Carmen imponerte og fortryllet

Kompani Hommelvik inviterte torsdag, til det de selv omtalte som en kickstarter på det nye året.

Det var ikke hvilket som helst stykke Kompani Hommelvik hadde valgt, det var klart for en kortversjon av Georges Bizet sin elskede opera «Carmen».

Kortversjon

Carmen er opprinnelig en opera i hele fire akter,  med musikk av Georges Bizet, libretto av Henri Meilhac og Ludovic Halévy, etter en novelle av Prosper Mérimée.
Carmen er en av verdens mest spilte operaer, og den varer egentlig i hele 3 timer og 15 minutter. Kompani Hommelvik hadde plukket ut et knipe perler fra forestillingen, og sammen med regissør Trine Elise Gjermstad hadde de laget sin egen kortversjon.

Lyst, kjærlighet og sjalusi

I løpet av 75 minutter ble en bortimot fullsatt Nygaardsvoldsal tatt med på historien om Carmen, og fikk oppleve Bizet sin skildring av hva lyst, kjærlighet og sjalusi kan gjøre med mennesket.

Det er Anne Birgitte Bouwhuis Røkke, Torstein Fosmo og Mildred Marita Ramberg Røthe som står bak Kompani Hommelvik. Mange husker sikkert disse igjen fra de satte opp Såmmårfjøsopera, deretter Såmmåropera og såmmåroperetten «Fuglehandleren».
Handlingen i stykket foregår i Sevilla i Spania. Vi er på 1820-tallet og vi får oppleve hvordan Anne Birgitte Bouwhuis Røkke i rollen som sigøynerkvinnen Carmen forfører menn ved sin skjønnhet og utfordrende væremåte. Anne Birgitte Bouwhuis Røkke imponerer nok en gang, med sin kraftige og stødige stemme.

Lokalt operatalent

Vårt eget operatalent, Torstein Fosmo hadde rollen som Korporal Don José, og det kan oppleves som om Torstein Fosmo blir mer og mer skolert for hver gang han står på scenen.

Sverre Johan Aal gjestet nok en gang Malvik, denne gangen i rollen som tyrefekteren Escamillo. Både Don José og Escamillo faller for sigøynerkvinnen Carmen, og sjalusidramaet som oppstår mellom Don José og Escamillo er bortimot til å ta og føle på i Nygaardsvoldsalen denne torsdagen. Et sjalusidrama som får skjebnesvangre konsekvenser for Carmen, da hun led en brutal død, forvoldt av Don José.
Mildred Marita Ramberg Røthe var kveldens forteller, og kan ta æren for at stykket ikke fremsto som en kortversjon. På en elegant og helt naturlig måte ledet hun publikum gjennom fortellingen og historien om Carmen.
Både Erik Rosenius, i rollen som Zuniga, Ingeborg Haugevik Francke i rollen som Frasquita, Torunn Kroknes i rollen som Mercédès, Fredrick Skjeldal i rollen som Dancaïro og Endre Aaberge Dahl i rollen som Remendado bidro i den aller sterkeste grad til at alle i salen fikk en fantastisk musikalsk opplevelse denne kvelden. Brage Kristian Einum hadde full kontroll på tangentene under hele forestillingen, og behersket klaveret på en imponerende måte.
I tillegg til sigøynerkvinnen Carmen, Don José, og Escamillo var det studenter fra NTNU, IM og medlemmer av Trondhjems Studentersangforening som utgjorde koret, og dannet en ramme rundt det hele som blant annet arbeidere.
[metaslider id=»36215″]
Skulle det være noe å sette fingeren på, så må det være at det var ganske tydelig at Kompani Hommelvik hadde brukt tiden, og det helt korrekt, på det musikalske og ikke på kostymer.
«Carmen» hadde sin premiere i Paris i 1875, og ble etter et år karakterisert som en umoralsk og overfladisk fiasko. I dag er den en av verdens mest populære operaer, og selv om kjærlighet, sjalusi og død ikke er noe nytt i operaens verden, er det nok ikke hverdagskost i Bruket kulturhus. Derimot begynner det nesten å bli «hverdagskost» at Torstein Fosmo og hans musikalske venner både imponerer oss og fortryller oss med sine oppsetninger.