Ta vare på katten din

Våren er i anmarsj, og med den elskovssyke katten på vift.

Plutselig har katten gjemt seg bort og fått kattunger. Kanskje du ikke oppdager dem engang. Kattunger som blir født uten kontakt med mennesker kan bli svært sky og dermed vanskelig å gi et hjem. Katter i Norge klarer seg ikke selv slik mange tror. De går sultne, fryser, er redde og får sjukdommer, skader og parasitter. Katter uten hjem lever et hardt liv med mye lidelse.
Der er du som katteeier som kan gjøre mest for å forebygge at katter blir hjemløse. Viktige tiltak er å ikke forlate katten uten forsvarlig tilsyn i ferier og ved flytting, kastrere hannkatter og sterilisere eller behandle hunnkatter slik at de ikke blir drektige. Ved å ID-merke katten din er det enklere å spore katten tilbake til deg om den kommer bort eller blir funnet skadet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
Det er ikke lov å overlate katten til seg selv når du flytter eller drar på ferie. Da kan du risikere å få bot.
Formeringskontroll er nødvendig for katter
Det finnes mange flere katter enn det finnes omplasseringshjem. Dersom du ikke er villig til å ta deg av eller finne hjem til de kattungene som blir født, bør du sterilisere hunnkatten eller behandle den så den ikke blir drektig. Hannkatter må kastreres. Kastrering kan også dempe kattens trang til å vandre. Kattunger som er oppvokst uten kontakt med mennesker vil være redd for mennesker resten av sitt liv. Da er det vanskelig å gi dem et godt liv selv om noen skulle være villige til å ta dem til seg. Uten formeringskontroll kommer antallet katter raskt ut av kontroll. Det er vanskelig å ta ansvar for mange katter.
Hvis du gir katter mat, blir du raskt ansvarlig for kattene
Hvis en katt kommer på avveie og du gir den mat, vil den fort slå seg til hos deg eller i nabolaget. Dette kan bidra til å trekke katten vekk fra sin egentlige eier. Hvis du fôrer en katt slik at den blir avhengig av deg, har du etter loven påtatt deg ansvaret for katten. Dette innebærer tilsyn, vann, mat, husly, veterinærbehandling ved sykdom/skade, og at det ikke blir født uønskede kattunger.
Vanskjøtsel av katt er straffbart
Mattilsynet avdekker på sine tilsyn hvert år tilfeller der personer har flere katter enn de kan ta vare på. Da kan Mattilsynet bli nødt til å pålegge katteholderen å redusere antallet katter. Hvis katteholderen ikke selv gjennomfører pålegget, kan Mattilsynet gjøre det på katteholderens regning. Katter som er friske og vant til å bli håndtert blir forsøkt omplassert. Kattene blir også sjekket for chip i fall de har en annen eier. I en del tilfeller er kattene så syke eller så lite vant til håndtering at omplassering ikke er mulig. Da må kattene avlives. Katter har rett på et godt liv på lik linje med andre dyr. Alvorlig vanskjøtsel av katt er straffbart. Mattilsynet i region Midt har de siste årene anmeldt flere saker med alvorlig vanskjøtsel av katter.
Ta vare på katten din!
Mattilsynet oppfordrer alle katteiere til å stelle godt med katten sin.
Les mer om katt på www.mattilsynet.no (ekstern lenke)