Byr på gratis kirkekonsert

Feirer åremålsdagen med gratis konsert i Malvik kirke.

Da Per-Arild Lyng fylte 60 år i januar bestemte han seg for å feire dagen på en litt uvanlig måte.
Han ber nemlig inn til konsert i Malvik kirke hvor flere venner fra et langt sang- og musikkliv stiller opp for å hylle den positive og blide barytonen fra Hundhammeren.
Ideen fikk han etter å ha vært med på lignende konserter selv og han landet ganske fort på at i stedet for egne gaver ønsker han seg bidrag til konserten og gaver til Norsk Folkehjelp.
– Jeg satt og vurderte om jeg skulle be sammen til fest men fant ut at jeg heller ville bruke pengene til Norsk Folkehjelp sitt solidaritetsarbeid. Og siden jeg har holdt på med sang og musikk mesteparten av livet blir det nå konsert i Malvik kirke, med mange gode og flinke folk på programmet, forteller Per-Arild Lyng.

Proffe sangere
Per-Arild har lagt ut invitasjon på facebook til arrangementet den 8.april, hvor mange flinke sangere og musikere skal delta.
– Jeg har vært så heldig å få med de pofesjonelle sangerne Karin Lisa Britt Sivertsson-Angel sopran, Nina Sætherhaug mezzosopran, Torstein Fosmo tenor, Andreas Kjerkhol Elvenes bass, og Lars Eggen baryton. Ylva Kristin Teigseth-Grødal står for ungdommens bidrag.
I tillegg vil jubilanten selv opptre med ett nummer og han får besøk av flere kor og et musikkorps.
– Trondheim Symfoniorkesters operakor, Capella, Malvik seniorkor stiller opp.
Det gjør også Jernbanens musikkorps hvor jubilanten selv er dirigent og hvor han også har vært solist ved en rekke anledninger.
– På Orgel/ piano vil publikum få høre Karoline Barbøl, Torkil Skille og Kristin Eidhamar Næss. Det hele blir ledet av NRK-profilen Viggo Valle, forteller Per-Arild Lyng.
Han sier han er ekstra takknemlig for at kirkevergen ved Malvik kirke stiller opp og er medarrangør for denne konserten søndag 8.april. (Saken fortsetter under bildet) 

Fra Carl Halck, Lars Eggen øver sammen med Per Arild Lyng (t.h)

Opera og syngespill
Jubilanten har fartstid som sanger i ulike opera og syngespill over hele Trøndelag de siste 35-36 årene.
– Jeg har vært med i Trondheim Symfoniorkesters operakor i alle disse årene og har fått sunget i mange flotte oppsetninger. Jeg har også vært heldig og ha hatt ørsmå soloinnslag i et par operaer.
– Operakoret har gitt meg noen helt fantastiske operaopplevelser.
Denne uken har han tatt ferie fra bussjåførjobben for å konsentrere seg om opera i Olavshallen «La traviata» som har premiere 8.mars.
– Det er en fantastisk opera med noen helt enormt gode solister som jeg anbefaler alle å se, sier Per-Arild.
Selv synes han at operaengasjementet har gitt han mye, både sjelelig og med mange nye vennskap.
– Jeg har lært meg å være ydmyk i de rollene jeg skal være med i, og ikke minst har jeg lært meg at man må kunne stoffet utenat.
– Og så har jeg blitt kjent med veldig mange hyggelige folk som også etter hvert har blitt peronlige venner.
(Saken fortsetter under bildet)
Fra Carl Halck. Her ved Per Arild Lyng og Sandra Olafsen (foto: Roger Strømsnes)

På lokale scener
Per-Arild Lyng har også være å se på de lokale scenene i Malvik. Han var med i den første oppsetningen av Carl Halck og er klar for nye utfordringer i august.
– Ja jeg ble jo spurt om å være med og har spilt lensmannen i de tre foregående oppsetningene. Det hadde jeg trodd jeg skulle gjøre i år også, men har nå blitt tilbudt rollen som godseier Jenssen, så får vi se hvordan det blir.
Han var også med under fjorårets urpremiere da Jernverksoperaen i Mostadmark presenterte Forbudsrepublikken i fjor sommer.
– Der var jeg med i koret og det var en ny opplevelse å synge barokkmusikk, det hadde jeg ikke gjort så mye tidligere, men man er aldri for gammel til å lære. (Saken fortsetter under bildet) 
Per-Arild Lyng foran den vakre altertavlen i Malvik kirke.

Ut av lokalpolitikken
Per-Arild Lyng er også kjent fra talerstolen i kommunestyret som ivrig representant for Arbeiderpartiet. Han har vært leder for lokalpartiet og har vært med i kommunestyret i flere perioder. I februar flyttet han til Trondheim og har nå søkt om fritak fra kommunale verv i Malvik.
– Jeg ser jo ikke helt bort fra at jeg vil engasjere meg i lokalpolitikk i Trondheim, men vi får se. Jeg jobber en del med fagforeningsspørsmål som medlem i forbundsstyret i Norsk Jernbaneforbund.
– Ren t politisk kjenner jeg meg hjemme på venstresiden i Arbeiderpartiet og liker å diskutere politikk, gjerne på facebook.
– Der legger jeg ut innlegg som passer mitt politiske syn, på min egen side, og så får de som leser synes hva de vil om det. Det blir det mange artige diskusjoner av, sier Per-Arild.
Håper på mye folk
Jubilanten er spent på hva 60-årskonserten bringer og har ikke helt oversikt over programmet ennå.
– Jeg vet jo ikke helt hva de ulike kommer og bidrar med, men jeg skal synge en sang selv, noe jeg heller ikke har bestemt meg for ennå, men det er jo litt tid igjen ennå, sier han.
– Det blir helt sikkert en kirkesang, tror jeg, kanskje, sier 60-åringen som inviterer til kirkekonsert i anledning jubileet søndag 8.april i Malvik kirke.
Allsidig sangerkarriere
På oppfordring fra lokalavisa har Per-Arild laget denne oversikten over ulike operaoppsetninger og spel han har deltat i siden 1982.

Min » karriere» som sanger i operakoret, startet i 1982 med operaen Faust. Så er jeg litt mere usikker på om jeg husker alle de andre, men jeg skal nevne de jeg husker.
 • En produksjon med Den glade enke.
 • To eller Tre med La Boheme. Der jeg sang vakten.
 • To med Madame Butterfly, der jeg sang notaren.
 • Fire med Carmen.
 • En med en opera som heter Victoria. Bygd på Hamsun.
 • En med EVITA,+ turne.
 • Så var det noe saga greier. Det jeg husker fra den, er at vi gikk og sprang rundt med brynjer. Det var slitsomt.
 • To med Toscana.
 • En med Cavalleria Rusticana.
 • To med Tryllefløyten.
 • En med Turandot.
 • En med Don Giovanni
 • To med Figaros bryllup. En hvor jeg sang gartneren.
 • Fire med La Traviata.Der jeg sang Floras tjener og budbringeren
 • En med Eugen Onegin.
 • Tre med Carl Halck som lensmann Fyhn.