Servering på Labbistuggu

I forbindelse med «Julehuset på Jernverket» hadde Mostadmark Jernverks Venner salg av både gløgg, kaffe, vaffel og Årbøker inne i «Labbistuggu».

«Labbistuggu»

«Labbistuggu» kommer nok rent språklig av ordet labora, som betyr arbeid på latin. Betegnelsen ”Labbet” ble i følge Mostadmark Jernverks Venner, uttalt ”Labbi” på mostingdialekt og dette er bakgrunnen for at stua ble kalt ”Labbistuggu”.

Den bygningen ble en periode brukt som bolighus, og deretter gjeitefjøs på en gård i Mostadmark. Så ble den demontert og satt opp igjen ved Litl-Foldsjøen og ble fram til 1993 brukt som hytte. Historielaget fikk tømmeret og fraktet det til verksområdet, og satte i 1995 ”Labbistuggu» opp igjen, omtrent på samme sted som den opprinnelig hadde stått, oppe på knausen der den står nå.

Kaffe og vaffel

Da Malviknytt tok turen innom for en kopp kaffe og vaffel, var det nesteleder i Mostadmark Jernverks Venner, Anne-Lise Fagerheim som sto for vaffelstekingen. Mørket begynte å sige på utenfor, og det var en koselig atmosfære inne i «Labbistuggu».

Levende lys, brennende ved i ovnen, julestjerner i vinduene og en duft av både gøgg, kaffe og vaffel skapte en lun og god ramme rundt ettermiddagskaffen.

– Vi tenkte det kunne være hyggelig med kaffeservering når det er julemesse nede i Contoir-bygningen. For oss er det artig at det arrangeres en slik julemesse som Karin og Mona har dratt i gang. Det har jo vært en del folk her også, forteller Anne-Lise Fagerheim og informerer gledelig om det arbeidet Mostadmark Jernverks Venner holder på med.

Mostadmark Jernverk

Mostadmark Jernverk regnes som det tredje mest bevaringsverdige i landet. Verket startet jern- og stålproduksjon i 1657, og smeltingen innstilte i 1872. Driften var inndelt i tre perioder med produksjon av blant annet krigsmateriell, ovner, diverse støpejern og ulike stålprodukter – blant annet spiker, skriver Mostadmark Jernverks Venner på sin hjemmeside.