Proletarteateret byr på det store sildeslaget

Søndag inviterte Proletarteateret alle interesserte, til et åpent orienteringsmøte om musikkspillet «Sildslaget».

Proletarteateret

Proletarteateret ble stiftet 12. mars 2017, og i styret sitter Torstein Fosmo, Øystein Sneisen, Gunn Dagmar Frøiland, Viggo Egil Valle og Anne-Britt Haugen Østeraas.

Fv. Anne-Britt Haugen Østeraas, Øystein Sneisen, Torstein Fosmo, Gunn Dagmar Frøiland og foran står Viggo Egil Valle.

Proletarteateret uttrykker selv, at de mener det er viktig å bruke lokale krefter i de fleste ledd, både på og bak scenene. Proletarteateret jobber nå med å skaffe både sponsorer og støttemedlemmer til prosjektet.
– Vi håper flest mulig ønsker å bli støttemedlemmer i Proletarteateret. Medlemskapet koster en symbolsk 100 lapp, men et medlemsregister vil gjøre at vi kan søke om offentlig støtte til prosjektet, forteller styremedlem Anne-Britt Haugen Østeraas og legger til at folk gjerne må ta kontakt for å tegne medlemskap.

«Sildslaget»

Høsten 1951, og sildefiske er på topp. Fiskerene følger fisken og den 20. oktober har et 100 talls båter kommet til Hommelvik og kaster los ved Djupvasskaia.
Samme kveld arrangerte Hommelvik Mannskor fest på Folkets Hus i Hommelvik, og det var alt fullt hus da fiskaran både fra Fosen og Møre ankom huset. Det ble trengsel, fyll og ikke minst slåsskamper. Festen ble besluttet avlyst, noe som ikke falt i god jord og som medførte at festen ble flyttet til plassen foran Folkets Hus.
– Det stimet både Hommelvikinger og fiskere til Folkets Hus. De lokale heltene likte nok ikke helt at fiskerne kom for å danse med de lokale jentene. Utover kvelden steg både temperaturen og promillen, og til slutt ble det bestemt at festen måtte avvikles og lokalet tømmes, forteller styremedlem Viggo Egil Valle.
Historien sier at det var om lag 400 mennesker som befant seg på plassen foran Folkets Hus, og det tok ikke lang tid før de første slagene falt og et masseslagsmål var en realitet. Lensmannsbetjent Sigurd Lindboe ankommer, og det tar ikke lang tid før også han blir slått ned. Politiet fra Trondheim blir tilkalt, men må visstnok flykte da festdeltagerne forsøker å velte politibilen.
Fiskerne ble drevet ut mot kaia, hvor de bevæpner seg med planker og stein. Politiet forsøker å sperre veien, men fiskerne bryter seg igjennom og angriper. Da benytter politiet batongene, og på Haugenbakken slår politiet fiskerne ned.
– Det ble straffesak etter dette slaget, og vi har fått tilgang til dokumenter fra denne saken. Dokumenter på over 200 sider, med blant annet avhør og til sist dom i saken. Det falt dom i saken den 28. april 1953, og for mange vil det være kjente lokale slektsnavn som står på vitnelisten i saken, forteller Viggo Egil Valle.

Fortiet i 66 år

Proletarteateret ønsker via musikkspillet «Sildeslaget» å formidle en fortelling. En fortelling fra en tid, de syntes er viktig for Hommelvik sin historie. Fortelle historien som har vært fortiet i 66 år.
– Sildeslaget er et musikkspill av det jeg vil si var slutten av gullalderen for Hommelvik. Det er ikke gjort noe kunstnerisk rundt dette tidligere, og da Øystein Sneisen tok kontakt med meg for en tre, fire år siden syntes jeg dette var spennende, forteller Torstein Fosmo.
– Det er en lite omtalt historie, ikke kjent for alle i hverken Malvik eller Hommelvik. Faktisk bedre kjent på Fosen, forteller Øystein Sneisen.

Et slagferdig musikkspill

Historien fra 20. oktober 1951 er nå tatt frem igjen, og Proletarteateret mener selv de nå står bak et både slagferdig og fartsfylt musikkspill. Et musikkspill hvor det musikalske talentet, Torstein Fosmo står som både komponist og tekstforfatter. Et musikkspill hvor hendelsen som preget avisforsidene i oktober 1951, er blitt til inspirasjon for et humørfylt tidsbilde fra etterkrigstidens Hommelvik.

Torstein Fosmo

– Alle karakterene i musikkspillet er fiktive, unntatt Lensmannsbetjent Sigurd Lindboe. Dette er gjort for å verne de involverte og deres familier. Vi ønsker å få frem historier som ikke har vært så mye frem i lyset, forteller Torstein Fosmo.
– Historien er omgjort til et musikkspill. Og det er interessant for jeg kjente de aller fleste som var med den gang. Det er ikke mange sannhetsvitner igjen, men de som er igjen har vi nok snakket med, forteller Øystein Sneisen og legger til at de som var med på slaget, selvfølgelig blir invitert til premieren.
– Det blir to akter med humor og litt alvor. Dette gjør seg best å være litt løyer. Ikke alle roller er besatt enda, men det er bestemt at Kjell Østeraas skal være Lensmannsbetjent Sigurd Lindboe, og Mildred Marita Ramberg Røthe skal inneha rollen som Jonetta. Flere og flere brikker faller på plass, og vi er i full gang med få besette alle rollene, forteller Torstein Fosmo.

Musikalske smakebiter

De fremmøtte til kveldens orienteringsmøte fikk servert to flott smakebiter fra musikkstykket. Sopran Mildred Marita Ramberg Røthe, ble akkompagnert av Torstein Fosmo på piano. Først introduserte de sangen «Fæsten i huset» og litt senere fikk alle de fremmøtte høre «Ein feskar og ei vikapi».

Torstein Fosmo og Mildred Marita Ramberg Røthe

Inspirasjon fra West Side Story

Komponist og tekstforfatter Torstein Fosmo forteller at han har hentet inspirasjon fra den amerikanske musikalen, West side story.
– Inspirasjon er hentet fra West side story. Det var jo tross alt dans i Folkets Hus. Det vil bli en god del koreografi og en god del dans. For eksempel blir slåsskampene til musikk, forteller Torstein Fosmo.

20. oktober 1951 – 20. oktober 2018

Premieren for «Sildeslaget» er satt til lørdag den 20. oktober 2018. Dette er på dagen, 67 år etter at det store sildeslaget sto i Hommelvik. Det er planlagt fire forestillinger, og selvfølgelig settes dette opp der det hele skjedde, på grunnen der Folkets Hus sto.
– Det er jo artig at 20. oktober falt på en lørdag i år. Så da må vi jo ha premiere på den dagen. Det blir fire forestillinger, og det måtte jo bli der det hele skjedde, forteller Torstein Fosmo.

Må være flink og trivelig

For å sette opp musikkspillet trenger Proletarteateret totalt omlag 30 til 40 personer, og håper folk har lyst til å være med på dette. Både premiere og øvingsplan er satt, og rollene vil fortløpende bli besatt.
– Hvis noen har lyst til å være med, så er det bare å sende en forespørsel. De kravene vi stiller, er at du må være flink, trivelig og være konfirmert. Det var jo først når man var konfirmert man fikk dra på fest på Huset, forteller komponist og tekstforfatter Torstein Fosmo.
Har du lyst til å være med, kan du kontakte Proletarteateret her.