Det ble Kylling-nei til Malvik

Den nye kyllingfabrikken til Norsk Kylling AS skal bygges på Furumoen i Orkanger.

Administrerende direktør i Norsk Kylling, Kjell Åge Stokbakken, sier til adressa.no (for abonnenter) at tomta var bedre enn blant annet Malvik-alternativet på flere punkter.

– Dette er den tomta som svarer best til alle våre behov. Forutsetningen var at reguleringsplanen gikk i orden, det ble bekreftet så sent som på onsdag. Derfor tok vi beslutningen om at det er vi bygger under styremøtet på torsdag, sier Stokbakken til adressa.no (for abonnenter)

Verdensledende

Norsk Kylling bygger verdensledende næringsmiddelfabrikk i Orkdal
– Vi ønsker å bygge verdens mest energismarte produksjonsanlegg i Orkdal! Fabrikken blir navet i en gedigen satsning på landbruk og matproduksjon gjennom hele vår verdikjede for hvitt kjøtt i MidtNorge, sier administrerende direktør ved Norsk Kylling, Kjell Stokbakken i en pressemelding.
– Norsk Kylling er en industrihistorie vi i REMA 1000 er stolt av. Nå skal vi ta neste steg gjennom å bygge et topp moderne produksjonsanlegg med energiløsninger i verdensklasse, sier styreleder Ole Robert Reitan i Norsk Kylling.

Torsdag 7.desember vedtok styret i Norsk Kylling bygging av ny fabrikk. Fabrikken skal være verdensledende i sitt slag og gi et solid fundament i MidtNorge for fremtidig næringsmiddelproduksjon basert på lokalt produsert kylling.
Fabrikken vil ha innovative løsninger for lagring og styring av energi. Gjennom dette vil vi kunne redusere CO2-utslippet betydelig, og vi målsetter et svært lavt klimafotavtrykk sammenlignet med bransjestandard.

I dag leverer 150 bønder kylling til Norsk Kylling.

– Vi har et veldig godt samarbeid med lokale bønder i Midt-Norge, og det skal vi fortsette med. Takket være dette gode samarbeidet over mange år kan vi nå satse stort i Midt-Norge, sier styreleder i Norsk Kylling, Ole Robert Reitan.
Det norske markedet for hvitt kjøtt er allerede stort, og den årlige veksten har vært på nesten fem prosent siden 2005.
– Forbrukernes valg i butikkdisken er et klart signal. De ønsker sunne produkter som er kortreiste, sporbare og produsert på bærekraftig vis. På det nye anlegget vil vi kunne gjøre dette i enda større skala enn i dag, og sikre forbrukerne tilgang til noen av REMA 1000 sine mest populære varer også når etterspørselen øker, sier Reitan.

Den nye fabrikken legges til Orkanger. Valget av tomta på Furumoen i Orkdal kommune kommer etter en grundig prosess, der 15 potensielle plasseringer i Midt-Norge er analysert. I finalerunden ble Furumoen vurdert opp mot alternativer i Malvik og i Midtre Gauldal, hvor dagens fabrikk ligger.

– I en totalvurdering, der en mengde faktorer er analysert, kom Orkdal ut som det beste alternativet og NK har lenge kommunisert at Orkdal er foretrukket såfremt reguleringsprosesser muliggjør bygging på Furumoen. Onsdag 6.desember fikk vi bekreftet at reguleringsplaner er godkjent og tomten er klar for bygging av en av de største satsninger på norsk matproduksjon noensinne.

Etableringen vil gi muligheter for å redusere hele dagens klimafotavtrykk på industriområdet i Orkdal.

Kyllingproduksjonen på dagens fabrikk på Støren vil pågå inntil det nye anlegget er i drift.

Skuffet

Ingrid Aune

– Vi er selvfølgelig skuffet på vegne av Trondheimsregionen og trøndersk landbruk over den beslutningen. denne beslutningen viser bare hvor stor konsekvensene er når Fylkesmannen håndterer slike spørsmål på denne måten, sier Aune til bladet.no (for abonnenter)

Blant kriteriene som har vært avgjørende for å velge Orkanger, er at tomta er betydelig større enn blant annet tomta i Malvik. Stokbakken sier også at infrastrukturen og nærheten til omkringliggende industri har spilt inn.

 

Orkdalsalternativet er både større og billigere. Det gjelder både investeringskostnader i byggefasen, og drift videre, sier Stokbakken til adressa.no (for abonnenter).

Kostnaden med å bygge ny fabrikk er beregnet til rundt 2 milliarder kroner.

Gratulerer til Orkdal

– Vi gratulerer Orkdal med at de har fått en stor industriaktør.

– Norsk Kylling har tydeligvis sett større synergier i samarbeid med andre i Orkdalsområdet sier daglig leder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, avd. Malvik, Kaare Hagerup i en kommentar.