Aurora trenger tegnspråktolk

Denne uke fikk vi gleden av å møte Aurora. Hun er en sjarmerende jente på to og et halvt år, og Aurora er født døv. Aurora bor på Bjørnmyra, sammen med mamma Brita, pappa Ian og storesøstrene Miriam (8 år) og Selma (5 år).

Familien til Aurora søker nå etter noen som kan stille opp som tegnspråktolk på to forestillinger, der storesøster Miriam skal delta i den ene og mamma Brita i den andre. På begge disse forestillingene har hele familien tenkt seg i vei, og familien syntes er det viktig at Aurora også skal kunne delta på det som skjer, der hun bor.

Født døv

Aurora er født døv og selv om det tok en tid før dette ble avdekket, viste mamma Brita at det var noe helt fra fødselen. Aurora skulle bli hele 14 måneder før det ble konstatert at hun ikke hadde noe hørsel, og en måned etterpå ble det konstatert at årsaken var Cytomegalovirus, også omtalt som CMV.

CMV er et virus funnet over hele verden, og det er relatert til virusene som forårsaker vannkopper og infeksiøs mononukleose. Når CMV er i en persons kropp, forblir den der for resten av livet. CMV spres gjennom nær kontakt med kroppsvæsker. De fleste med CMV blir ikke syke og vet ikke at de har blitt smittet. Men infeksjon med viruset kan være alvorlig hos babyer og personer med svake immunsystemer. Hvis en kvinne får CMV når hun er gravid, kan hun overføre den til hennes baby. Vanligvis har babyene ikke helseproblemer på grunn av dette, men noen babyer kan utvikle livslang funksjonshemming slik som Aurora.

– Da Aurora var seks måneder laget hun mindre og mindre lyder, og hun sluttet å bable, forteller pappa Ian og legger til at de ble helt overbevist da jentenes mormor spilte trombone rett ved Aurora sin vugge, uten at hun reagerte.

– Det tok lang tid før det ble avdekket, men det ble faktisk en lettelse da vi endelig viste hva det var med Aurora, forteller mamma Brita.

Gir en følelse av lyd

Aurora har implantert det som heter Cochlear implantat, også bare kalt CI. CI er en kirurgisk implantert elektronisk enhet som gir en følelse av lyd. Hvordan lydene høres ut for Aurora er det selvfølgelig vanskelig å vite, men det er tydelig at hun opplever lyd når det blir satt på.

Når vi møter Aurora er hun helt stille og det er ikke en lyd fra henne. Så signaliserer hun meget tydelig til pappa Ian ved å peke på seg selv, og ved å klappe seg selv på øret. Pappa vet hva dette betyr, og henter pannebåndet hvor CI’en er påkoblet. Det er en meget samarbeidsvillig liten frøken som lar pappa gjøre det han skal for å få den på riktig.

I det pappa slår på implantatet skjer det noe med Aurora. Umiddelbart begynner hun å lage lyd, både med munnen og ved å kakke i kjøkkenbordet. Det kan oppleves som om hun med ett, har kontakt med omverden, på en helt annen måte en før pappa Ian satte på Aurora sin CI.

– Aurora fikk implantert inn CI i januar nå i år. CI omgår normal høringsprosess, ved at en lydprosessor som ligger på utsiden av huden inneholder mikrofoner, elektronikk, batteri og en spole som overfører et signal til implantatet. Implantatet har en spole for å motta signaler, elektronikk og en rekke elektroder som plasseres i sneglehuset inne i det indre øret og som videre stimulerer cochlear nerven, forklarer pappa Ian.

– Det er uvisst hvor mye hun forstår og hun må ha på dette i 6 til 8 timer hver eneste dag, slik at hun lærer seg å tolke de ulike lydene. Den siste tiden har hun begynt å bruke stemmen sin mer og mer aktivt, og ikke minst på de rette stedene, forteller mamma Brita.

Tegnspråk

Selv om Aurora har CI, skal hun lære tegnspråk og tegnspråket vil være hennes primærspråk. Hele familien vil årlig få et fire ukers kurs, helt frem til Aurora er 16 år gammel. På denne måten vil hele familien lære seg tegnespråk i takt med at Aurora vokser. På vegger, tak og på innsiden av skapdører hjemme hos familien henger det tegninger av ulike ting og gjenstander. På denne måten trener hele familien på både bokstaver, ordlyder og tegnspråk.

