My Norwegian Experience

Milde Mathilde og drillpikene åpner nok en gang dørene for en vernissage.

Lørdag 24. februar klokken 13:00 inviteres det til vernissage med champagne og kunstnerens tale, i kjelleren til Milde Mathilde og drillpikene på Saksvik.

Denne gangen er det kunstneren Brian Friedland Heidi Grande åpner dørene for.

Fra Baltimore til Saksvik

Brian Friedland ble født i nærheten av Atlanta, Georgia, men tilbrakte sin barndom i Baltimore. Han har bodd mange år i Pennsylvania og er nå bosatt på Saksvik.
Brian kom til Norge for et år og fire måneder siden, da med kone og tre barn. Etter et kort opphold på Bakklandet i Trondheim, valgte paret å kjøpe seg hus på Saksvik.
– Vi var på utkikk etter et lite hus, men da vi var på visning her på Saksvik og fikk se utsikten var det gjort. Så det ble et litt større hus enn det vi hadde sett for oss, men I was home, forteller Brian på en godt forståelig Norsk/Amerikansk.

På jobbjakt

Brian er utdannet fysioterapeut, og han har hele 17 års erfaring i yrket. Det har tatt sin tid å få utdannelsen godkjent her i Norge, men nå etter 11 måneder er han godkjent fysioterapeut også her.
– Nå håper jeg å få meg en jobb som fysioterapeut. Jeg går på intensivt norskkurs, og har stor tro på at det ikke skal oppstå noen språkbarrierer når det gjelder å få seg en jobb, forteller Brian.

Crazy

Det er nok store forskjeller på helsevesenet i USA og Norge, og det er mye av grunnen til at ekteparet valgte å flytte til Norge.
– Helsevesenet i Norge og USA er som to forskjellige verdener. I USA er det veldig stressende, rene galskapen. Det er nok bedre betalt i USA, men så jobbet vi 50-60 timer i uken, men fikk betalt bare for 40. Blir Det kom til et tidspunkt da vi ønsket to slow down. Vi gikk fra et crazy liv, til å ha funnet roen her i Malvik, forteller Brian.
Kona til Brian, Kathrine, er født og oppvokst i Norge, nærmere bestemt i Lofoten og på Rygge. Hun har bodd i statene i hele 27 år og hun jobber som psykolog. Ønsket var å jobbe i tilknytning til et universitet, og Oslo var utelukket for ekteparet.
– For å bli overbevis om å flytte til Norge, dro vi hit på besøk midt i februar. Da fikk jeg testet meg på snø og kulde, og det gikk helt fint, forteller Brian.

Malte som barn

Brian forteller at han som barn gikk på malerkurs, men da han var ungdom fikk han andre interesser og malingen ble lagt bort. Det var først da han var 31 år han fikk tilbake interessen for maling.

– I 1999 flyttet jeg til Pennsylvania, hvor jeg ikke kjente noen. En dag gikk jeg i byen, og gikk inn i en butikk som var en blanding av et galleri og en bruktbutikk. Ved kassen sto det et skilt om at de arrangerte kurs i akvarellmaling.
– Jeg fikk lyst til å melde meg på, men alle kursene var fulle. Jeg skrev meg på en liste, og seks måneder etterpå fikk jeg beskjed om at det hadde blitt en ledig plass, forteller Brian.

Ros og ros via Skype

Etter dette, i de neste 3-4 årene, møtte han opp, en kveld i uken, hver eneste uke. Dessverre måtte læreren slutte av helsemessige årsaker, men det stoppet ikke Brian og hans malervenner.
– Etter at læreren vår måtte slutte, fortsatte flere av oss å møtes. Vi lærte av hverandre, og på slutten av hver kveld var vi hverandres sensorer.
– Faktisk har jeg fremdeles kontakt med to fra denne gruppen, og vi møtes nå via Skype hver eneste uke. Da gir vi både ris og ros, og vi oppmuntrer hverandre, forteller Brian.

Vannet lever sitt eget liv

Kunst er kun en hobby for Brian, og selv om han håndterer både teknikker med olje, kullstift og blyant, er det vannfarger og akvarell som er favoritten.
– Med vannfarger blir ingen bilder like. Vannet lever sitt eget liv, og kan ikke kontrolleres 100%, forteller Brian.

Uncork Your Palette

Brian hadde en ide om å arrangere det han kaller «Uncork Your Palette». Konseptet er nok mer vanlig i statene, og Brian arrangerte dette en gang før han flyttet til Norge. Når han nevnte dette for venner her hjemme, var de utelukkende positiv. Han har at gjennomført noen slike kurs, og han har planlagt flere. Uncork Your Palette kan for eksempel være hovedbegivenheten på din neste fest.

– Hvis du leter etter noe nytt, morsomt og spennende å gjøre, er Uncork Your Palette er en fin måte å frigjøre din kreative side på. På disse kursene så skal vi ha det artig, og fot meg er det viktig to do it my way.
– Den beste delen av alt, du trenger ikke ha noe talent. Vi går gjennom prosessen ett trinn av gangen. Du er garantert å forlate med et stort smil på ansiktet ditt og et mesterverk du vil være stolt av å henge på veggen din, forteller Brian.

Hans norske reise

Han har valgt å kalle utstillingen, som består av 27 bilder, for «My Norwegian Experience».

– Ja, utstillingen symboliserer det jeg kaller min norske reise. Jeg legger sjelen min i bildene, og vil vise mine norske venner hvordan jeg ser Norge.

It’s life

I bildene til Brian er det mye natur og han har hentet mye inspirasjon på ulike turer, og roser den kjente turgruppe «På tur i Malvik».
– Are Georg er blitt en god venn av meg, og vi har vært på mange turer sammen. Siden været sjeldent er såpass at jeg kan sitte ute å male et motiv, velger jeg å ta bilder med kamera og male når jeg kommer hjem.
– Jeg må være ærlig å si at det til tider har vært tungt – it’s life. Nytt land, ingen venner, nytt språk, uten jobb og en ny økonomisk verden gjorde at jeg nådde bunnen og det var mørkt, forteller en ærlig Brian som viser frem et av bildene han malte i den perioden.

Brian ønsker velkommen

Brian håper mange vil ta turen for å se hans utstilling «My Norwegian Experience», og ønsket hjertelig velkommen til vernissage i kjelleren hos Milde Mathilde og drillpikene på Saksvik i morgen mellom klokken 13:00 og 17:00.