Fremtidens bedriftsledere

Torsdag 15. februar var det nok en gang klart for elevmesse ved Hommelvik ungdomsskole.

Tradisjon

Det er blitt en tradisjon at elevene på 8.trinn ved Hommelvik Ungdomsskole ønsker familie, slekt og venner velkommen til denne årlige elevmessen.
Siden desember har 22 forskjellige elevbedrifter jobbet aktivt, for å produsere, promotere og selge sine varer og tjenester. Inntektene går til klassekassene og det er en egen jury som velger ut de bedriftene som går videre til fylkesmessen som går av stabelen på City Syd, den 15. mars.
[metaslider id=»37827″]

Ungt Entreprenørskap

Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. UE Trøndelag er ansvarlig for dette arbeidet i Trøndelag.
Ungt Entreprenørskap skriver på sine hjemmesider at entreprenørskap er evnen til å se muligheter og gjøre noe med dem. Det handler om å tørre og ville omsette ideer til praktisk handling. Evnen til entreprenørskap kan trenes, og UE jobber derfor for at flest mulig elever og studenter skal få entreprenørskapsopplæring.
Rådgiver i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, Marthe Strømsem har deltatt som juryemedlem flere år på rad og syntes Hommelvik ungdomsskole nok en gang leverte men flott messe.
– Det var en flott messe og engasjerte elever også denne gangen. Artige idéer, og elevene har jobba godt med produktene og standene sine. Den nye skolen fungerte veldig godt, og det var fint at de besøkene kunne sette seg i amfiet på café. Hommelvik jobber svært godt med elevbedrift. Det er nok blitt en tradisjon på skolen, og veldig få skoler som gjør dette på helt trinn, slik at alle får prøvd det. De har det også som valgfag i 9. trinn. Jeg vil rose lærerne som tørr å bruke denne arbeidsmetoder som er tverrfaglig, praktisk og variert, forteller Marthe Strømsem.

Elevbedrift

Det å starte opp en elevbedrift handler om å ha en idé, og gjøre noe med den, skriver Ung Entreprenør på sine hjemmesider og informerer om at elevene skal starte, drive og avvikle en liten bedrift over en gitt periode.
Vika fuglefor
Hanna, Maria og Fredrik lager meiseboller i ulike former, og håper folk kjøper meisebollene slik at fuglene har noe å spise i løpet av vinteren.

– Vi hadde mange ideer, men valgte å satse på Vika fuglefor og håper vi kan glede andre med det vi produserer. Vi lager derfor mat til fuglene, for vi vil ikke at fuglene skal sulte, forteller Hanna.
– Vi vil at dyrene skal ha det bra og få nok mat. Så vi har laget meisebiller av delfiafett, grovt hvetemel, havregryn, fuglefrø, solsikkekjerner, rosiner og aprikoser, forteller Maria.
– Vanlige meiseboller kan fort bli litt kjedelig, så vi har formet meisebollene sånn at de også kan pynte opp litt. Vi har siden desember produsert opp et lager, men er ganske så snart utsolgt,  forteller Fredrik.
Slimeboys
Slimeboys består av Marius, Tobias F, Tobias SJ, Birger, Iver og Andreas. De seks guttene både produserer flere typer slim. I informasjonsbrosjyren guttene har laget, står det at man for å lage slim, må ha linsevann, lim, Jif Universal og barberskum.
[metaslider id=»37802″]
– Vi selger flere typer slim, og det er slim av høy kvalitet. Vi har solgt over 30 forskjellige, og vi er snart utsolgt. Dette ble en trend våren 2017 og vi har også stretchy slim som faktisk er helt konge, forteller guttene nærmest i munnen på hverandre.

FugleBo
Marius, Jonathan og John driver bedriften FugleBo, og de tre guttene har produsert fuglekasser. Kassene er beregnet på småfugl, og er 12,5 cm bred i begge retningene, veggene er 25 cm høye og hullet er 3,5 cm i diameter, forteller Marius.
– Kassene våre er laget av treverk og er skrudd sammen. Vi har laget en del kasser, og noen har vi fått solgt, forteller Jonathan.

Lys opp hjemme
Malviknytt har tidligere skrevet om elevbedriften Betong Te Lys, som har slagordet «Vi lyser opp hjemme». Bedriften består av Sander, Oliver, Vegard, Emma, Marie og Rie og de lager lysestaker i ulike fasonger og varianter av betong.

– Vi i Betong Te Lys produserer og selger flere forskjellige lysestaker, for både te-lys og kubbelys. De er veldig stilfulle og passer godt i vintertiden, forteller Rie.
– Salget har gått veldig bra, men vi har produsert masse og har ikke tenkt å gi opp salget enda, forteller Vegard.
Les også: Lyser opp med betong

Konkurranse

Det konkurreres i ulike kategorier og en egen jury bestående av Ass. Banksjef Tor Helge Hansen fra SpareBank SMN, Rådgiver Ungt Entreprenørskap Trøndelag Marthe Strømsem og rådgiver ved Hommelvik ungdomsskole og som har fokus på blant annet yrkes- og utdanningsveiledning, Mona Sivertsen. I tillegg til disse, var det i år en aldri så liten «bonusjury» bestående av to masterstudenter fra NTNU.


– Det er mange gode tradisjonelle ideer som funker bra. Såpe, fuglekasser og noen få nye ideer, hvor de særlig har tenkt på miljø og gjenbruk. Vi bedømmer i ulike kategoriene, som beste idé, stand, markedsføring, produkt, publikumspris, og så fant vi på beste markedspris da det var en gruppe som hadde solgt så vanvittig mye. Ekstra denne gangen var at vi hadde med oss to masterstudenter. Disse to går på innovasjon og entreprenørskap, og er med oss i Ungt Entreprenørskap og forsker på hva vi gjør, og om det virker, forteller rådgiver i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, Marthe Strømsem til Malviknytt.