Trøndelag Teater hedrer grunnlegger og motstandsmann

Henry Gleditsch (1902-1942) var Trøndelag Teaters grunnlegger og første sjef da teatret ble etablert i 1937. Under andre verdenskrig var han en markant motstandsmann og ble etter henrettelsen 7. oktober 1942 et symbol på ubøyelig antinazistisk arbeid.

Foto: Trøndelag Teater

Lørdag 7. oktober klokken 17:30 vil teatret markere 75 årsdagen for Gleditsch bortgang, og markeringen vil skje ved bysten av Gleditsch i teatrets foaje, skriver Trøndelag Teater i en pressemelding.

Det er nok ikke tilfeldig at teatersjef Kristian Seltun har satt «Vildanden» av Henrik Ibsen på repertoaret denne høsten. Henry Gleditsch skulle selv spille Doktor Relling i stykket «Vildanden», men ble hentet av nazistene 6. oktober 1942, faktisk på selve premieredagen, og det ble ingen flere premierer for Henry Gleditsch. Han ble henrettet i grålysningen i Falstadskogen, dagen etter sammen med ni andre menn, da uten lov og dom.

Det er visstnok ingen gravstein som bærer Henry Gleditsch’ navn. I foajeen på Trøndelag Teater henger det et oljemaleri av ham, malt av Per Lund og en byste laget av Gunnar Janson. Teatersjef Kristian Seltun har ytret ved flere anledninger at  Trondheim bør hedre Gleditsch med en statue eller et minnesmerke/sted. Så langt har ikke det skjedd, derfor hedrer Trøndelag Teater hans minne på teatret lørdag klokken 17:30, samt spiller «Vildanden» klokken 18:00, står det i pressemeldingen fra Trøndelag Teater.