Snett og Stutt fra Hommelvik

Mats Aleksander Nilsen er glassblåser, og er bosatt i Hommelvik.
Han startet sin karriere i det anerkjente glassmiljøet i Småland i Sverige. Han gikk tre år på Glasskolan i Kosta, og fortsatte med tre år i lære hos to av Sveriges fremste glassblåsere i Transjøhyttan. Videre drev han eget verksted og galleri i Hasselvika på Fosen i mange år.

– Jeg er uendelig fascinert av ekte håndverk. Kunnskap og ferdigheter overført og utviklet fra mester til lærling gjennom hundrevis av år. Jeg er veldig stolte av å være en del av denne historien. Stolt av å være en lenke i denne kjeden av kunnskap som stammer fra Mesopotamien for mer enn to tusen år siden, forteller Mats.

Duvele

Mats har nå arbeidet med glass i over 20 år, og han har i de siste årene spesialisert seg på eksklusive lamper og lysekroner gjennom bedriften Duvele AS. Firmaet ble etablert i januar 2017, og Mats er både daglig leder og styreleder i firmaet. Duvele lager glasslamper, og har en lidenskap for ekte håndverk, eksklusiv kvalitet og state-of-the-art materialer.
– Vi lager våre lamper med en blanding av tradisjonelt håndverk, og moderne design. Alle lamper er laget av blåst glass og formet for hånd av noen av Skandinavias dyktigste glassblåsere. Særlig har lampeserien Woods fått mye oppmerksomhet, forteller Mats.
I videoen kan du se hvordan en lampe i serien «Snett» lages:

Woods

Woods er en serie individuelt dekorerte lamper, inspirert av frisk fjelluft og majestetiske gamle furutrær. Disse unike og eksklusive lampene er dekorert med lett stiliserte bilder av gamle furutrær (tørrgadder) som står i Trollheimen. Disse karakteristiske trærne er fredet og er svært viktig for fugler og planter i dette frodige landskapet.

– De fleste mennesker bor nå i byer og vår urbane livsstil med masse asfalt, sømløs teknologi og sosiale medier distanserer oss i økende grad fra den naturen vi en gang kom fra. Woods bringer tilbake et spor av villmark inn i våre moderne hjem.
– Hvis du har et spesielt tre du vil dekorere lampen med, eller hvis du vil ha en lampe ingen andre har, er personlig tilpasning en av våre spesialiteter. Ikke bare kan du tilpasse sandblåst dekorasjon på lampen, men vi har også et stort utvalg av tekstilledninger å velge mellom, forteller Mats.

Snett og Stutt

[metaslider id=»41644″]
I bildeserien over kan du se de ulike fargene og designene man kan velge.
Lampene «Snett» og «Stutt» er design, som på lik linje med de andre lampene fra Duvele, laget i Skandinavia og av dyktige håndverkere. Lampen Snett er omlag 33 cm lang, har en bredde på 17 cm og veier om lag 2,5 kg. Stutt er litt mindre, og hae en lengde på 26 cm, en bredde på 21 cm og veier om lag 2 kg. Lampene er vakkert formet for hånd, noe som gjør alle mål omtrentlige. Farger blir gradvis mer populære og fargeutviklingene i norske hjem endrer seg, og denne utviklingen følger selvfølgelig Mats og og hans firma Duvele.
     Fordi lampene er håndlagde kan det være små forskjeller i fargenyanse, størrelse og form. Selv om de fleste er glad i farger, så er mange av oss ganske forsiktig når vi velger ut en palett for våre hjem. Vi velger ofte en trygg, lys og nøytral farge, og ender med det opp med noe litt mer kjedelig enn vi hadde opprinnelig planlagt. En utmerket måte å tilføre farge i hjemmet ditt uten større oppussing, er å bruke lamper. En farget glasslampe kan påvirke og endre atmosfæren i henhold til dine egne preferanser. Duveles fargerike, håndlagde og unike lamper kan bli en juvel i et rom, forteller Mats.
Lampene kan du blant annet bestille her.