Nestenulykke på Midtsand

Da festfyrverkeriet på Midtsandtangen ble skutt opp nyttårsaften stod en person på skinnegangen og filmet det hele uten å høre toget som kom.

I følge Bane NOR dreier det seg om en person som tok seg inn i sporet for å filme fyrverkeriet og det var små marginer som avgjorde at personen unngikk å bli påkjørt av toget.
– Togføreren melder at en person nesten ble påkjørt da han sto i sporet på Midtsand stasjon og filmet rakettoppskytning da toget kom kjørende.
– Da toget kjørte inn på stasjonen observerte togpersonalet masse biler på hovedveien ovenfor jernbanen og oppfatter fyrverkeriet som et større arrangement. Det var mengder med mennesker nede på stranden og oppe på veien, skriver Bane NOR i sin beskrivelse av hendelsen.
– Bak utkjørhovedsignal A ser togfører en voksen person i ført svarte klær på sporet da toget var ca. 70-100 meter unna. Personen sto da på den ene skinnestrengen og filmet fyrverkeriet som foregikk nedenfor jernbanen.
– Fører ga instinktivt signal «Tog kommer». På grunn av fyrverkeri og telefon reagerer ikke personen før toget er 30-40meter unna. Personen oppdager da toget og hopper ut i grøfta for å unngå påkjørsel, heter det i beskrivelsen av hendelsesforløpet.
Tilfeldighet at det ikke ble dødsulykke
Bane NOR skriver at de ser meget alvorlig på hendelsen.
– Vi anser at det her var tilfeldigheter som førte til at det ikke oppsto en dødsulykke. Slik ferdsel i spor er for øvrig et klart brudd på jernbaneloven, sier Bane NOR.
– Om Malvik kommune mottar tilsvarende søknader i fremtiden, anmoder Bane NOR at det stilles vilkår til sikring av området
for å unngå tilsvarende hendelser som i år. Som minimum må området bevoktes, slik at ingen tar seg inn på
jernbanesporet, som vil si 2,5 meter fra nærmeste skinne.
Bane NOR oppfordrer tiltakshaver til å ta kontakt for nærmere forklaring av regelverk og spesifisering av sikringstiltakene.
Les også: Fantastisk fyrverkeri
Les også: Sa ja til fyrverkeri på Midtsandtangen