Nytt ordførerkjede til 100.000,-

Når Tore O. Sandvik velges til fylkesordfører for Trøndelag fylkeskommune onsdag denne uka, legges et helt nytt ordførerkjede rundt halsen hans.

Det er produsert av Gullsmed Møller, lokalisert i Munkegata i Trondheim.

– Det har vært en artig og fin utfordring for oss. Selve jobben har ikke vært den vanskeligste. Det er mer krevende når noen for eksempel har skriblet ned noe på en serviett og forventer at vi skal lage et smykke av det. Her var veldig mye bestemt på forhånd, sier gullsmed Bjarne Møller i en pressemelding fra Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Kjedet er en symbiose mellom de gamle kjedene fra de to trønderfylkene.

Selve kjedet, eller lenken, er en kopi av det gamle kjedet for Sør-Trøndelag fylkeskommune. Størrelsen på skjoldet er også tilnærmet den samme som dagens sørtrøndervariant, bare ørlite større, men innholdet er nytt. Politikerne bestemte allerede i 2016 at Nord-Trøndelag fylkeskommunes gamle olavskors blir det nye Trøndelag-skjoldet.

Skal minne om Olav den Hellige
Våpenet er et gullkors på sølv (eller hvit) bunn.

Våpenet skal minne om Olav den Hellige. Etter sagatradisjonen hadde han gullkors på hvitt skjold under slaget på Stiklestad i år 1030, eller som det står i «Heimskringla».

Våpenet ble tegnet av førstekonservator Hallvard Tretteberg ved Riksarkivet. Fylkestinget vedtok våpenet 13. juni 1956 og godkjente det 8. mars 1957.

Det nye kjedet, selve lenka, består av 28 ledd med to forskjellige motiv. Det ene leddet er utformet slik at en ser tårnet på Nidarosdomen og en båtkjøl. Det andre er mer abstrakt, men det er mulig å gjenkjenne to blader som symboliserer jordbruk, to hammere som symboliserer industri og en oljedråpe som symboliserer ny industri.

Lages med respekt for historien

Det har vært viktig i utformingen av det nye fylkesordførerkjedet at ikke noen av giverne og utformerne av de tidligere kjedene blir krenket på noen måte.

Sørtrønderkjedet er formgitt av designer Bjørn Sigurd Østern. Hans initialer er inngravert på en egen plakett bak på kjede.

Det har en prislapp på rundt 100.000 kroner, noe som er langt billigere enn om det ble valgt en løsning med et helt nytt kjede, som også ville krevd innkjøpsrunde knyttet til kunstnerisk oppdrag, utforming og produksjon.

Merk at de to eksisterende kjedene for Sør- og Nord-Trøndelag skal bevares som et historisk bevis på det som har vært.