Stilte opp på fire timer

Sykdom er vel noe de fleste arrangører frykter skal inntreffe.

Manglet en barytonsaksofonist

Da Hommelvik Musikkorps arrangerte sin årlige nyttårskonsert i Bruket kulturhus denne helgen, var dette ikke noe unntak. Men som alle vet, sykdom kan man stort sett ikke styre og det kan oppstå når man minst ønsker det.
Korpset barytonsaksofonist måtte melde forfall, og i følge konfransier Rune Solli hadde dirigent Arild Hognes sagt at en barytonsaksofon måtte det være.

Spiste frokost

Da var gode råd dyre, hvor skulle man få tak i en saksofonist som kunne hoppen inn og spille en hel konsert av dette kaliberet? Og det på fire timers varsel.
I Oslo satt det en ung mann, som bor i hovedstaden for å gå dirigentstudiet ved Norges Musikkhøyskole.

Eirik Teigseth Mork er 21 år, og har store deler av livet bodd på Sveian. Sveian ligger oppi Solbakkan, nærmere bestemt inni Fota. Eirik har i store deler av livet spilt i korps, og det må vel sies at han kommer fra en musikalsk familie.
– Klokken 11:25 lørdag, mens jeg satt og spiste frokost i leiligheten min i Oslo, ble jeg oppringt av min stefar Ole Herman Sveian. Jeg fikk da høre at det var sykdom i saxofonrekken i Hommelvik musikkorps, og ble derfor spurt om jeg kunne steppe inn. Først tenkte jeg dette var en spøk, men da jeg innså at det var seriøst, ble jeg litt satt ut i øyeblikket, forteller Eirik.

En større variant

Eirik spiller til vanlig altsaksofon, og en barytonsaksofon er en større variant og hører hjemme med bassinstrumentene.
– Spiller man først en type saksofon, er det ikke så vanskelig å spille andre typer. En barytonsaksofon, slik jeg spilte på konserten er bare en større variant av altsaksen, forteller Eirik.

Arkivbilde

Ikke tung å be

Eirik var ikke tung å be, og tok utfordringen på strak arm. En rolig lørdag, ble plutselig endret til en heller hektisk dag med både reise og to konserter.
– Jeg sjekket flybilletter med en gang, og så at det var ett fly jeg kunne rekke som gikk 13:20. Siden jeg så det var mulig å rekke å komme fram i tide, sa jeg at jeg kommer. Det tok ikke lang tid før jeg var ute av ytterdøren i leiligheten, med en sekk på ryggen og dress i hånda. Heldigvis for meg klaffet både t-bane, tog og fly, og det var ingen ventetid mellom. Da jeg ankom Oslo lufthavn, var det 30 minutter til flyet skulle ta av, så de boardet flyet i det jeg kom. Uten noen forsinkelser ankom jeg Værnes klokken 14:15, hvor morfar stilte opp og hentet meg, forteller Eirik til Malviknytt.

En time før

Hommelvik Musikkorps hadde satt opp to konserter denne lørdagen, og den første skulle begynne alt klokken 15:30.
– Klokken 14:30 var jeg på Bruket kulturhus, og det var en time til første konsert. Jeg tok en kjapp gjennomgang av repertoaret med dirigenten, Arild. Så var det bare å kjappe meg med å bytte om til dress. Jeg rakk et par koraler og en stemmetone, før konserten startet, forteller Eirik.
– Begge konsertene gikk bra, og jeg ble veldig imponert av både korpset og solistene. Jeg avsluttet kvelden med fest på Rampa. Klokken 12:49, søndag, reiste jeg med fly tilbake til Oslo, fortalte Eirik etter å ha kommer seg tilbake til hovedstaden.
Les også: Nyttårskonsert av klasse

En erfaren musiker

Det å ta en slik konsert på strak arm, fremstår som en stor utfordring, om ikke umulig for mange av oss. Men, dette viser nok at Eirik ikke er hvilken som helst musiker.

Her er Eirik, sammen med Kristin R. Eriksen og Eirik Haugen under julejazzen på Café Rampa.

– Det å ta en konsert på strak hånd som dette, tar jeg som en god mulighet til å utvikle meg selv som musiker. I tillegg synes jeg det er veldig gøy å kunne stille opp for korpset på denne måten. Er forhåpentligvis også en god mulighet til å sikre seg kulturprisen til neste år, sier Eirik med et glimt i øyet.
Les også: Ungdommens kulturpris
-Til tross for en ganske travel reisetur, med et relativt kort opphold, synes jeg turen var veldig verdt det. Fint å få møte familien, og ikke minst artig å få spilt med Hommelvik musikkorps, avslutter Eirik med.