Benjamin i kokke-Cup

Benjamin Kjærstad (20) fra Malvik, som er servitørlærling på E.C Dahls Pub og Kjøkken i Trondheim, skal fredag måle krefter mot lærlinger fra hele landet under Norgescup i Stavanger.

Benjamin er en av i alt 64 lærlinger som deltar i Norgescup for kokk- og servitørlærlinger. 20-åringen fra Malvik skal konkurrere på lag med Arne Kristian Birkelund Bævre (19) fra Kristiansund, som er servitørlærling på To Rom og Kjøkken.
Norgescup starter med semifinaler fredag morgen. 42 kokkelærlinger og 22 servitørlærlinger fordelt på 32 tomannslag skal kjempe om en billett til lørdagens finale. Seks kokkelag og seks servitørlag går videre til finalen.
– Vi satser på finaleplass, sier Benjamin Kjærstad.
Trener og leser
Før det beste kokk- og servitørlaget blir kåret, skal alle lærlingene lage og servere mat med utgangspunkt i tildelte råvarer. De blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak. Blant årets ingredienser finner vi blant annet sei, svinevinger og patterand.
Den siste tiden har det vært mye øving og terping for å få detaljene til å sitte, forteller Benjamin Kjærstad.
– Vi trener hver dag, blant annet på å lage drinker, og vi leser masse, sier han.
Viktig arena
Norgescup for kokk- og servitørlærlinger arrangeres av Kokkenes Mesterlaug Rogaland og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). NHO Reiseliv, som organiserer 3000 reiselivsbedrifter landet rundt, er med som samarbeidspartner.
– Mesterskapet er en viktig arena for å sette søkelyset på kokk- og servitørtalenter og hvilke muligheter som finnes i reiselivsnæringen. Å bli kokk og servitør kan også være en fin inngang til å drive en egen bedrift, der man kombinerer mat, opplevelser og overnatting i et marked som har økende interesse, ikke minst fra utenlandske gjester, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.
Selve Norgescup-konkurransen finner sted på Jåttå videregående skole i Stavanger, mens kåring av vinnere og premieutdeling foregår på Scandic Stavanger Forus Hotel lørdag kveld.
De fire kokk- og servitørlærlingene som går til topps i Norgescup, får representere Norge under Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i København i 19. til 21. april.