Ære være kor og Tor

Koraler, salmer og sanger i den Lutherske kirke var underteksten på plakaten da Prosjektkor 2018 bød på KOR-À-LA-TOR-IUM i Homelvik kirke torsdag kveld.

Det ble et mektig møte med musikken til Georg Friedrich Händel og Johann Sebastian Bach framført av sangere og musikere fra Hommelvik under ledelse av Tor Haldberg som i år kan markere 60 år som dirigent. Multikunstneren hadde plukket korsangere og musikere fra øverste hylle som ga publikum en konsertopplevelse enda flere burde fått oppleve.
Hvis det er dette som har holdt den snart 82 år gamle dirigenten så levende og vital, burde denne konserten vært pålagt på blå-resept for alle.
En stor takk må rettes til de frivillige bak Prosjektkor 2018 som står på for at publikum skal få disse store og mektige musikkopplevelsene servert i sitt lokalmiljø. Blomsterhilsen fra Malvik kommune var vel fortjent og vel så det.
Korsang og tekstlesing
Åpningen med «Vår Gud han er så fast en borg» satte en mektig standard for kvelden med et godt kor og to gode orkester.
Deretter gikk programmet over til Johan Sebastian Bach hvor koret og kveldens trio bestående av Krstin Richstad Eriksen på piano, Agnes Østlie på fiolin og Terje Snustad på bass framførte stoff fra Lukaspasjonen og Matteuspasjonen.
Et av kveldens dessidert største høydepunkt stod Marit Gabrielsen Engan for. Med sin stødige stemme, gode innlevelse, tydelige diksjon og ikke minst varme formidling, leste hun fra Lukasevangeliet på en måte som overgår både Wenche Foss og Lise Fjelstad.
En musikalsk vitaminpille
Til tider slo tanken om at det kunne virke som om ambisjonene kanskje var litt høyere enn evnen, ned i undertegnede, men alle deltakerne i konserten imponerte, på alle måter, så den tanket ble fort jaget på dør.
Det var stillferdig og verdig samtidig som det var jordnært og ikke for høytravende. Prosjektkor 2018 består av mannskoret Kor M og damekoret Kor K som i konserten «midtparti» rådet grunnen alene med innslag fra salmeboka. At dirigenten hadde fininnstilt klangen i korene var tydelig.
I tillegg til den nevnte trioeen gjorde messinggruppa fra Hommelvik musikkorps en meget god figur. Tor Erik Paulsen og Wenche Teigseth Sveian på trompet, Roger Snustad på trombone, Rolf Steinar Stav på baryton og Vegard Følstad på tuba understøttet korsangen på en mektig måte, men ga også publikum gode musikkopplevelser når messinggruppa spilte solo.
Mektig finale
Da programmet gikk over til musikk av Georg Friedrich Händel entret Vika Voices podiet og med sine klokkeklare røster tok de konserten til nye musikkaske høyder.
«Dank sei dir herr» sammen med prosjektkoret og trioen hadde høy musikalsk kvalitet, det ble mektig fremført og det til full applaus fra publikum. Mektig!
På oppløpssida fikk «Deg være ære» oppmerksomhet og avsluttet konserten i allsang og samspill mellom kor, orkester, messingblåsere og publikum. Makalaust mektig!
Tor kan sette spor han
Etter konserten fikk kveldens dirigent Tor Haldberg overrakt blomster og hilsning fra Malvik kommune ved ordfører Ingrid Aune.
Hun leste et dikt Tor Haldberg selv hadde skrevet med overskriften «Kan Tor bli kantor» og takket for inspirasjonen han hadde gitt flere generasjoner sangere og musikere i et over 60 år langt virke for kulturen i Hommelvik og omegn.
– Kan Tor bli kantor? Tor kan sette spor han, var ordøferens oppsumering.
Alle de som gikk ut av Hommelvik kirke torsdag kveld lever lenge på de musikalske minnene etter torsdagens KOR-À-LA-TOR-IUM – det satte varige spor.

Finn O. Fosmo