Sikret jakt- og fiskemuligheter for allmuen

Malvik Jeger og Fiskerforening kan i år se tilbake på 80 år med aktivitet og lørdag markerte de jubileet i klubbhuset ved Homla.

Foreningen som ble stiftet i 1938 hadde en kraftig forankring i arbeiderbevegelsen forteller dagens leder av den loakle foreningen, Pål Malvik. (saken fortsetter under bildet)

Æresmedlemmer: (bak f.v.) Tor Bostad, Inge Brøsteh. (foran f.v.) Harald Olufsen og Per Nygård. Æresmedlemmene Jan Bjørkli og Per Arne Pettersen var ikke til stede da bildet ble tatt. Det er kun de som har gjort en ekstra innsats for foreninga som blir utnevnt til æresmedlemmer.

– Foreningens første formålsparagraf viser at det var en klassebevisst forening som ble stiftet i 1938, sier han.
– I protokollene fra 1938 står det: «§1 – Foreningen skal skape jakt og fiskemuligheter for allmuen og kjempe mot monopolkapitalismens forvaltning av natureiendommene»
– Så her var det tydeligvis harde fronter mellom arbeiderne og grunneierne.
Pål Malvik forteller at foreningen ganske tidlig fikk avtale med en av de største grunneierne i Malvik, AS Meraker brug, om fiskerett i Homla og jaktrettigheter i Mostadmark.
– I en protokoll fra tidlig i 1950-årene fant jeg ut at foreningen betalte kr 2.500,- til Meraker Brug for jakt og fiskeretten. Til gjengjeld solgte de fiske og jaktkort for over kr 3.000,- så foreningen gikk med et lite overskudd, forteller Pål Malvik.
Fiske i Homla et hett tema
Pål Malvik forteller videre at foreningen har jobbet mye med kultivering og annen tilrettelegging for fiske i Homla helt siden starten.
– En liten kuriositet var at i 1950 skrev Malvik Jeger og Fiskerforening et leserbrev som ble trykket i Adresseavisen, hvor det het at laksefisket ikke lengre var som i gode, gamle dager. Den gangen hevdet de lokale jeger og fiskerne at dette skyldtes fiske etter laks med garn, ruser og dynamitt.
– Fiske i Homla og jaktrett i Høybyen og Mostadmark har vært noe av kjerneområdene til foreninga i alle de 80 årene den har eksistert. Det er det fortsatt, men nå jobber vi også mye med rekruttering, forteller dagens leder Pål Malvik.
– På jegerprøvekurset som går i disse dager er det over 30 påmeldte og det er halvt om halvt med jenter og gutter.
Aktivt jubileumsår
Malvik JFF markerte 80 års aktivitet lørdag. Foto: privat

Malvik jeger og fiskerforening er en aktiv 80 åring med ukentlige treff på klubbhuset hver mandag og torsdag.
– Hver mandag og torsdag er det åpent klubbhus. Mandager mellom klokken 10 – 12, torsdager fra klokken 18 – 21, og alle er velkommen til en kaffe, nystekte vafler og jakt, fiske og friluftslivprat. Akkurat nå har vi også knivkurs på torsdagene forteller han.
– Videre ut over året skjer det mye og vi starter allerede den 27.mars med hundeustilling for stående fuglehunder ved klubbhuset.
– Så er vi invlovert i SommerMalvik hvor vi arangerer kurs i fluefiske og leirdueskyting, senere på sommeren er det tradisjon at vi arrangerer friluftsdag i sammarbeid med Tronheimsregionens friluftsråd og Statskog på Stavsjøen. Til høsten tar vi opp en gammel klassiker og arrangerer «malvik-prøven» som er en jaktprøve for stående fuglehunder.
Hedret æresmedlemmene
Under jubileumsmarkeringen lørdag fikk foreningen besøk av ordfører Ingrid Aune og det ble gjort stas på æresmedlem Harald Olufsen.
– Harald er 88 år og det eldste æresmedlemmet i Malvik Jeger og Fiskerforening. På jubileumsmarkeringen fikk han en overraskelse fra foreningen i form av vår nye caps som vi har fått produsert til jubileumsåret forteller Pål Malvik.
Æresmedlem Per Arne Pettersen i ny og gammel versjon. Bildet som han holder i, er tatt da han var leder i foreninga. Foto: privat