Klementin eller Mandarin?

Advents- og juletiden er høysesong for klemtinsalget i norske dagligvarebutikker.

Coop venter å selge hele 4000 tonn i sine dagligvarekjeder i tiden frem mot jul. Men hvorvidt den oransje frukten heter klemetin eller mandarin, forvirrer mange kunder. Atle Alexander Olsen, kategorisjef for frukt og grønt i Coop Norge, oppklarer:

– Det stemmer ikke, slik enkelte hardnakket hevder, at det ikke finnes mandariner å få kjøpt i Norge. Særlig sommeren er sesong for mandariner, men til jul er det i hovedsak klementiner som selges. Klementiner har som regel ikke steiner og er lettere å skrelle enn mandariner, skriver Coop Norge i en pressemelding.

Han tror det er mange grunner til at klementiner har etablert seg som en veldig populær frukt.

– Det er en frukt som både stor og små liker, og mange butikker har gjort det enkelt å ta med seg en pose klementiner. Medlemsbonusen på 11 prosent i Coops lavprisbutikker Extra og Obs gjør det enda billigere å kjøpe, og i tillegg til at smaken er god er det en veldig sunn frukt. Noen få klementiner om dagen dekker dagsbehovet for C-vitaminer. Så disse kan spises med god samvittighet ut året, sier Olsen.

Atle Alexander Olsen, kategorisjef for frukt og grønt i Coop Norge Foto: Coop

Myter og sannheter om klementiner og mandariner

Det finnes ikke mandariner å få kjøpt i Norge – FEIL.

Det finnes Mandariner i norske butikker om sommeren.

Mandarinen har en kraftigere aroma enn klementinen – STEMMER.

Smak er vanskelig å beskrive, men mandarinen har en sterkere aroma.

Klementinen har ikke steiner – STORT SETT RIKTIG.

Hvis klementinen likevel har steiner, skyldes dette såkalt krysspollinering: En bie med pollen fra for eksempel sitrontrær «lander feil», og bestøver klementinblomsten.

Mandarinene er full av steiner – GALT.

De hadde tidligere mange steiner, men nyere varianter er nå dyrket frem og vi kan få også få mandariner med få eller helt uten stener.

Klementinen er lettere å skrelle enn mandarinen – RIKTIG.

(kilde: Opplysningskontoret for Frukt og Grønt)