet mye ut i verden, men jeg blir alltid minnet om at politikkens essens og kjerne er den politikken man fører der man bor. De fleste lever mesteparten av sine liv der de bor og ikke på andre siden av kloden.
– Og derfor er det med å ha orden på sammenhengen her viktig. Og her har man altså en kommune, og en ordfører, som tenker globalt og handler lokalt.
– Altså hun tenker mye mer globalt en de aller fleste og handler enda mer lokalt, hun handler mye mer enn folk flest, ja hun handler hele tiden.
– Det må dere være veldig stolt av for det er jeg veldig stolt av, sa Espen Barth Eide avslutningsvis, til munter applaus fra salen.

Espen Barth Eide (t.v.) sammen med fem ordførere fra Hommelvik. Asbjørn Nsøtmo, Iver Høiby, Ingrid Aune, Helga Renå og Terje B. Granmo