– Hun sier «pa-pa-pa-pa» mens hun sier pappa med fingeren. Hun sier «emmbaa» til Selma og «eamm» til Miriam. Når vi skulle ha spagetti sier hun «etti» og «apppa oooo» for å for eple-jus. Alle ordene kombinerer hun med tegn, og vil at vi skal herme med munnen, slik at hun forstår det hun sier, forteller mamma Brita og legger til at de tingene Aurora liker best, er nok de ordene som fester seg best.

Fem dager i uken

To dager i uken går Aurora på Møller barnehage og tre dager på Sveberg barnehage.

Møller barnehage ligger i Trondheim, og barnehagen gir et tilbud til førskolebarn fra Trondheim og nærliggende kommuner som har nedsatt hørsel, og har rett på opplæring i og på tegnspråk etter § 2.6 i opplæringsloven og de som har behov for spesialpedagogisk hjelp etter § 5-7 i opplæringslovens. Barnehagen gir også et tilbud til hørende barn, da i hovedsak de barna som skal ha tegnspråk som sitt andrespråk. De resterende tre dagene i uken går Aurora på Sveberg barnehage, som er nærbarnehagen hennes her i Malvik.

– Det er viktig for oss at hun også går på en barnehage i nærmiljøet. Det er her hun bor, og det er her hun skal gå på skole. Vi ser nok at de trenger oppdateringer på Sveberg, slik at de kan følge med i ordforrådet hennes. Tegnene hennes er blitt mer flytende i formen og hun nå leser hun jo bøker til oss med tegn. Men hun har veldig godt utbytte av å få øve med andre barn på Møller, dette gir nok ekstra motivasjon også til lytteøvelsene, forteller mamma Brita.

Søskenkjærlighet

Selma, Miriam og Aurora er som søsken flest. Det krangles litt, men det er også tydelig å se at de både er glade i hverandre og ikke minst bryr de seg om hverandre.

– Jentene sitter ofte sammen, da med Aurora i midten. De bruker tegnspråk når CI’en er av, og talespråk med tegnstøtte når CI’n er på. De krangler også på tegnspråk med de tegnene de har, forteller mamma Brita.

Vil gjerne se på forestillingene

Mamma Brita Fladvad Nielsen etterlyste denne uken, noen som kunne stille opp som tegnspråktolk til to ulike juleforestilling som skal være nå i desember. Storesøster Miriam (8 år) spiller trombone i Hommelvik Jr. korps, og som kjent har Jr. korpset «Førjulsfest i fjøset», den 2. desember. Der skal storesøster Miriam være katt, og hun forteller stolt at hun også har en replikk i stykket. Mamma Brita spiller i Malvik Musikkorps, og de har sin årlige «Juel Hjulesens jul» som spilles den 9. desember. På begge disse forestillingene har hele familien tenkt seg i vei, selvfølgelig også Aurora. Aurora var også med på disse forestillingene i fjor, men da satt hun nok bare å så på lysene, for på slike arrangement kan hun ikke bruke CI, da lydbildet blir for kraftig og summen av lydene blir en påkjenning.

– Vårt mål er at Aurora skal kunne delta på det som skjer, der hun bor. Aurora har rett på tegnspråktolk, og vi søkte for en måned siden på tolk til henne. Vi visste ikke at hjelpemiddelsentralen ikke har ansatte på jobb i helger. Noe som egentlig er rart, det er jo da vi trenger tolk aller mest. Det er et system med frilansere, og det blir sendt ut oppdrag på dette hver eneste dag ifra NAV hjelpemiddelsentral, men fortsatt har dessverre ingen takket ja til oppdraget. Vi vet det er rift om de frilanserne som finnes, spesielt nå i desember. Men vårt håp er at det er noen som allikevel kan stille opp, for vår lille Aurora på to og et halvt vil gjerne se på skuespillene som mitt og søsteren sitt korps har laget, forteller mamma Brita og håper Malviknytt sine lesere kan bistå i søken etter en tegnspråktolk.

Ta gjerne kontakt med eva@malviknytt.no hvis du er utdannet tegnspråktolk, og kan stille opp for sjarmerende Aurora 2. eller 9. desember.