Roy ble verdensmester

Forrige helg var det «Pyronale» som er «VM i Fyrverkeri» og gikk av stabelen på Olympiastadion i Berlin. 

På startstreken sto malvikingen Roy Tronstad som driver T-pyro AS, som en av de på det Norske landslaget.

– Dette er en av verdens mest prestisjefylte fyrverkerikonkurranser, og vi konkurrerte mot fem andre land, Kroatia, Frankrike, England, Italia og Canada, forteller Roy Tronstad. 

– Leder for teamet var Siv.Ing Andreas Helle, og han var også ansvarlig for designet av fyrverkerishowet vi deltok med.

– Riggingen av fyrverkeriet varte i tre dager, og over 3500 effekter og 650 kilo krutt gikk med til det 16 minutter lange showet, forteller den nybakte verdensmesteren fra Vikhammer. (Saken fortsetter under bildene)

Roy Tronstad med alle fyrverkerieffektene Foto: privat
Vinnerlaget. Foran : Andreas Helle og Kim Erik De Sousa, Bak fra venstre: Peder Helle, Miram Wikanes Hurlen, Kenneth Hurlen, Lars Nøkleby, Roy Tronstad, Simon Svensson, Daniell de Sousa, Arne Keller

Fyrverkeri til musikk

– Oppgavene var å lage en del fyrverkeri over ett minutt med sølv og hvite effekter, så skulle det lages fyrverkeri til en fire minutter lang musikk komposisjon laget spesielt til «Pyronale».

Deretter var det ti minutter fyrverkeri som var synkronisert til klassisk musikk, hvor lagene kunne velge mellom et større antall klassiske stykker.

– Bedømmingen går på presisjon, synkronisering med musikken, effekt valg, effekt kvalitet, kreativitet og gjennomføring, i tillegg kan publikum stemme via SMS.

– Konkurransen foregikk slik at det var tre land hver kveld. Fredag vant vi publikumsprisen med flest stemmer fra publikum.  På lørdag vant Italia publikumsprisen, mens Norge og North Star Fireworks AS vant gull, til stor jubel, får jeg si, forteller Roy Tronstad.

– Det var en fantastisk følelse å stå på scenen foran 45000 tilskuere å ta i mot jubelen. Dette er første gang et Norsk lag har vunnet en større internasjonal fyrverkerikonkurranse, forteller Roy. Han legger til at de allerede har startet planleggingen for årets nyttårsfyrverkeri, og håper på bedre vær og samme respons som i fjor.

Her kan du se video av fyrverkerishowet, som er verdens beste: