58 dager og 10 timer

58 dager og 10 timer

Det er tiden Bård Knutsen fra Sveberg, brukte på sin vandring fra Nordkapp til Lindesnes. Onsdag kveld kom Norgesvandreren, som han kaller seg på Instagram, fram til Lindesnes etter nesten seksti dager på vandring langs Norge.

58 dager og 10 timer etter at Bård startet turen fra Nordkapp, ankom han Lindesnes. Foto: Privat

– Det har vært en ekstremt lærerik tur med mange utfordringer jeg overhode ikke hadde sett for meg da jeg startet, forteller Bård Knutsen.

Han trekker frem særlig to ting som ble utfordrende.

– Mygg og det at jeg fikk kun åtte regnfrie dager. Lengst nord ble de store mengdene med mygg krevende. Klekkingen hadde kommet seint i gang og de store mengdene med mygg ble i meste laget.

Les også: Bård går Norge på langs.

Regn i femti dager

Med bare åtte regnfrie dager på knappe to måneder ble også det noe som satte sitt preg på turen.

– Ja det ble jo aldri helt tørt og det ble få vakre soloppganger og magiske øyeblikk i naturen, men jeg har hatt en fantastisk tur, det vil jeg si.

Bård Knutsen har tilbakelagt 2800 kilometer på en tur han beskriver som lærerik.

– Det er jo en tur jeg har drømt om å gå, men det ble ingen drømmetur, sier han.

Underveis har han hatt mange flotte møter med mange flotte folk.

– Det er mange fine og flotte mennesker å møte i fjellet, bare hyggelige folk. Man blir jo gående mye alene i sin egen lille «boble» og da er det positivt å møte andre mennesker innimellom.

Bård er overrasket over den store oppmerksomheten han har fått på sosiale medier.

– Jeg hadde liten erfaring med sosiale medier i forkant av turen, men har mottatt utallige positive tilbakemeldinger. Nå har jeg ikke forstått hvor mange som har fulgt meg på turen, så det vil jeg nok bruke litt tid på å la synke inn. En blir jo gående i sin egen lille verden på en slik tur.

Les også: Dype elver gir god kroppsvask.

Tok en dag om gangen

En tur som denne krever ikke bare fysisk men også mental styrke.

– Jeg gjorde nok en tabbe ovenfor meg selv da jeg kjørte nordover og satte ut depot langs ruta. Da fikk jeg se hvor langt det var, hvordan terrenget så ut og hvor store elver og fjell det var og så videre. Jeg ble ganske fort veldig bevisst på at det var både langt og ikke minst store områder.

Strategien ble justert litt for hver dag.

– Dagene varierte både når det gjaldt terreng, men også utfordringer med mygg og været. Været og insektene gjorde nok at tempoet måtte opp en del og da ble det lite med kos i solnedgangen. Men noen magiske naturøyeblikk ble det jo.

En opplevelse han ikke ville vært foruten er opplevelsen av å mestre noe.

– Det er en enorm lykkefølelse å kjenne på at man har mestret noe. Det gjorde jeg flere ganger underveis.

(Saken fortsettter under bildene.)

Uten uhell

Bård Knutsen forteller at han tilbakela de 2800 kilometerne uten nevneverdige skader.

– Det har vært artig å se hvor mye kroppen tåler. Noen slitasjeskader har det blitt, særlig etter vandring på asfalt.

Han forteller om betennelse i akillessene og at han mistet fire negler.

– Og så har jeg tatt av 15 kilo, for det meste muskler. Så om ikke mange dager må jeg vel tilbake til Lillesand treningsstudio og få bygd musklene opp igjen.

Til tross for stort kaloriinntak i løpet av turen har kiloene bare rast av.

– En kveld spiste jeg sjokolade med smør på, for å få i meg så mye kalorier som mulig, forteller Bård Knutsen.

Jevnt bra form

Selv om han har vært i jevnt bra form har han vært gjennom en lang og krevende tur. På grunn av været og andre forhold ble tempoet høyt og ved ankomst Lindesnes onsdag kveld hadde Bård tilbakelagt 48 kilometer (4,8 mil) per dag.

Det har ført han helt til topps på lista over de som har gått Norge på langs.

– Det var aldri målet men jeg nådde mitt mål og det er jeg glad for, sier Bård Knutsen, som gleder seg til å komme hjem til familien etter nesten seksti dager på vandring.

– Planen var å rekke det på 70 dager, så nå blir det nok noen dager fri før jeg skal tilbake på jobb, forteller Norgesvandreren som kom i mål onsdag kveld.