Utenrikspolitikk en mangelvare i valgkampen

Utenriksminister Børge Brende (H) stoppet lørdag på Malvik Senter for å treffe innbyggere og velgere i Malvik.

Der ble han møtt av en stor kontingent av partifeller fra Malvik Høyre som på den siste lørdagen i årets valgkamp hadde tatt oppstilling foran kjøpesenteret sammen med flere av de andre partiene.

Veldig åpent

Utenriksministeren har de siste ukene reist mye rundt i landet og han følger med på meningsmålingene som har gått den ene og den andre vegen.

– Jeg tror det er veldig åpent på mandag. Målingene viser at det er utrolig jevnt mellom blokkene, men så har vi sett at man kan ikke stole 100% på meningsmålingene, sier Børge Brende.

– Det er femti – femti og veldig spennende og stor usikkerhet. Nå håper jeg Høyre klarer å mobilisere og sikre fire nye år i regjering. (Saken fortsetter under bildet)

Lite utenrikspolitikk

Som Utenriksminister er Børge Brende selvsagt opptatt av det som foregår ute i verden. Det har ikke fått så mye plass i valgkampen.

– Nei utenrikspolitiske saker synes jeg har vært en mangelvare. Men det har vel blitt litt mer nå på slutten av valgkampen, men ikke så mye som jeg hadde håpet.

– Det som er styrken til Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk er jo at det er ganske bred enighet om den, og det er jo en styrke for landet vårt. Fordi vi har jo grense til Russland, vi står overfor migrasjonspress og vi må forholde oss til Trump i USA. Det er komplisert og hvis vi i tillegg har vært dypt uenig i håndteringa av utenrikspolitikken så villa det jo ha svekka Norge utad.

– Så en del av min jobb har vært å forsøkt å få dette til å henge sammen nasjonalt også.

USA soldater ingen trussel

Men at de 300 amerikanske soldatene som har kommet til Værnes skal være en trussel mot Russland stiller han seg uforstående til.

– Ja det der er jo så oppkonstruert at jeg nesten ikke kan forstå at noen kan fremsette denne typen påstander.

– Men hvorfor er de her. Jo fordi i Norge så har vi valgt å ikke ha baser i fredstid, hvor andre land er. Mange land har jo for eksempel amerikanske soldater permanent i landet sitt, men vi har sagt at vi ikke skal ha noen baser her i fredstid. Derfor må vi ha forhåndslagret materiell. Og vi har mye forhåndslagret materiell. Så hvis Norge blir angrepet er det Norske soldater som må stoppe det inntil vi får allierte forsyninger.

– Så er det sånn at inntil vi får de allierte forsyningene må jo noen ha trent på dette forhåndslagrede materiellet og på hvor det er.  Det er det de amerikanske soldatene som er her på rotasjonsbasis gjør, sier Børge Brende.